Ukrajinci ‘počinju da ne vole’ SAD

Amerika (SAD) i Ukrajina
59 komentara

Među Ukrajincima raste nezadovoljstvo Sjedinjenim Državama zbog njihovog uočenog nedostatka posvećenosti njihovoj odbrani, objavio je Wall Street Journal, citirajući direktora Centra za međunarodne studije na Nacionalnom univerzitetu u Odesi.

Vladimir Dubovyk rekao je novinama u članku od ponedjeljka da je brza akcija SAD-a i njihovih saveznika iz NATO-a da odbiju masivni napad iranskih raketa i dronova na Izrael tokom vikenda u oštroj suprotnosti s njihovim očitim nevoljkosti da pojačaju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu usred njenog sukoba sa Rusijom.

Ukrajinci “počinju da se ljute na SAD”, rekao je Dubovyk. Naučnik je primetio da je Vašington igrao ključnu ulogu „u prve dve godine rata [s Rusijom] , ali sada je, naravno, došlo do velikog usporavanja,” očigledno misleći na najnoviji paket pomoći predsednika Džoa Bajdena, koji su republikanci doveli u ćorsokak u Kongresu na nekoliko meseci.

“Umjesto da pomogne Ukrajini da stvori onu vrstu mreže protivvazdušne odbrane koju ima Izrael, Zapad je Kijevu obezbijedio kompletnu opremu,” napominje WSJ, dodajući da su te zalihe značajno iscrpljene kako Moskva eskalira svoju kampanju vazdušnog bombardovanja .

Situacija u Ukrajini bila je u suprotnosti sa situacijom u Izraelu, nakon što je Iran lansirao nekoliko stotina projektila i dronova kamikaza na jevrejsku državu kasno u subotu. Američki, britanski, francuski i jordanski borbeni avioni krenuli su da presretnu projektile, a Izraelske odbrambene snage (IDF) su kasnije izvijestile da je velika većina iranskih raketa i bespilotnih letjelica oborena prije nego što su stigli do izraelskog zračnog prostora.

Teheran je rekao da je napad uslijedio kao odgovor na izraelski zračni napad na iranski konzulat u Siriji 1. aprila, te tvrdi da je pogodio nekoliko izraelskih vojnih objekata.

U postu na X (bivši Twitter) u ponedjeljak, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je naveo da Izrael nije članica NATO-a, što znači da zapadne sile nisu bile zakonski obavezne da stane u njegovu odbranu. Ukrajinski lider je dodao da učešće SAD, Velike Britanije i Francuske nije rezultiralo izbijanjem rata u regionu.

„Evropsko nebo je davno moglo dobiti isti nivo zaštite da je Ukrajina dobila sličnu punu podršku svojih partnera“, zaključio je Zelenski.

Tokom konferencije za novinare u ponedjeljak, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby jasno je stavio do znanja da se situacije u Izraelu i Ukrajini ne mogu porediti, opisujući ih kao “različite sukobe, drugačiji zračni prostor, i različitu sliku prijetnji”.

Također je naglasio da SAD “neće biti uključene u ukrajinski sukob] u borbenoj ulozi”.

PVOSADukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
12 dana prije

Jedini način da Plenković izbjegne sud u Hagu je da pobjedi MIlanović. Onda će njegovo opravdanje “Nisam znao. ” moći proći nekažnjeno. Biće kao i opravdanje čupavog. Da sam ja ostao na vlasti, Britanija bi više pomagala.

eks
12 dana prije

” počinju da ne vole Ameriku “. Ali, još uvek vole Banderu i naciste . Indoktrinacija je učinila svoje , a ovo “budjenje” je kasno .

Pero
12 dana prije

Kad nešto pričamo o SAD i njezinim postupcima,ovisi o tome kako ju gledamo,dali kao jednnu suverenu državu što nije ili kao korporaciju 60% u vlasništvu Židova.

eks
12 dana prije

U Briselu je organizovana konferencija evropskih konzervativaca . Učesnici konferencije su , izmedju ostalih , Viktor Orban , Najdžel Faraž , bivša ministarka unutrašnjih poslova VB Braverman , francuski političar Erik Zemur ( bivši kandidat za predsednika Francuske) . Policija je nakon početka konferencije , kada je Faraž počeo uvodni govor, prekinula konferenciju i saopštila organizatorima da će skup biti prekinut zbog toga što su protivnici ovog skupa najavili protest.
Dakle, sloboda govora u toj zapadnoj “demokratiji” ne važi za one koji nisu po volji “demokratskih diktatora” na vlasti .

tuf
12 dana prije

Na teži način dolaze do saznanja da su potrošni baš kao i Kurdi. Ali kad im tu otrežnjujuću, dobronamjernu spoznaju spomeneš prije 2 godine onda si zadrti putinofil, protivnik vrhunskih zapadnih vrijednosti. Eto, ove godine su već bolje spoznali što zapravo čini te zapadne ‘vrijednosti’.

Max
12 dana prije

Pušteni niz vodu.

nekoime
12 dana prije

Ipak je Izrael vlasnik USA.

Nenad
12 dana prije

Po tome se vidi da su se sjetili napokon da su oni zapravo Rusi🤣🤣🤣

FELIX
12 dana prije

SKORO CE BITI SVI KRIVI ZA UKRAINSKE PROBLEME SAMO NE ONI SAMI.

Dawor
12 dana prije

A tek da bi svi čuli i vidjeli šta američki seRator…pardon….senator Richard H. Black govori o njima i Rusima ….(pogledajte na YouTube) !!!!!

Gruß
12 dana prije

Za one koji znaju engleski..Russia’s economy is expected to grow faster than all advanced economies this year, according to the International Monetary Fund.

nastran
12 dana prije

e..jadni li?

Lucija, prva
12 dana prije

“Tell her to reap it with a sickle of leather
(War bellows blazing in scarlet battalions)
Parsley, sage, rosemary, and thyme
(Generals order their soldiers to kill)
And gather it all in a bunch of heather
(And to fight for a cause they’ve long ago forgotten)
Then she’ll be a true love of mine”

Ovo nije tu slučajno.

Lucija, prva
12 dana prije

“America’s commitments to Israel and Ukraine are different, in the same way there is a difference between a wife and a prostitute.”
Link

SuperMrdo
12 dana prije

A fino im je onaj ratni zločinac Kisindžer rek’o da može biti opasno biti neprijatelj Americi, ali je biti “prijatelj” (sluga i podanik u stvari) pogubno, iliti fatalno. (“It may be dangerous to be America’s enemy, but to be America’s friend is fatal”)

“Pomogli” su Amerikanci i antijugoslovenima i antikomunistima da unište SFRJ, pa vidimo u šta se to pretvorilo – u gomilu bezveznih kolonija bez prosperiteta i budućnosti.

Josip
12 dana prije

Konjine glupe ukrajinske, htjelo vam se rata pa sada se jebite sami i molite Boga da Vam Rusi sto prije sprze ovu budaletinu Zelenskog jer ce vas tako manje izginuti..

nessy
12 dana prije

‘Ukrajinci ‘počinju da ne vole’ SAD’ Vrlo neobicno i iznenadjujuce. Ja sam mislio da je medjusobna ljubav beskrajna i bezuvjetna. A izgleda da je ljubav trajala samo dok su sa USA strane stizale miljarde u potocima, i oruzje u neogranicenim kolicinama. Ovo sada zakidanje nije ok od US. Ipak su oni Zelenskom duzni za…za… ne znam za sto, ali izgleda da zna Zelenski. Ovaj majmun izgleda ocekuje da mu Zubic Vila ispunjava zelje cim se sjeti. Ako nije tako, on se duri. Izgleda da ce durenje ovaj put potrajati, jer pored svih potracenih miljardi, i nema nekog rezultata, osim brdo nekretnina kod odabranih. Kad im je izaslanstvo Kongresa zatrazilo specifikaciju na sto je potroseno to cudo novaca, zamisli, nije bilo odgovora. Ameri se znaju praviti blesavi, ali blesavi sigurno nisu, pogotovo oko para. Ocito su dosli do zakljucka da je dalje sipanje novaca tamo nesto kao, soliti more, dakle besmisleno.… Čitaj više »

nessy
12 dana prije

Neka se javi drugu Panticu, kaze da je iznenadjen i uvredjen, i da to prenese amerima, ali i da treba da prekinu diskusiju, jer se prasici lade, a kao sto svi znamo, ladni i nisu bas nesto. I neka naglasi ‘ne cveta cvece ni u moje preduzece’. Americki odgovor bi mogao biti ‘dodji na usce, i ponesi crnu vrecu za djubre, to ce da ti bude vecna kuca’.
E moj Zelenski, ‘nomen est omen’, zelen si ti za ove ‘medjunarodne radnje’. Sto si maznuo, maznuo si, shvati da nijedna vreca nije bez kraja. A i tebi je ‘istekao rok trajanja’, kupi prnje i nestani, dok jos mozes, ako i nije vec prekasno.

Red Dog
12 dana prije

Cak i kad bi se rat zavrsio sada i Ukrajina pobedila, u zemlji ostaju 25 miliona stanovnika, od kojih samo 7 miliona radno sposobnih. Radno/vojno sposobni su ili pobegli, ili poginuli, ili invalidi.
Zbog toga trazi drug Kuleba da zapad zagorcava zivot ukrajinskim izbeglicama da se vrate u Ukrajinu.

Josip
11 dana prije

Ukrajina i Ukrajinci trebaju pod hitno na 50 godisnji preodgoj kod Rusa bas kao sto je bila DDR 🙂 rusi sto cekate?

Josip
11 dana prije

Zamislite, Belgija i Ceska traze nove sankcije Rusiji jer se kao uplice u EU izbore, a da se pritom ti EU majmuni ne upitaju uplicu li se oni izvan EU ovlasti u odnose Rusije i Ukrajine? Cijelu EU poslati u ludaru dok nije kasno..

Nesko
11 dana prije

Nasmrkana naci budala, halucinira. Sve i da hoće nemoguće je postići i teorijski isti nivo PVO zaštite Izraela i ogromne Ukrajine. Ako bi Iran udario baš jako ,cionisti bi za nekoliko dana istrosili sve projektila, potrebne za rad gvozdene kupole. Iran to zaista može ako hoće, ali onda bi sebe doveo u pat poziciju,jer ako cionisticka banda ostane kompletno bez PVO, ostaje samo NUK rešenje, a to je već previše opasno. Tako da, videćemo svi mi se nadamo da će razum preovladati. Jer ipak taj region nije predaleko od nas, kako god. Bolje da se sve to smiri, ako je ikako moguće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI