Sistemi PVO ruske proizvodnje oborili su sve izraelske rakete ispaljene na sirijski Homs

ruski pvo sistem Buk
12 komentara

Sve četiri rakete koje su izraelski ratni avioni ispalili na sirijsku provinciju Homs rano u četvrtak sirijska vojska oborila je koristeći sisteme PVO ruske proizvodnje „Buk“, otkrila je ruska vojska.

Dva izraelska aviona F-16 ispalila su navođene rakete iz libanskog vazdušnog prostora, u četvrtak oko 01:11 po lokalnom vremenu.

„Sve četiri rakete uništile su dežurne sirijske jedinice PVO, koristeći sisteme Buk-M2E ruske proizvodnje“, navodi se u saopštenju ruskog Centra za pomirenje Sirije.

Video zapisi i fotografije presretanja kruže po društvenim mrežama.

To je bio drugi izraelski udar na Siriju ove nedelje, koincidirajući sa muslimanskim praznikom Kurban-bajramom koji je počeo u ponedeljak.

U utorak su četiri izraelska aviona ispalila osam projektila u provinciju Alep, gađajući naučnoistraživački objekat u gradu Safira. Sedam od osam, međutim, sirijske jedinice PVO oborile su oružjem Buk-M2 i Pantsir-S, rekao je šef Centra za pomirenje kontraadmiral Vadim Kulit.

Za udar u utorak, izraelski avioni prodrli su u sirijski vazdušni prostor kroz područje At-Tanf na jordanskoj granici, pod kontrolom američke vojske, saopštio je Centar za pomirenje.

Izraelske odbrambene snage (IDF) godinama su izvodile vazdušne napade na sirijsku teritoriju, a Tel Aviv je rekao da su to mjere samoodbrane usmjerene na „iranske“ ciljeve u toj zemlji.

Damask je protestovao protiv napada, nazivajući ih aktima agresije. Ranije ovog mjeseca, Rusija, Turska i Iran zajednički su osudili „kontinuirane“ izraelske napade kao kršenje „međunarodnog prava, međunarodnog humanitarnog prava, suvereniteta Sirije i susjednih zemalja“.

HomsIZRAELPVOsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Pravodoban odgovor moderniziranim Ruskim sustavom BUKM2E.

Flint
2 godine prije

Napokon su ih obučili

Krmak
2 godine prije

Triba poslati pozdrav nazad na polaznu tocku. Pa nece trebati gadjati po zraku. Manje stresa.

Laki
2 godine prije

Na svu sreću Rusi nisu aktivirali s-300 i s-400. Jer onda bi se stvarno otkrilo zašto Turci još trećinu Sirije drže okupiranom, a ovako Rusi mogu prodavat priču da imaju naj bolji PZO na svijetu samo ne smiju demonstrirati jer Assad nema $ da plati raketu i demonstraciju ali Hoće glupi Turci!

ivo
2 godine prije

Dobra strategija,neko puca na tebe,a ti ne gađaš njega u samoodbrani nego njegov ispaljeni metak.

Kažun
2 godine prije

Ma,oborili su moju ku**inu,na moju žalost.Fotografije ne lažu.
Rusi kontroliraju sve,ne poduzimaju ništa i žele se riješiti Iranaca.
Igrokaz u režiji Nosferatua.

dulebg
2 godine prije

Izgleda da, sa malo elektronike i malo više pameti, možeš od babe da napraviš – ako ne devojku, a ono dobru koku? “Stealth F-117” oborile su iznad Beograda prepotopske “Neve” sa još prepotopskijim radarom dugih frekvencija.

Sardelino
2 godine prije

To je napredak unutar ograničenja.Dali će sirijski PVO biti efikasan 50….70…ili 100 posto može biti samo kao neka “utješna vijest”.
Prava vijest bi bila da PVO sruši konačno meki izraelski avion. Vjerujem da bi nakon toga otišao na dugi zasluženi odmor.

Gost.hr
2 godine prije

Zajednicka vjezba Rusa i Izraelaca na neutralnom terenu?

Samo istina
2 godine prije

Jos malo predstave za sirotinju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI