Erdogan otkrio zašto je Turska kupila ruski raketni sistem S-400 umjesto američkog Patriot

Erdogan o kupnji S-400
15 komentara

Odluka Ankare iz 2017. godine da sa Moskvom zaključi ugovor vrijedan 2,5 milijardi dolara o kupovini najnaprednijeg ruskog sistema protivvazdušne odbrane zasnovanog na raketama izazvao je bijes njenih saveznika u NATO, i na kraju je natjerala Vašington da izbaci Tursku iz programa lovca F-35 i uvede sankcije vojnoj industriji zemlje.

Ankara ne bi morala da kupuje S-400 od Rusije da su “Amerikanci prodali Turskoj protivraketni odbrambeni sistem Patriot”, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

“Mi kupujemo vlastito oružje”, rekao je Erdogan, govoreći za New York Times na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija prošle sedmice.

“Mislim da je vrijedilo”, dodao je turski predsjednik, upitan da prokomentariše tenzije izazvane odlukom Ankare da u sistem protivvazdušne odbrane jedne zemlje članice NATO uvede sofisticirano oružje ruske proizvodnje. “Možemo pojačati svoju odbranu koliko hoćemo”, naglasio je on.

Erdogan je takođe naglasio da uprkos tenzijama, veze Ankare sa SAD ostaju jake i značajne. „Turska ima duge veze sa SAD. Veze će biti ojačane i moraju se štititi”, rekao je on.

Turska vlada je izrazila namjeru da kupi drugu seriju S-400 od Rusije u budućnosti. Njena prva serija, isporučena 2019., izazvala je veliku krizu u odbrambenim odnosima Turske i SAD, pri čemu su Sjedinjene Američke Države potisnule Ankaru iz programa razvoja borbenih aviona F-35, zabranivši joj kupovinu borbenih aviona pete generacije krajem 2020., sankcionišući tursko predsjedništvo odbrambene industrije – civilnu instituciju koja upravlja nacionalnim sektorom naoružanja u zemlji. SAD su dosljedno negirale da su ikada odbile da prodaju Turskoj svoje sisteme Patriot prije nego što je Turska kupila ruske sisteme. Međutim, prema pisanju poslovnih medija, Ankara je zamrznula razgovore sa Vašingtonom o Patriot sistemima i otišla u Rusiju nakon što je američka strana odbila da proda sisteme PVO korištenjem kredita, a nije uključila klauzulu o razmjeni tehnologije u ugovor. Prošle godine, turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da je njegova zemlja i dalje otvorena za kupovinu Patriot sistema od Sjedinjenih Država. Međutim, Vašington je u prošlosti nagovijestio da neće prodati Patriot Turskoj sada kada ona ima S-400.

Predsjednik Odbora za spoljne odnose američkog Senata Bob Menendez upozorio je u ponedjeljak da će Vašington podvrgnuti Tursku novim sankcijama ako nabavi dodatne S-400.

“Bili smo kristalno jasni kada smo pisali Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije”, rekao je Menendez, pozivajući se na zakon iz 2017. godine čiji je cilj djelimično sabotiranje izvoza sofisticiranog ruskog naoružanja u inostranstvo.

„Sankcije su mandatne za svaki entitet koji posluje značajno sa ruskim vojnim ili obavještajnim sektorom. Svaka nova kupovina od strane Turske mora značiti nove sankcije”, naglasio je poslanik.

Osim Turske, SAD su već koristile sankcije CAATSA protiv Kine, i zaprijetile su da će ciljati Indiju, koja takođe ima sopstveni sporazum o S-400 vrijedan 5,5 milijardi dolara. Očekuje se da će Nju Delhi u novembru dobiti prvu seriju S-400. Erdogan se u srijedu u ruskom Sočiju sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, gdje su, kako se navodi, njih dvojica razgovarali o nizu bilateralnih pitanja. Uoči posjete, Erdogan je obećao da će razmatrati pitanje S-400 sa Putinom kada se sretnu. Nakon sastanka, rekao je novinarima da se “proces nabavke S-400 nastavlja” i da “ne govorimo o koracima unazad”.

rusijaS-400turska
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor drugi
2 godine prije

Dakle SVI,pa i Turska moraju kupovati američko oružje,jer će inače biti pod sankcijama !!! “
Nije đuro, vidiš na primjeru turske da ne moraju kupovati od amera.
Ali i po pitanju sankcija od strane usa nema također ničega spornoga.
Jednostavno i s pravom ne dopuštaju nikome jednom guzicom na dvije stolice. Ne možeš vojno surađivati i biti s nama saveznik, a istodobno se naoružavati što ujedno znači i financijski podržavati naše konkurente. Ili mi, ili oni! Ne može biti jednostavnije.
Takve politike treba također i u nas.
Uzmi samo kada bi anemičar bio takav pa na tom principu donosio odluke: ili farmakomafija (brisel) ili hrvatski narod!

dokurčilomi
2 godine prije

Tako napredniji a panika zbog defanzivnog oružja. Pitanje, zašto?

ad astra
2 godine prije

Đuro jesi li siguran da se razumiješ u problematiku o kojoj pišeš. Kad si u nekom savezu onda težiš interoperabilnosti i kompatibilnosti. Drugo, ne kupuje se oružje od protivnika. I treće, da u pravu si kad kažeš da je američko oružje najbolje.

tuf
2 godine prije

Da izvinete ali postavljen je pretenciozan naslov za članak u kojem prenosite tek suhoparne, diplomatske 6-slojne Erdoganove izjave “Mi kupujemo vlastito oružje” i “Mislim da je vrijedilo”. Ajmo se prisjetiti u kojem kontekstu, u kojoj atmosferi je odluka o S-400 donesena. To je vrijeme Erdoganovog povijesno najmanjeg povjerenja u svoje NATO ‘saveznike’ koji su mu kuhali puč. Sjetite se da je puč čak uključivao i helikoptere, što znači da bi u nekoj narednoj varijanti uključivao i zrakoplove. Erdogan je na temelju tog vrućeg iskustva u kojem su mu obavještajno pomogli Rusi a ne Ameri zaključio da sva jaja ne treba stavljati u istu košaru i da bi mu Patriot u presudnim trenucima mogao ‘nepredviđeno’ otkazati ako se njegovom vjernom ‘savezniku’ tako prohtije i odluči eliminirati Erdoganovu vladavinu. Pragmatične Ruse danas manje više boli kifla što je šurovao s ISIL-om i u svojem očajnom pokušaju okupljanja kakvih-takvih ‘saveznika’ (bolje rečeno –… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Razlog zbog kojeg Tiurska kupiila S 400 je taj što je od Amerike odbijena za Patrriot a druga je što taj sustav cijenom i kvalitetom nema premca u svijetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI