Američki senatori traže od Bidena da ukine CAATSA sankcije Indiji zbog kupovine raketnih sistema S-400

S-400 - Najbolja odluka
4 komentara

Indija je 2018. sa Rusijom potpisala ugovor vrijedan 5,43 milijarde dolara za isporuku pet kolona raketa S-400 do 2023. Dogovor nije prošao najbolje u Washingtonu, koji je već sankcionisao svog saveznika iz NATO Tursku zbog kupovine ruskih protivvazdušnih sistema.

Američki senatori i kopredsjedavajući indijskog poslaničkog kluba Mark Warner (D-VA) i John Cornyn (R-TX) pozvali su predsjednika Joe Bidena da odustane od mogućih sankcija Indiji zbog kupovine ruskog S-400 „Trijumf“ sistema protivvazdušnih raketa.

„Zabrinuti smo da će predstojeći prenos ovih sistema pokrenuti sankcije u skladu sa Zakonom o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije (CAATSA)…“, naveli su Warner i Cornyn u pismu u utorak.

Senatori su upozorili da bi “primjena CAATSA sankcija ” Indiji mogla imati “štetni efekat na strateško partnerstvo” između dvije zemlje.

„Zbog toga, snažno Vas ohrabrujemo da Indiji odobrite izuzeće od CAATSA za planiranu kupovinu raketnog sistema zemlja-vazduh S-400 Trijumf“, navodi se u komunikaciji senatora.

„U slučajevima kada bi odobravanje izuzeća unaprijedilo interese nacionalne bezbjednosti SAD, ovo odobrenje izuzeća, kako je u zakonu zapisano u Kongresu, dozvoljava predsjedniku dodatnu diskreciju u primjeni sankcija“, dodaje se.

Američki senatori su podsjetili predsjednika Bidena da Zakon o ovlaštenju za nacionalnu odbranu (NDAA) iz 2019. dozvoljava predsjedniku da odobri izuzeće ako je to u „nacionalnom interesu“ zemlje.

Američki političari su tvrdili da je izuzeće od CAATSA za Indiju “prikladno iz nekoliko razloga”. Istaknuto je da je Indija preduzela „značajne korake“ da smanji svoje oslanjanje na uvoz ruskog oružja posljednjih godina, dok je u isto vrijeme kupovala više američkog oružja nego ranije.

U pismu se navodi da je izvoz ruskog oružja u Indiju opao za 53 odsto između 2016. i 2020. u poređenju sa prethodnih pet godina, dok je New Delhi takođe kupio američko naoružanje u vrijednosti od 3,4 milijarde dolara u tom periodu.

Navodeći drugi razlog zbog kojeg traže izuzeće za New Delhi, senatori su upozorili da bi takav potez mogao da “izvuče iz slijepog kolosjeka produbljivanje” bilateralne saradnje u sferama vakcina, energetske strategije, kao i saradnje u oblasti odbrane.

„Štaviše, sankcije imaju potencijal da ohrabre kritičare u Indiji koji upozoravaju da Sjedinjene Države neće biti dosljedan i pouzdan partner za saradnju…“, navodi se u pismu.

Pismo Warnera i Cornyna dolazi samo nekoliko nedjelja nakon što je zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman upozorila tokom posjete Indiji da je kupovina ruskog raketnog sistema S-400 „opasna“ i da nije u „ničijem interesu“.

„Želimo da budemo veoma promišljeni o budućim putevima, a razgovori između naših zemalja pokušavaju da riješe probleme, a nadam se da ćemo moći i u ovom slučaju“, rekla je Sherman na događaju tokom posjete toj južnoazijskoj zemlji.

Uprkos upozorenjima uzastopnih američkih administracija o nadolazećim CAATSA sankcijama ako se nastavi sporazum o S-400, Indija je ostala posvećena transakciji.

Odlazeći ambasador Indije u Rusiji D. B. Venkatesh Varma je u intervjuu za ruski dnevnik Komersant 16. oktobra rekao da će New Delhi ove godine dobiti svoju prvu seriju sistema S-400.

Američke sankcijeCAATSAIndijarusijaS-400Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Jadni ameri, uvedu sankcije Rusiji, a Rusija pocne da jaca. Tramp zapocne trgovinski rat sa Kinom, a Kina pretkne SAD. Sad ako uvedu sankcije Indiji, pa ih i Indija pretekne onda su stvarno debili.

PS. suska se nesto da ce SAD da uvede sankcije BiH. Bilo bi dobro da i nama konacno svane pa da krenemo sa dvocifrenim rastom.

tuf
2 godine prije

Koji je*eni reket.

Max
2 godine prije

Jasno da traže kad trebaju Hinduse kontra Kine a Indija kupuje oružje kao luda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI