Indija razvija sopstveni sistem protivvazdušne odbrane

S-400 raketa PVO
12 komentara

Indija radi na projektu vrijednom 2,5 milijardi dolara za razvoj domaćeg sistema protuzračne odbrane koji bi mogao neutralizirati neprijateljske avione i projektile na udaljenosti od 400 km (248 milja), izvijestila je novinska agencija ANI, pozivajući se na izvore iz Ministarstva odbrane. U ovom trenutku i Indija i njena susjedna Kina imaju napredne sisteme protivvazdušne odbrane S-400 koje je isporučila Rusija.

Troslojni odbrambeni sistem zemlja-vazduh dugog dometa (LRSAM), koji razvija Indija, imaće sposobnost da obara neprijateljske avione i projektile na dometu od 400 km, navodi se u izveštaju, napominjući da će ministarstvo odbrane vjerovatno uskoro dati zeleno svjetlo za projekat.

Ako se uspješno implementira, Indija bi se mogla pridružiti elitnoj grupi zemalja kao što su SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Izrael i Kina koje imaju domaće vojne sposobnosti da unište neprijateljska sredstva u zraku sa velike udaljenosti.

Indija želi da rasporedi odbrambeni sistem LRSAM protiv svojih nuklearno naoružanih susjeda, Pakistana i Kine, kako bi dodatno ojačala svoje granice. Predložena tri sloja raketa zemlja-vazduh domaćeg raketnog sistema omogućit će mu da pogodi neprijateljske ciljeve na različitim dometima i brzinom i preciznošću.

Razvoj dolazi samo godinu i po nakon što je Rusija isporučila Indiji prvu eskadrilu S-400 dalekometnih raketnih odbrambenih sistema zemlja-vazduh, uprkos sve većem pritisku iz SAD-a. Indija je do sada dobila tri eskvadrona sistema protivvazdušne odbrane S-400 u okviru sporazuma vrednog 5,43 milijarde dolara sa Rusijom koji je potpisan 2018.

Rusija je Indiji isporučila prva dva sistema u decembru 2021. i aprilu 2022. godine, a treći je isporučen početkom marta ove godine. Očekuje se da će preostale eskadrile stići do Indije do kraja ove godine ili početkom 2024. Ranije ove godine, izvještaji su ukazivali na to da su isporuke ograničene problemima plaćanja vezanim za zapadne sankcije koje predvode SAD protiv Rusije.

Aleksandar Mihejev, generalni direktor ruskog državnog prodavca oružja Rosoboronexport, ranije je rekao za TASS da kompanija uspešno sprovodi ugovor o isporuci sistema protivvazdušne odbrane S-400 Indiji.

Prvi sistem S-400 raspoređen je u indijsku sjeverozapadnu državu Pendžab kako bi ublažio zračne prijetnje iz Kine i Pakistana. Drugi sistem je raspoređen u sjeveroistočnom dijelu zemlje – poznatom kao pileći vrat – u Zapadnom Bengalu. Treća eskadrila raspoređena je u zapadni region Rajasthana duž pakistanske provincije Sindh.

Kina je, takođe, nabavila sistem protivvazdušne odbrane S-400 od Rusije i zapravo je bila prvi strani kupac oružja još 2014. U međuvremenu, Peking je takođe razvio domaće verzije rakete zemlja-vazduh – pod nazivom HQ -9 porodica – koja je izgrađena po uzoru na S-300 iz sovjetskog doba. Međutim, njegov maksimalni domet djelovanja je oko 200 km. Kina je ove sisteme prodala Pakistanu.

Indijsko vazduhoplovstvo je prethodno dobilo podsticaj od domaćeg programa za rakete zemlja-vazduh srednjeg dometa (MRSAM) koji je razvila državna Organizacija za istraživanje i razvoj odbrane u saradnji sa Izraelom. Sistem je uspješno testiran prošle godine. Iako je MRSAM napravljen po uzoru na izraelsku raketu Barak-8, ima određena tehnološka podešavanja u skladu sa nastojanjem Nju Delhija za indigenizaciju svoje odbrambene tehnologije. MRSAM ima procijenjeni domet od 70 km (43 milje) i maksimalnu brzinu od 2 maha, što je dvostruko veće od brzine zvuka.

IndijaPVOS400
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Taj potez predstavlja važan korak raketne sile u postizanju neovisnosti od stranih dobavljača, Ali i veliki udarac za zapadne i ruske proizvođače oružje koji su dosad u Indiji zaradli milijarde,

Zoro
9 mjeseci prije

da pojasnim zašto Rusija danas jučer Sovjetski Savez, pomažu Kini Indiji i drugim zemljama koje su bile žrtve kolonijalizma da se vojno uzdignu i postanu samodostatne u obrani i zadobiju sposobnost biti samostalne u svemu,
Kineski atomski program je dobijen od SovjSaveza npr,
Rusiju ne vodi materijalni interes, ne želi dominaciju nad drugima a znaju da ciklički kroz povijest oni oslabe i da neće moći uvijek biti brana zlu i sve držati na svojim plećima, u tim periodima će uskočiti navedene oslobođene zemlje da održe civilizaciju na životu, kriteriji su filozofska svjesna dubina nekog naroda Indija je tu nepobitna za neke druge zemlje će proces ići sporije, to će biti pravi multipolarni svijet gdje će i bolesni narodi moći preživjeti dok ne ozdrave

Kosir i Bat
9 mjeseci prije

Umjesto atomske bombe

mogli ste pronaci lijek

da prozivim svoj vijek

Iako pjevam o ljudima

napustila me sreca

u cvatu civilizacije

dvadesetog stoljeca

Umjesto hidrogenske bombe

mogli ste pronaci lijek

da prozivim svoj vijek

Umjesto neutronske bombe

mogli ste pronaci lijek

da prozivim svoj vijek

Tjeskoban Jelačić
9 mjeseci prije

Tko ih napada? Bolje da nahrane milijardu sirotinje.

tihobl
9 mjeseci prije

ЦНН је открио шта кочи украјинску контраофанзиву

Испоставља се да су Оружане снаге Русије далеко испред Оружаних снага Украјине у раду електронског ратовања. Њихова способност да ометају дронове такође спречава напредовање ваздухопловаца.

tihobl
9 mjeseci prije

Sta kaze MI6:

“Русија је почела да користи нову верзију хеликоптера Ка-52М за супротстављање контраофанзиви Оружаних снага Украјине. Нова верзија Ка-52 интегрисала je противтенковске ракете ЛМУР, чији је домет око 15 км. Посаде Ка-52 брзо су искористиле прилику да нове ракете употребе оружје ван домашаја украјинске ПВО.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI