Izrael prodaje sistem protivvazdušne odbrane arapskoj zemlji

SPYDER
10 komentara

Izrael je prodao svoj Python i Derby (SPYDER) sistem protivvazdušne odbrane Ujedinjenim Arapskim Emiratima, javio je Reuters u četvrtak, pozivajući se na dva izvora upoznata sa sporazumom. Treći izvor je tvrdio da je Abu Dabi takođe kupio izraelsku tehnologiju protiv dronova.

Proizveden od strane Rafael Advanced Defense Systems, SPYDER je sistem protivvazdušne odbrane kratkog do srednjeg dometa koji može da koristi rakete Python-5 i Derby sa dometom od 20 i 50 km, respektivno. Sistem može otkriti letjelice udaljene od 70 do 110 km i dizajniran je da locira i uništi dronove, krstareće rakete i druge letjelice. Nije jasno koliko je presretača otpremljeno, niti da li su još stigli u UAE.

Iako Ujedinjeni Arapski Emirati ne bi bili prva nacija koja je dobila SPYDER sistem – Azerbejdžan, Češka Republika, Etiopija, Gruzija, Indija, Peru, Filipini, Singapur i Vijetnam svi ih posjeduju – to će biti prva na Bliskom istoku osim iz Izraela. Kupovina je navodno obavljena otprilike u isto vrijeme kada su SAD i Izrael sastavljale Bliskoistočni savez protivvazdušne odbrane, inicijativu za sinhronizaciju regionalnih sistema protivvazdušne odbrane za borbu protiv iranskih bespilotnih letelica i raketnih napada koju je zapadni Jerusalim javno objavio u junu.

Sporazum će gotovo sigurno razbjesniti Iran, koji je već kritizirao odbrambeni savez u nastajanju zbog pogoršanja problema regionalne nestabilnosti koji namjerava riješiti. Teheran je osudio Izrael kao “glavni izvor” sukoba na tom području i osudio UAE, Bahrein i druge većinske muslimanske nacije zbog sklapanja saveza sa zemljom, dok su napuštali svoje istovjernike u Palestini.

Ujedinjeni Arapski Emirati, dio koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Huta u Jemenu, bio je na meti serije raketnih i dronova u januaru i februaru. Huti su preuzeli odgovornost za mnoge napade, u kojima su ubijena tri civila, povrijeđeno nekoliko građevinskih radnika i oštećen aerodromski terminal. Dok UAE već imaju presretače američke proizvodnje, uključujući Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) i Patriot sisteme, nedavni udari su se dogodili na visinama koje su preniske da bi ih ti sistemi mogli uhvatiti – slijepa tačka koju bi novonabavljena oprema trebalo da napravi adresa.

IZRAELPVOUAE
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rade
1 godina prije

Nadam se da ce Rusija ubrzo prodati Kindzale Iranu.

tihobl
1 godina prije

Ima bolja vijest – pametne svabe nakon sto su pametno oteli rusima rafinerije i zatvorili ih, otisli su u UAE i dogovorili kupovinu iranskog dizela.

Da se vratimo na clanak: UAE ce od provizije isplatiti izraelcima oruzje. Svabe ne smiju da direktno od Irana kupuje dizel pa moraju da plate masnu proviziju.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

logicno.com editorial . Prosljedite ovo izvjesce na Twitter Account – Zelenog — KREPAT CE OD MUKE 😂 😁 😂 ! ! !

1 godina prije

Palestina..sjeca li se itko.. hvala

LZN
1 godina prije

Ma šta god jim prodali……daljinski upravljač će uvjek iti u izraelu….

Max
1 godina prije

ista bratija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI