Pentagon potpisao ugovor o izradi sistema protivvazdušne odbrane za Ukrajinu

NASAMS
24 komentara

Pentagon je potpisao ugovor vrijedan 182 miliona dolara s američkim proizvođačem oružja Raytheon za proizvodnju NASAMS (Nacionalni napredni raketni sistemi zemlja-zrak) za ukrajinsku vojsku.

Radovi na oružju protivvazdušne odbrane kratkog i srednjeg dometa će se izvoditi u Raytheonovim pogonima u Tewksburyju u Massachusettsu, s procijenjenim datumom završetka 23. avgusta 2024. godine, navodi se u saopćenju američkog Ministarstva odbrane u petak.

Ranije ove sedmice, američki predsjednik Joe Biden najavio je još jedan paket vojne pomoći Ukrajini usred njenog sukoba s Rusijom. Sa 2,98 milijardi dolara, najveći je do sada i uključivat će šest NASAMS sistema.

Vojna pomoć će se finansirati kao dio takozvane Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine (USAI), što znači da će se hardver proizvoditi posebno za Kijev, a ne uzimati iz američkih zaliha.

U članku ranije ovog mjeseca, Air Force Magazine opisao je NASAMS kao vitalnu tehnologiju koja bi mogla pomoći ukrajinskim snagama da obaraju ruske krstareće rakete, koje su do sada gađale ciljeve u zemlji “gotovo nesmetano”.

Moskva je dugo kritikovala isporuku oružja Kijevu od strane Vašingtona i njegovih saveznika, rekavši da to samo produžava sukob i povećava rizik od direktne konfrontacije između NATO-a i Rusije.

proizvodnjaPVOSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nena
1 godina prije

Bravo ameri svaka cast treba ove ruse vratiti gdje im je mjesto.

Throne
1 godina prije

Sat sve brze otkucava.

Darko
1 godina prije

Pod hitno jedna termo nuklearna na Pentagon rješava skoro sve probleme svijeta. Rusi što čekate?

LZN
1 godina prije

“s procijenjenim datumom završetka 23. avgusta 2024”

Nastave li ovako tada ukrajina neće ni postojati više….
Koliko ja vidim radi se samo na krađi love, a račun će platiti ukrajina. A pošto ukrajina love nema….zna se šta se sprema. Otimačina, ako ruje dozvole. Ameri prave račun brez krčmara.

mrdo
1 godina prije

Dok oni te kante naprave, ubaždiraju, istestiraju, bivša Ukrajina neće više postojati.

eks
1 godina prije

Ovo nije više pomoć, nije ni maskirano. Ovo je otvoreno instaliranje američkih vojnih snaga i okupacija Ukrajine, sa dugoročnim namerama. Pošto su Ameri shvatili da Ukrajinci ne mogu za njih dobiti rat , odlučili su da skinu maske i udju u otvoren sukob sa Rusijom. Psihopate misle da im je ovo zadnja prilika za razbijanje i uništenje Rusije i ići će do kraja – do vojnog poraza (ili, ili). USA je imperija zla.

tihobl
1 godina prije

Eks u pravu si. Pentagon razmislja da ukloni Zelenskog i stavi americkog general majora da upravlja ostatkom Ukrajine.

bruegel the elder
1 godina prije

Vidi vraga ….ja mislio rat između Rusije i Ukrajine…..a ono … Us*a protiv Rusije
preko leđa magaraca…..do zadnjeg Ukrajinca i Europljana.Nadr*ani najviše
Poljaci i Balti.Ja,zaboravio Ližžy,koja bi pritiskala crveno dugme.Tuđim ku*cem
po gloginjama….

gargamel.
1 godina prije

Sada znamo sta namjeravaju amerikanci, ali problem je sto neznaju sta o tome misle u Rusiji.Mislim da im nece dozvoliti kao na kraju 2.sv.rata, da se rasire kao u Njemackoj. Mozda da nesto pokusaju u Galiciji i to je to.

Max
1 godina prije

Nasams je moderan i ubojit ali do 2024 Ukrajine neće biti. Uzalud mllijarde.

Tom
1 godina prije

Sve što Amerika daje ukrajni Rusija bi trebala dat Iranu i još više
Izrael je na strani Amerike i glavni naprijatelj rusije

tuf
1 godina prije

Ameri su toliko loši u izradi protuzračne obrane da se stvarno ne bi trebali još dodatno sramotiti nabrzaka sklepanim sustavima postavljenima u državi koja je u fokusu svjetske javnosti. Zar im fijasko sa Saudijskom Arabijom nije dovoljna pljuska?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI