Sirija trpi treću noć ‘izraelskih udara’

Zracni napadi na Siriju
11 komentara

Sirijska protuzračna odbrana aktivirana je kao odgovor na val “izraelske agresije” po treći put u četiri dana, izvijestila je u nedjelju Sirijska arapska novinska agencija (SANA).

Napad je uslijedio iz libanonskog zračnog prostora oko 00:35 po lokalnom vremenu, gađajući grad Homs i njegovu okolinu, rekao je za SANA neimenovani vojni zvaničnik. Vojni izvor je potvrdio “neku materijalnu štetu” i najmanje pet povređenih vojnika, nakon što PVO nije uspela da presretne neke od projektila.

Najnoviji zračni napad uslijedio je nakon dvonoćnih udara na sirijsku prijestolnicu i njena predgrađa. Prva baraža projektila pogodila je Damask rano u četvrtak, nešto poslije ponoći po lokalnom vremenu. Sirijska vojska optužila je Izraelske odbrambene snage (IDF) da su izvele napad, koji je došao iz pravca Golanske visoravni koju su okupirali Izrael i u kojem su povrijeđena najmanje dva vojnika, uz nanošenje određene “materijalne štete” .

Drugi val projektila gađao je lokaciju u selu Damaska ​​sljedeće noći oko 00:17 sati po lokalnom vremenu, ali nije rezultirao žrtvama, navodi sirijska vojska.

Međutim, Iran je kasnije potvrdio da je vojni instruktor iz njegovog Korpusa Revolucionarne garde (IRGC) ubijen u napadu u petak, obećavajući da izraelski ” zločinački” čin neće ostati “bez odgovora”.

IDF nije komentarisao nijedan od napada, u skladu sa svojom dugogodišnjom politikom da se ne razgovara o operacijama koje se vode van zemlje. Međutim, izraelski ratni avioni su više puta bombardovali ciljeve unutar Sirije tokom protekle decenije, a premijer Benjamin Netanyahu jednom je priznao da je bilo  “stotina” napada.

U prilikama kada IDF komentira napade, oni tvrde da pogađaju ciljeve Irana i Hezbolaha u preventivnim samoodbrambenim operacijama protiv rastućeg utjecaja Teherana u Siriji. Damask je u više navrata protestirao zbog napada kao kršenja sirijskog suvereniteta, ali bezuspješno.

damaskIZRAELPVOsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
11 mjeseci prije

Iran im je ipak preveliki zalogaj, pa onda kao preko Sirije napadaju “iranski utjecaj” u Siriji…nekako poznato zvuči, osobito kada navodi neimenovani dužnosnik?! Neće Izrael dobro proći ako ne prestanu terorizirati Palestince, napadati i bombardirati Siriju…ima toliko smeća unutar Izraela što su pokazali i ovi prosvjedi, tako da bi bilo bolje malo smiriti tenzije uokolo….lp

Nekoime
11 mjeseci prije

Gdje je Ursula da najstrože osudi agresiju, uvede sankcije, pošalje oružje Siriji???

Ivan
11 mjeseci prije

Gdje je sad ona krmaca Ursula da ne skace po Siriji kao po Ukrajini? Hoce li sada EU majmuni uvesti sankcije Izraelu ili haski sud izdati tjeralice za Netanjahu-om? Gdje je sada Plenkovic da vec nije skocio do Sirije? Pizda im materina dvolicna i pokvarena vjerojatno bi skakali da je ISIL u pitanju?

Мунгос
11 mjeseci prije

Јевреји – „…..oni tvrde da pogađaju ciljeve Irana i Hezbolaha u preventivnim samoodbrambenim operacijama protiv rastućeg utjecaja Teherana u Siriji“.
То вама изгледа само на први поглед. Знајте да те нападе на другу државу не врше Јевреји, те нападе врше Хазари, перфидно скривени у Јеврејским самоодбрамбеним снагама.

Max
11 mjeseci prije

To će se nastaviti dok Sirija ne bude jaka kao Izrael.

Dawor
11 mjeseci prije

Imaju “sreću” što ih Rusi “čuvaju” …. i to vrlo “uspješno” …..🥴🥴😔😔

ForSale
11 mjeseci prije

A tu nema prosvjeda a?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI