Berlin obećava da će Ukrajini isporučiti dodatne sustave protuzračne obrane

Iris-T SLM
24 komentara

Tri Iris-T-a njemačke proizvodnje bit će poslana “što je prije moguće”, rekao je kancelar Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da mu je “drago” što se moderni sustavi protuzračne obrane njemačke proizvodnje, uključujući Iris-T, sada koriste u Ukrajini, dodajući da će još tri ovakva sustava biti isporučena “što je prije moguće”.

Govoreći na njemačko-ukrajinskom gospodarskom forumu u Berlinu, također je osudio ono što je nazvao “ruskim nemilosrdnim raketnim napadima” na infrastrukturu zemlje i rekao da “moramo učiniti sve da zaštitimo ukrajinske gradove i mjesta”. “Iris-T može obraniti cijeli veliki grad od projektila i bespilotnih letjelica”, izjavio je kancelar, dodajući da Njemačka “snažno podupire” Ukrajinu u njezinom tekućem sukobu s Rusijom i nastavit će to činiti “sve dok bude potrebno”, s drugim “partnerima”.

IRIS-T SLM je zemaljski sustav protuzračne obrane, koji je sposoban presresti nadolazeće projektile na visini do 20 km i udaljenosti do 40 km, navode njemački mediji. Scholz je ove sustave prvobitno obećao Ukrajini još u lipnju, unatoč činjenici da ih ni njemačke oružane snage, Bundeswehr, tada nisu imale na zalihama. Jedini sustav IRIS-T koji Njemačka ima u svom arsenalu su projektili zrak-zrak postavljeni na njezine zrakoplove Eurofighter i Tornado.

U Ukrajinu su trebale stići ukupno četiri jedinice, koje se sastoje od zapovjednog vozila, radarskog vozila i lansera na kamionu. Do sada je Njemačka isporučila samo jednu takvu jedinicu, što je učinjeno početkom ovog mjeseca. Očekivalo se da će ostali biti isporučeni Ukrajini najkasnije u nekom trenutku 2023. godine. Njemački časopis Der Spiegel ranije je ustvrdio da preostale tri jedinice koje je Berlin obećao još nisu proizvedene. Neka medijska izvješća također su sugerirala da je Kijev zatražio najmanje desetak ovih sustava protuzračne obrane i ponudio njihovu kupnju izravno od njemačkog proizvođača Diehl Defence.

Njemačka je poslala više od 743 milijuna eura (728 milijuna dolara) oružja u Ukrajinu, uključujući višestruke isporuke samohodnih protuzračnih topova Gepard i haubica PzH 2000, od početka sukoba, koji je započeo krajem veljače.

IRISnjemačkaPVOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Iris-T je već pokazao svoju neučinkovitost protiv malenih dronova poput Geran-2 u Ukrajini. Nijemcima bi bolje bilo ne blamirati se.

SIRIUS
1 godina prije

i tako, trgovci oružjem se bogate. profiti koji se okreću na ukrajinskom konfliktu su glavni razlog što se to NAMJERNO odugovlači u nedogled. profiti vrijedniji od ikakvog oblika života. zato i mislim da je ovo sa nuklearkama samo propaganda zastrašivanja kako bi se okrenula čim veča para na ovom drugom oružju koje je naspram nuklearnog rata odjednom puno prihvatljivije.

ANTIFASISTA
1 godina prije

Napokon i njemci poceli testiranja svojih sustava sa sigurnih lokacija, rusi nisu ni svjesni sta im radi zapad upali u zamku i guse le lagano i sigurno.

tihobl
1 godina prije

Zeder se naljutio sto salju Iris da brani Kijev, a ni jedan da brani Minhen.

Ziv je Geza
1 godina prije

Njemci se tu vise nista nepitaju,mogu samo poslati malo oruzja i to je to.

Citam na imbexu.hr da vodecu ulogu u oslobadjanju Krima,preuzimaju njonjo i anemicni.
Prvo je govorila Pelosi, zatim anemicni,potom njonjavi i na kraju zeleni.

Svi su se slozili u jednom,kad oslobode Krim,svijet ce biti konacno i definitivno slobodan.

Tako je govorio Zarathustra.

tihobl
1 godina prije

Znamo mi da njemci rade svoje posebne sisteme PVO i niko nezna sta ce stici u Ukrajinu ali svi rade protiv Rusa i nas.

Vojni analitičar
1 godina prije

Navodno (nisam provjeravao pa nemojte me uzimati za riječ) je cijena jednog projektila (rakete) sustava IRIS-T oko 430.000 dolara, dok se cijena iranskog drona Shahed-136 kojeg bi te rakete trebale trebale obarati procjenjuje na oko 20.000 dolara. Što znači da je će Ukrajinci obarati dronove raketama koje su 21,5 puta skuplje od svojih ciljeva. Računica je stvarno briljantna.

Ukrajina je objavila da želi kupiti 11 jedinica IRIS-T sustava od Njemačke a vrijednost posla bi bila otprilike milijardu i pol eura i cijeli aranžman bi potrajao 5 godina.

Nadalje IRIS-T sustav može biti efikasan protiv dronova i krstarećih raketa, ali uopće nije namijenjen i praktično je neupotrebljiv protiv balističkih raketa poput naprimjer Iskandera.

m.ivanisevic
1 godina prije

Pazi da ne ostaneš bez PZO, a nikad se ne zna kad će ti trebati.

Max
1 godina prije

Sustav IRiIS T je navodno padao nakon lansiranja i nije se iskazao.

tata mata
1 godina prije

sad imaju lovu .a kad je grcku trebalo vaditi iz govana ,,,nema koga nisu moljakali ,sad odjednom love koliko oces ,pogotovo nako 2 g korona izloacije gdje niko nije radio ,niti doprinosio vec su svi zivjeli na kredit ,a drzavna kasa se odjednom napunila preko noci

gogo
1 godina prije

švabe su očito zaboravile štu su učinili rusima

Rimtutituki
1 godina prije

To ee uvijek tako kaze. Isto ko novac za katastrofu, kazu od sutra krece sve jos novihe. Nista,samo lova nestala

Zvone
1 godina prije

Ako rusi stvarno imaju satelite koji mogu videti praktično sve, ZAŠTO ONDA NE UNIŠTE SVO STRANO ORUŽJE PRIJE NO ŠTO STIGNE NA FRONT.

Janko
1 godina prije

Njemačkoj ne odgovara pobeda Rusije u Ukrajini i njezino približavanje Zapadnim granicama jer Njemačka zemlje poput Rumunije,Mađarske,Srbije Bosne Srbije Kosovo Albanija Hrvatska ,Slovake i Češke vidi kao zemlje svog utjecaja i životnog prostora Dang nach Osten i tu se poklapa sa iteresima Amerike i Engleske samo što su motivi ovih posljednih oslabiti i osiromašiti Rusiju kao geostrateškog partnera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI