”Ako Grčka kupi borbene zrakoplove F-35, Turska će protiv njih upotrijebiti S-400”, tvrdi general

S-400 Trijumf
22 komentara

Turska se suočava sa sve većim pritiskom svojih saveznika iz NATO-a u pogledu situacije na istočnom Sredozemlju, što potpuno opravdava tursko postavljanje i mogućnost upotrebe sustava S-400 Trijumf, tvrdi umirovljeni general-bojnik Nejat Eslen komentirajući navodni plan Atene za kupnju pete generacije borbenih zrakoplova s ”nevidljivim” mogućnostima F-35 2021. godine.

Grčki tjednik Proto Thema izvijestio je 16. studenoga kako Atena nastoji kupiti sveukupno do 24 potpuno nova ili rabljena borbena zrakoplova pete generacije F-35 iz SAD-a, pozivajući se na pismo koje je napisao umirovljeni general-pukovnik Theodoros Lagios, šef Generalne uprave za obrambena ulaganja i naoružanje. Prema novinama, Atena ubrzava nabavku jer bi ruski protuzračni sustavi S-400, koje su nabavili Turci, mogli stvoriti “probleme” za svakodnevne aktivnosti grčkog zrakoplovstva (HAF).

‘SAD bi trebale uzeti u obzir strateški odnos snaga između Turske i Grčke’

“Ako Grčka kupi lovce F-35, Turska će protiv njih upotrijebiti sustave S-400. Cijeli svijet zna da ti lovci nisu ”nevidljivi” za sustave detekcije protuzračne obrane ruske proizvodnje. Upravo su zbog toga Sjedinjene Države zabrinute”, tvrdi Nejat Eslen, umirovljeni general-bojnik turskih oružanih snaga.

Sjedinjene Države trebale bi dobro razmisliti prije možebitnog ojačavanja grčkih vojnih snaga, budući da “puna i bezuvjetna podrška Grčkoj u egejskom i istočno-sredozemnom području Washingtonu nije u američkim interesima”, nastavlja Eslen.

“Turska je vrlo važan igrač za Sjedinjene Države i NATO općenito u smislu svog geopolitičkog položaja i stvarnih mogućnosti”, kaže. “SAD moraju uzeti u obzir strateški odnos snaga između Turske i Grčke”.

Grčki dnevnik Kathimerini izvijestio je 16. studenoga da se državni ministar obrane Nikos Panagiotopoulos pripremio za nabavku šest mlaznih zrakoplova F-35, “koji imaju nekoliko sati leta”, što sugerira da bi ti zrakoplovi mogli biti isporučeni u Grčku 2021. godine. Prema medijima, dodatnih 18 američkih zrakoplova, s ”nevidljivim” mogućnostima petog naraštaja bit će kupljeni “u dogledno vrijeme”.

Osim kupnje F-35 mlažnjaka, grčka vlada također planira ojačati svoje ratno zrakoplovstvo (HAF) zrakoplovima francuske proizvodnje Rafale, bespilotnim letjelicama (UAV) i sustavima za odgovor na bespilotne letjelice, dodajući da je krajnji cilj HAF osposobiti za podršku “značajnog spektra operacija na cijelom istočnom Sredozemlju”, čime bi se postigao strateški paritet u odnosu na Tursku u tom području.

“Ako Grčka kupi F-35, Turska će itekako moći smanjiti učinkovitost u slučaju korištenja ovih lovaca upotrebom S-400 sustava”, naglašava Eslen. “Kada Ankara rasporedi S-400 na Egejskom moru i na istočnom Sredozemlju, to će omogućiti Turskoj uspostavu regionalne superiornosti i nad Grčkom i nad ostalim zemljama na tom području, koje provode provokativnu politiku na istočnom Sredozemlju.”

SAD su 2019. godine izbacile Tursku iz Zajedničkog programa F-35. Izbacivanje je uslijedilo zbog odluke Ankare koja se odnosila na kupovinu protuzračnih obrambenih sustava S-400 od Rusije. U početku je Ankara planirala nabaviti do 100 F-35 tijekom programa. Kao što su Defense News izvijestili u srpnju 2020. godine, “osam serijskih zrakoplova Lot 14 F-35A, koji su prvotno bili planirani za isporuku Turskoj između 2022. i 2023.” sada su preusmjereni u američko ratno zrakoplovstvo, dok je šest drugih mlaznih zrakoplova F-35A, koji su modificirani za Tursku, dodani obračunskom proračunu SAD FG20″.

Zbog čega je turska odluka korištenja sustava S-400 u potpunosti opravdana?

Eslen naglašava da umjesto pojačavanja vojne nazočnosti na tom području, Atena mora poduzeti korake za rješavanje problema u bilateralnim odnosima s Turskom, uzimajući u obzir zajedničke interese zemalja.

“S obzirom na to da je njezino gospodarstvo u teškom stanju, Grčka je trebala potrošiti sav taj novac na izgradnju tvornica u zemlji, umjesto za kupovinu F-35”, sugerira on.

Predviđena grčka modernizacija ratnog zrakoplovstva dolazi usred usijanja napetosti između Atene i Ankare. Napetosti su se pojačale zbog turskih aktivnosti u spornim vodama Sredozemlja, gdje je turska strana prisutna zbog istraživanja energetskog potencijala. Odluka Turske za otpremanje seizmičkog broda Oruç Reis u kolovozu 2020. u vode za koje Grčka i Cipar tvrde da posjeduju pravo nad njima, dovela je do tekućeg spora.

Umirovljeni general izrazio je zabrinutost zbog pritiska kojeg na Tursku sve više vrše zapadne zemlje i njezini saveznici u NATO-u.

“Protiv koga Grčka želi koristiti zrakoplove F-35?” on pita. “Zašto je Francuska poslala svoj nosač zrakoplova u istočno Sredozemlje? Percepcija Turske o prijetnjama promijenila se od Hladnog rata. Danas Turska prima prijetnje od država članica NATO-a. Zapadne zemlje podržavaju elemente koji predstavljaju prijetnju turskim nacionalnim interesima, poput kurdistanske Radničke stranke, koju je Ankara označila kao terorističku organizaciju i Kurdske narodne zaštitne jedinice (YPG). Sukladno tome, Ankara je prisiljena poduzeti potrebne mjere kako bi osigurala svoju sigurnost. Namjere kupovine i korištenja sustava S-400 u potpunosti su opravdane” , zaključuje Eslen.

F-35GrčkaNATOS-400turska
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
3 godine prije

Možda Rusi i Ameri to jedva čekaju, da probaju svoje igračke…

nekoime
3 godine prije

Sirija, Libija, Cipar, Nagorno Karabah… nije li Turska teroristička država?

Alex
3 godine prije

Od saveznika se treba dobro zaštititi…za neprijatelja su svi spremni…Turci kupuju od Rusa nuklearni reaktor. Ima to svoje zašto.

Laki
3 godine prije

Mora se Turska obraniti od JAKIH zrakoplovnih snaga YPG i Kurske radničke stranke jer je ekipa nabavila avione 6. generacije niti ih vidiš niti ih čuješ i još nisu napravljeni ali S-400 će im stati nakraj toj opasnoj zrakoplovnoj moći Kurda!!!

Pera
3 godine prije

Neko ovdje zestoko ‘sapuna’ sve. Grcka nema ni za kruha a kupit ce F 35 ?
Logika je za ‘vratima’.

Mr.Coffee
3 godine prije

Turci, najavali da ce kupit najmoderni Sukhoi borbene avione.A vec prave svoje

Hey Joe
3 godine prije

Ako Grcka kupi F 35,turci ce iz S400 izvaditi kupus i napuniti ga paprikom.

Max
3 godine prije

Događa se točno ono na što sam upozoravao ja i mnogi drugi. S 400 je kupljen za rat protiv Grčke jer zapdna thnologije tipa Patriot bi bile blokirane da se ne uporabe protiv NATO članice a drugi razlog je što po cijeni i kvaliteti taj sustav nema premca u svijetu. Službena Atena to shvaća pa modernizira vojsku Pri čemu je u nepovoljnom položaju jer je prezadužena i u krizi i za razliku od Turske nema vojnu industriju pa posve ovisi o stranim dobavljačima nijhovim vladama i politiičkim spletkama i ucjenama stranih “saveznika” Kao i moja draga Hrvatska- Ovoliki vojni izdatci će dodatno iscrpiti vojni budžet i izazvati dodatno nezadovoljstvo puka. Primjer Grčkog Kaskanja su Dronovi dok Turska ima vrlo napredne modele dronova u uporabi već nekoliko godina (ANKA S I Bayraktar TB2) A o TB2 se pišu hvalospijevi da je sam dobio rat u Gorskom Karabahu. Devastirana prezadužena Grčka tek… Čitaj više »

brusli
3 godine prije

Nisu Grci i Turci toliko glupe nacije pa da nisu vidjeli šta se dešava sa dvojicom ratujućih susjeda. Osim toga, zar mislite da će im lajt motiv za rat biti to što bi potencijalno bili nečiji proxy. Prije svega, šta bi to T. i G. mogle dobiti eventualnim ratom!?
Pričajte nam, Moreno, Daltone … jer ovdje su neki nadomak proglašenja pobjednika u ratu za koji ja tvrdim da se nikad neće desiti! Ne, dok u Grčkoj budu Grci, a u Turskoj Turci!

3 godine prije zadnji put uredio brusli
Mali Mujica
3 godine prije

Vidze ti bolan Erdogana Turca, a ako ga skrate za galavu od curca, sta ce ondak bidne???

Laki
3 godine prije

2,5 milijardi $ godišnje je Turska učestvovala u projektu F-35 (ZARAĐIVALA), njihove su tvornice proizvodile dijelove za taj zrakoplov: ali Kurdi su nabavili avione 6. generacije i samo im može pomoći Ruski S-400 koji im je omogućio da okupiraju AR Siriju i pokrajinu Idlib, Turci sa ISIL-om drže pod svojom vlašću. Nije loš dogovor teritorij druge zemlje za kupovinu naoružanja od Rusa a porodica Assad ubire dolare od prijateljskih šita da vlada cjelovitom AR Srijom, a za Idlib ko više da!!! Turci kupili S-400, Assad rusima da što god hoće samo neka on i njegova porodica ostanu na vlasti i ministri i obavezno da vode vojsku i tajne službe iz njegove porodice Alavita!

Laki
3 godine prije

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$!!!!Svojih građana!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI