Turska ne može biti sankcionisana za kupovinu S-400 pošto je posao zaključen prije donošenja zakona CAATSA

S-400
6 komentara

Ranije ovog mjeseca američki senat je usvojio Nacionalni zakon o odobravanju odbrane (NDAA), koji je obuhvatio ekonomske mjere protiv Ankare zbog nabavke ruskih sistema protivraketne odbrane S-400.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusolgu izjavio je da američke sankcije neće imati uticaja na zemlju, dodajući da Ankara razmatra recipročne mjere protiv Washingtona. Naglasio je da Turska neće odustati od sporazuma o S-400, napominjući da je kupovina preduhitrila CAATSA zakon, pa Turska ne može biti meta istog. Prema ministru, odluke Washingtona o tom pitanju pogrešne su i pravno i politički, jer pokušavaju da podriju suverena prava njegove zemlje. Turski predsjednik odbrambene industrije Ismail Demir takođe je rekao da sankcije neće oslabiti Ankaru.

“Sankcije ne utiču ni na šta, osim na ljude i agencije koje ciljaju. Ne utiču na sporazume koji su ranije potpisani. Ne mislimo da će sankcije nanijeti bilo kakvu štetu ili nas učiniti slabijima, pošto trenutno stanje naših oružanih snaga i bezbjednosnih snaga pokazuje da ne mogu biti podložne bilo kakvom uticaju“, izjavio je on u intervjuu turskom emiteru A Haber. Prijedlog zakona CAATSA potpisao je američki predsjednik Donald Tramp u avgustu 2017. godine i izrekao kaznene mjere Iranu, Sjevernoj Koreji i Rusiji. Zakon je takođe sadržao odredbe Zakona o suzbijanju ruskog uticaja u Evropi i Evroaziji i predvidio sankcije za aktivnosti koje se tiču višestrukih pitanja, uključujući bilo kakve transakcije sa ruskim odbrambenim ili obavještajnim sektorom.

Spor sa SAD započeo je 2017. godine, kada je Ankara potpisala sporazum sa Moskvom, odabirom ruskog S-400 umjesto američkog sistema Patriot. SAD su osudile odluku tražeći da Turska napusti dogovor i sklonile su svog saveznika iz NATO od borbenog aviona F-35 kada je prva serija sistema ruske proizvodnje isporučena turskim snagama u julu 2019. Prema Washingtonu, Rusija bi mogla da koristi sistem PVO za prikupljanje informacija o naprednim mogućnostima američke letjelice.

Ankara je odbacila navode i odbila da otkaže kupovinu, nudeći da započne razgovore o tom pitanju i stvori zajedničku ekspertsku grupu koja bi ublažila zabrinutost Washingtona u vezi sa oružjem, što su SAD ignorisale.

CAATSAS-400turska
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prvi originality Ale
3 godine prije

Zalosno je se turci uopce pozivaju na to dali je posao zakljucen prije ili poslije ilegalnih extrateritorijalnih zakona trecih zemalja.

Max
3 godine prije

Turci jesu u pravu ali to nije važno Amerikanci će ih kazniti ako to žele.

Son Of A Sam
3 godine prije

To je samo Tursko Americko preseravanje. Turska kupila sustav da ga prouci tako da moze bolje sa avijacijom napadat drzave koje se brane sa S sustavima. A Ameri ko šatro protiv a jedva cekaju nove informacije. Ameri uvijek kradu Rusku vojnu tehnologiju a ovi bedaci im to dozvole.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI