„Sankcije nisu namijenjene da naštete prijateljima“, ali Indija će morati da donese odluku o S-400

S-400
7 komentara

Budući da Amerika Indiju smatra glavnim odbrambenim partnerom, vlada Narendre Modi nadala se da će dobiti izuzeće od američkih sankcija zbog nabavke pet jedinica S-400. Indija je 2018. godine potpisala ugovor sa Rusijom u vrijednosti od 5,43 milijarde dolara u pokušaju da zaštiti svoje granice od neprijatelja.

Američki zakon kojim se administraciji daje ovlaštenje da uvede stroge sankcije zemljama koje su sklopile poslove sa Rusijom oko kupovine odbrambenog hardvera nije formulisan da kazni prijatelje i saveznike, ali New Delhi mora da odluči da li će proširiti saradnju sa Washingtonom, rekao je u utorak američki izaslanik u Indiji Kenneth Juster.

„Sankcije nikada nisu stvorene da naštete prijateljima i saveznicima. Indija želi da njene mogućnosti ostanu otvorene, ali u konačnici treba donijeti odluku“, rekao je Juster u utorak uveče u New Delhiju.

Izjava dolazi nekoliko dana nakon što su SAD uvele sankcije protiv Turske – članice NATO- zbog odluke da od Rusije kupi raketni sistem S-400 za 2,5 milijarde dolara.

Juster je rekao da se odbrambeni odnos između SAD i Indije svodi na kompromise koje New Delhi mora da napravi u transferu tehnologije sa drugim državama kako bi proširio saradnju sa Washingtonom.

„Američka vlada i odbrambena industrija povećali su zajedničko istraživanje, proizvodnju i odbrambenu prodaju sa Indijom i stavili na raspolaganje neke od najosjetljivijih američkih vojnih sredstava“, naglasio je ambasador.

Ranije u ponedjeljak, Kongresna istraživačka služba (CRS) – nezavisno i dvostranačko istraživačko krilo američkog Kongresa – upozorila je u izvještaju Kongres da „indijski više milijardi dolara vrijedan ugovor o kupovini ruskog sistema PVO S-400 može pokrenuti američke sankcije protiv Indije prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA)“.

Uprkos tome što je od 2018. godine nekoliko puta pokušala da joj pruži pomoć, Trumpova administracija neprestano prijeti Indiji sankcijama po CAATSA i, umjesto toga, nudi New Delhiju američke protivraketne odbrambene sisteme. Ipak, vlada Narendre Modi i dalje je odlučna da nastavi sa kupovinom od 5,43 milijarde dolara za koju se kaže da je u “nacionalnom interesu”. U junu 2019. indijski ministar odbrane Rajnath Singh pozvao je Moskvu da istraži mogućnost unapređenja snabdjevanja raketnim sistemima zasnovanim na presretačima koji mogu da unište dolazeće neprijateljske letjelice, balističke rakete i dronove u dometu do 400 km.

Indija je sa Rusijom u oktobru 2018. godine potpisala nalog za kupovinu pet jedinica raketnih sistema PVO S-400. U pokušaju da izbjegnu CAATSA, dvije zemlje su takođe formulisale mehanizam plaćanja, a Indija je Rusiji izvršila prvu tranšu isplate od oko 800 miliona dolara 2019. godine.

Američke sankcijeIndijaS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 godine prije

“Sankcije nisu namijenjene da nastete prijateljima”.

Hahaha, ovi izuzetni su totalno prolupali!

Ovo je kao ona misao iz legendarnog filma Balkanski spijun: “Djura ce ti oprostiti sto te tukao” 🙂

ddb
3 godine prije

CIA snajka upropastili su pola sveta…

Habakkuk
3 godine prije
Možda su shvatili da im treba obrana od saveznika
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI