Američki senat usvojio Zakon o odobrenju nacionalne obrane koji uključuje sankcije prema Rusiji i Turskoj

Americki senat
8 komentara

Godišnji Zakon o financiranju Ministarstva obrane Senat je usvojio u petak, unatoč tome što se suočio s oporbom koju su predvodili Republikanci. Novi zakon uključuje sankcije za plinovod Sjeverni tok 2, ali i sankcije prema Turskoj zbog njezine kupnje raketnog sustava S-400.

Zakon čije donošenje vrijedi 740 milijardi dolara prethodno je prošao Zastupnički dom, a protiv njega se protivilo 40 Republikanaca.

Senator Rand Paul (Republikanac iz Kentuckyja) bio je posebno kritičan prema nacrtu zakona, posebno prema amandmanu u kojem se navodi da američke postrojbe ne mogu biti povučene iz Afganistana bez odobrenja Kongresa, što je potez, koji promovira takozvani “beskrajni rat.”

Predsjednik Donald Trump kritizirao je druge aspekte zakona. Izjavio je da bi zakon trebao uključivati ukidanje Odjeljka 230, koji pravno štiti tvrtke društvenih medija tako što ih označava kao nezavisne izdavače, u “svrhu nacionalne sigurnosti.” Trump također želi da zakon jasnije definira povlačenje američkih postrojbi iz misija u kojima sudjeluju.

Predsjednik je obećao da će staviti veto na zakon i za to ima vremena deset dana. Ako tako odluči, zakonski prijedlog vratit će se Zastupničkom domu i Senatu. Za poništavanje veta te kako bi zakonski prijedlog postao zakonskim tekstom bit će potrebne dvije trećine svih glasova.

S obzirom na to da je prošao u Senatu s 84 ”za” nasuprot ”13” protiv i u Domu s 335 ”za” nasuprot 78 ”protiv,” mnogi smatraju da je zakon ”otporan na veto” zbog velike dvostranačke podrške.

NDAA uključuje proširenje sankcija, od kojih su mnoge usmjerene na Rusiju i zemlje koje trguju s njom, uključujući Tursku koja je od Rusije kupila raketni sustav S-400. Planira se i povećati obujam sankcija protiv projekta Sjeverni tok 2, plinovoda za prirodni plin u vrijednosti od 11 milijardi dolara, koji bi polazio iz Rusije i išao bi u Njemačku. SAD pokušavaju svim silama zaustaviti dovršenje izgradnje plinovoda, a zakon je posljednji pokušaj pritiska na Europu ne bi li odustala od projekta, jer zakon cilja na pojedince ili tvrtke koje pružaju potporu Sjevernom toku 2.

Najnoviji zakon o NDAA također uključuje malo povećanje plaća američkim vojnicima, kao i plan za preimenovanje vojnih postrojenja koja nose imena vojnika Konfederacije, što je nešto za što je predsjednik u prošlosti rekao da se protivi.

američki senatNDAArusijaS-400turska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
3 godine prije

Vrhovni sud odpikao Trumpa i Texas……
.Iz poraza u poraz sa drugom trampom napred!
U ponedeljak Biden zvanično predsednik!

3 godine prije zadnji put uredio LZN
Milance
3 godine prije

Nitko od novinara nespominje zasto je Putin likvidirao Ćubajsa iz Ruske politike.Ćubajs je bio glavni igraci ili marioneta Američke drzavne elite u Rusiji.Znaci, tom likvidacijom svi ruski pindusi u Rusiji dobili su upozorenje da budu likvidirani.Te sankcije idu na ruku Rusije, da se sreze suradnja americkih pindusa i americké Elite, dá se prekine njihova ekonomska suradnja.Otvorena likvidacija sa obadvije strane, pindusa i americké elite.Tim Rusija jos vise jaca svoj suverenitet a americká elita gubi bazu za svoje financiranje preko pindusa iz Rusije i od prirodnih bogatstava Rusije..Sve nacrtano kao na dlanu, samo treba svemu tome konceptu razumjeti.

bauštelac
3 godine prije

koga sam ja uvrijedio u mom komentaru objasni mi brišeš mi komentare skidaš mi linkove ko budali

3 godine prije zadnji put uredio bauštelac
brusli
3 godine prije

Turkofili i Rusofili ujedinite se!
Ameri ciljaju vaše čistokrvne!

Segota
3 godine prije

Sankcije protiv Turske? Ako pretjeraju , srednjeročno su osakatili NATO pakt.
Turska ima puno mogućnosti da uzvrati i to bolno…. Kao prva je mogućnost zatvaranja baze Incirlik … a nije naodmet podsjetiti da tamo Ameri drže Nuklearno naoružanje…

Max
3 godine prije

Uskoro će sami sebi proglasiti sankcije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI