Diplomatski izvor tvrdi da Turska nije nezadovoljna kupovinom sustava S-400, usprkos izvješćima

Turska - S-400
21 komentar

Nabava ruskih sustava protuzračne obrane od strane Turske naišla je na žestoko protivljenje Washingtona, koji je prijetio uvođenjem sankcija Ankari. To, međutim, nije spriječilo Tursku kupnju tog sustava kao i nedavno ispitivanje funkcionalnosti sustava.

Izvještaji o tome da Turska smatra da je kupnja sustava protuzračne obrane S-400 od Rusije “bila pogrješka” nisu istiniti, rekao je turski diplomatski izvor za Sputnjik.

Nekoliko ruskih medija ranije je tvrdilo da Ankara kupnju vrhunskog obrambenog sustava smatra “pogreškom”, unatoč navodnom provođenju uspješnih ispitivanja sustava, održanih u listopadu ove godine. Prema izvješćima, iako sustav ima široke mogućnosti, Ankara je navodno smatrala da je S-400 neučinkovit.

Turska se i dalje suočava sa snažnim protivljenjem Washingtona zbog kupnje S-400, jer SAD tvrde da sustav nije kompatibilan s NATO-ovom obrambenom mrežom i da predstavlja opasnost za borbenu letjelicu pete generacije, mlažnjak F-35. Američki dužnosnici tvrde da bi sustav mogao otkriti ranjivosti u nevidljivim mogućnostima mlažnjaka te da bi takve informacije mogao proslijediti Moskvi, unatoč tome što su i Turska i Rusija negirale mogućnost takvog scenarija. Ankara je odbila odustati od kupnje sustava S-400, tvrdeći da je suvereno pravo zemlje opremati se u obrambene svrhe, onako kako ona to želi.

Bijela kuća odbila je prodati svoje mlažnjake F-35 Turskoj, upravo zbog turske kupnje ruskih protuzračnih obrambenih sustava. Nadalje SAD su zaprijetile nametanjem ekonomskih sankcija protiv zemlje, ako Turska odluči aktivirati i rasporediti sustav. Prema nekoliko medijskih izvještaja, Turska je u listopadu 2020. provela ispitivanja S-400, tijekom kojih su sustavi uspješno presreli i oborili predviđene zračne ciljeve. Ankara nije potvrdila ova izvješća zbog novih prijetnji sankcijama od strane SAD-a i povezivanja njihovog mogućeg uvođenja protiv saveznika pri NATO-u, s potvrdom informacija o ispitivanjima S-400, koja se odvijaju u Turskoj.

S-400turska
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

To je bio medijski spin Jer Turska ne bi potrošila milijarde dolara na sustav pa rekla ne želimo ga. Jer ga nisu kupili za gledanje nego za rat a time nakon što su se zamjerili Zapadu Zamjerili i Rusiji a to ne bi bilo mudro.

Venom
3 godine prije

S-300 I S-400 nisu pravljeni za brdovite države i ratove na 2. kilometra.
Rusiji odgovarata oba sisitema, jer je zapadni deo ravnica. A na istoku jih imaju samo na obalama .

gigi pinna
3 godine prije

Ajde da vidimo – ako S-400 zbilja funkcionira, ima ga Turska, agresor na Siriju, a oni koji bi ga trebali imati – Sirija (gotovo svakodnevni izraelski napadi) i Iran (najava američko-izraelske agresije) ga nemaju.
A možda je ovo i dalje hype oko tog sustava.

Hubert
3 godine prije

Reč je o tome da Turci ne znaju da koriste S400. Oni misle da mogu gadjati dronove sa tim. To bi bilo isto kao kada bi neko hteo sa topom gadjati muvu sa više stotina metara razdaljine.

3 godine prije zadnji put uredio Hubert
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI