Američki mediji otkrili što je ono što ruski sustav S-400 čini toliko smrtonosnim

S-400 Triumf
18 komentara

S-400 je najnapredniji cestovno-pokretni sustav protuzračne obrane u ruskom arsenalu, koji je sposoban srušiti svaku vrstu prijetnje, od neprijateljskih zrakoplova i bespilotnih letjelica do balističkih i krstarećih raketa, u dometu između 40 i 400 km. Sustav se i dalje nadograđuje, čak i dok se vojska priprema za isporuku svog nasljednika sljedeće generacije, S-500.

Ključ smrtonosnosti S-400 su njegova svestranost i sposobnost istodobnog napada više ciljeva, sugerira neovisni medij sa sjedištem u SAD-u, 19fortyfive.

U nedavnom prilogu za vijesti, vojni promatrač Peter Suciu izvijestio je o planiranim vježbama protuzračne obrane druge ruske postrojbe protuzračne obrane koje su isporučivale seriju S-400, objašnjavajući da će se vježbe, koje bi trebale uključivati vatrenu vježbu, nastaviti do sredine travnja.

„Ruski S-400 ‘Triumf’ ili kako ga je NATO nazvao, SA-21 Growler, najnoviji je u nizu raketnih sustava dugog i srednjeg dometa zemlja-zrak, a prvi je put ušao u službu 2007. godine. S-400 je dizajniran za uništavanje zrakoplova, krstarećih i balističkih projektila, dok se također može koristiti protiv zemaljskih instalacija. Njegove rakete također mogu gađati ciljeve na udaljenosti do 400 km i na visini do 30 km pod intenzivnom neprijateljskom vatrom,“ piše Siciu.

Promatrač ističe da je čak i dok je Rusija nastojala naoružati svoje protuzračne obrambene snage sa S-400, Rusija taj sustav i izvozila; prvo u Kinu i Bjelorusiju te u Tursku i Indiju. Izvoz se nastavio unatoč prijetnji američkim sankcijama.

Siciu također optužuje Rusiju da raketni sustav koristi kao “alat ekonomskog rata” za zabijanje klina u odnosima između SAD-a i Turske. Ankara je odbila zaustaviti kupnju S-400, unatoč pritisku Washingtona te je u konačnici izbačena iz borbenog programa F-35 i pretrpjela je određene sankcije.

Proizvođač S-400 Almaz-Antey nastavlja raditi na nasljedniku sustava, S-500, ali to proizvođača nije zaustavilo u unaprjeđivanju postojećih sustava, uključujući mogućnost istodobnog raspoređivanja raznih projektila, kako bi se osigurale mogućnosti dugotrajnog udara i vrlo precizna obrana kratkog dometa korištenjem autonomnih projektila za usmjeravanje.

Otkad su isporuke započele 2007. godine, Rusija je skupila najmanje 71 bataljun S-400, s bacačima i ostalim komponentama podijeljenim u 34 pukovnije, za ukupno 560 lansera. Rusija u svom inventaru ima 125 bataljuna starijeg S-300 s ukupno preko 1.500 lansera, s time da se i ti sustavi također nadograđuju.

Prošle godine zamjenik ruskog ministra obrane Aleksej Krivoručko izvijestio je da su u tijeku vojna ispitivanja S-500 i da će prva serija sustava biti isporučena u ovoj godini, dok je puna proizvodnja predviđena je za 2025. S-500 bi trebao imati domet od 400 do 600 km i trebao bi biti sposoban uništiti hipersonične rakete u bliskom svemirskom prostoru.

PVOS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
3 godine prije

From mother Russia with love.

ze.b
3 godine prije

“OTKRILI”, ameri su samo otkrili kako oni to ne mogu proizvesti te da protiv S-400 ne mogu ništa.

Dokurčilomi
3 godine prije

Kako obrambeno oružje može biti smrtonosno?

gigi pinna
3 godine prije

A zato zio-nazi avi-jazi bez “ikih” problema mlati po Siriji kadgod se nekome u Tel Avivu digne ona stvar – štiti ih Shit-400.

navijala
3 godine prije

Čemu onda vojni zrakoplovi-bombarderi,kad je S400 jeftiniji.

Weteran
3 godine prije

SAD može svoju lovačko bombardersku avijaciju da transformiše u poljoprivredne avione!

Max
3 godine prije

Sustav S400 upravo zbog navedemih mogućnosit (i još nekih koje nisu navedene) ostaje najbolji sustav te vrste u svijetu. Dokaz tome je i da NATO članica Turska kupuje taj sustav a i Indija koja u zadnje vrijeme kupuje goleme količine zapadnog oružja (osobitp Američkog) Kupila je taj sustav. Radari S 400 vide i “nevidljivi” F35 a naslijednik S500 Prometej bi trebao tući ciljeve i u orbiti Zemlje.

mrimproper
3 godine prije

gulenovci su povezani kao sekta, imaju svoje vrtiče i svoje škole gdje djecu svoju-tursku obrazuju u skladu sa svojim potrebama, nešto slično kao što soroseve skole po cijelom svijetu obrazuju djecu za njegove potrebe, samo sto soros to radi internacionalno dok za razliku od njega gulenovci obrazuju tursku djecu, nakon toga gulenovci po vec godinama uhodanom sistemu jedni druge guraju u privatnim firmama, u školama, u vojsci, večina vojnih pilota u turskoj bili su gulenovci obrazovani u US. tako da sekta gulenovaca je odlična za karijeriste i one koji žele napredovati bez obzira na cijenu, ako treba i preko leševa do cilja, cilj opravdava sredstva, isto tako roditelji turski siromašni koji ne žele da im se djeca muče u inozemstvu u US ili u turskoj, i da imaju unaprijed osiguran posao u US ili turskoj, upisuju svoju djecu u gulenove škole kako bi im osigurali potporu… zaleđe… dobre poslove… i… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio mrimproper
Plavi
2 godine prije

Ukrajina ima pravo na obranu isto kao Hrvatska.Pravo i obavezu ima i cijeli svijet štititi cjelovitost yukrajne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI