Zahtjev da Turska odbaci ruski S-400 „neprihvatljiv“, kaže ministar spoljnih poslova

S-400
22 komentara

Turska je 2017. godine potpisala ugovor sa Rusijom o kupovini nekoliko S-400, što je navelo SAD da obustave isporuke borbenih aviona pete generacije F-35 u Ankaru. Vašington kaže da su ruski PVO sistem „nekompatibilni“ sa njihovim F-35.

Činjenica da druge zemlje zahtjevaju da Turska odbaci PVO sisteme S-400 koje je kupila od Rusije je neprihvatljiva, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusolgu novinarima tokom posjete Atini.

“Imat ćemo potpunu kontrolu nad sistemima S-400. Naši tehničari su otišli ​​u Rusiju da prođu obuku, ali u Turskoj neće biti ruskih vojnih stručnjaka. Dakle, zahtjevi drugih zemalja da se S-400 ne koriste su neprihvatljivi”, rekao je ministar, a citira ga TRT kanal.

Ankara je potpisala ugovor sa Moskvom o kupovini njenih sistema PVO S-400 2017. godine, a prve isporuke započele su u julu 2019. Dogovor je pokrenuo sukob između Ankare i Vašingtona jer je i Turska učestvovala u američkom programu F-35 i čekala isporuku tih borbenih aviona. SAD kažu da Turskoj avion neće biti poslat ukoliko se ne povuče iz sporazuma o S-400 sa Rusijom – Vašington kaže da su ruski sistemi nekompatibilni sa zajedničkom odbranom NATO i da ugrožavaju njegove F-35, dok Ankara insistira da će S-400 djelovati nezavisno od odbrane NATO.

Turski predsjednik Erdogan prošle godine je rekao da će ta zemlja nastaviti da testira ruski sistem PVO. „Stav Amerike za nas apsolutno nije obavezujući … Nećemo pitati Ameriku“, rekao je.

rusijaS-400turska
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

pa zar bi netko pomislio da ce itko zdravog razuma u turskoj administraciji uopce pomisljati na ponistavanje ugovora u vezi kupovine i stavljanja u funkciju s 400..vrlo pazljivo se grade odnosi izmedju rusije i turske,pa cak i u osjetljivim situacijama..gdje se odnosi velikih lome preko ledja malih,naravno..gledajuci polozaj crnomorske flote i gdje je njen izlaz na mediteran,odgovor je dosta jasan.narusavanje vec uspostavljenih odnosa nekim suludim odlukama bilo koje administracije bio bi strasan fitilj..ovdje posebno turci trebaju biti oprezni jer su im,na neki nacin,oko nekih stvari ruke vezane radi clanstva u nato savezu a i radi moguceg budjenja petokolonasa sa direktivom od agenta cia-e,gulena..dosta geopoliticke izmaglice za danas.hvala.

Davor drugi
2 godine prije

Da li će uspjeti turska oružana sila kupljeni ruski raketni sustav S-400 učiniti operativnim za života malog sultana erde? Evo lipa da neće.

Max
2 godine prije

Pisao sam da Turska neće odustati . Dobili su vrijedan sustav .Valjda neće igrati duplu igru sa Zapadom. Mislim da su se Rusi osigurali od toga.

tihobl
2 godine prije

Erdogan kupuje S-400 radi sebe, a ne radi Turske…

Naprotiv, kupuje radi Turske da ne dozivi sudbinu Jugoslavije. Turaka bi nestalo kao sto je nestalo jugoslovena, odnosno ostalo bi ih samo po Njemackoj.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Aja Sofia je i dalje okupirana i napravljena u dzamiju,genocid nad Armencima se nastavlja,Kosovo okupitano ,vatikan okupiran ,katolici nepozejlni.Da li nam je sudbina prikazana u filmu Gospodari prstena.O da.

DJ Krmak
2 godine prije

Turska je shvatila da joj treba najbolji PZO onog trenutka kada nije mogla vlastite avione prisiliti da slete.

promatrač
2 godine prije

Pa godinu dana ih je molio, da mu prodaju Patriote, za $$$$ ne za donacije ali uvjek su ga odbili. Rusi su vidjeli priliku za biznis i uz to nove prijateljskije odnose sa Turskom i ponudili su im svoje S-400, što je Erdo oberučke prihvatio. Uz to,sad može da ruši i savezničke zrakoplove. Nisam neki simpatizer Turaka ali ovo su majstorski odradili.
Turska je suviše bitna za SAD da bi je izbacili iz NATO i da joj udare još gore sankcije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI