Turska vladajuća stranka vjeruje da sljedeća američka administracija neće provoditi sankcije zbog kupovine S-400

Turska kupovina S-400
2 komentara

Trenutna američka administracija, kao i Kongres, u više navrata su prijetili da će nametnuti sankcije Turskoj zbog njene nabavke sistema PVO S-400 od Rusije – prvo obećavajući da će to učiniti po isporuci, a zatim po stvarnom raspoređivanju. Ankara je više puta odbila da se povinuje američkim zahtjevima.

Zamjenik predsjednika vladajuće turske stranke AK, Numan Kurtulmus, umanjio je zabrinutost da će SAD uvesti sankcije zbog kupovine sistema PVO S-400. Sugerisao je da bi demokrata Joe Biden, koji je trenutno predviđeni pobjednik u predsjedničkoj trci, možda više vodio računa o američkim interesima na Bliskom istoku i zbog toga neće nametati sankcije jednom od svojih regionalnih partnera – Ankari.

„Američki predsjednik će najvjerovatnije pažljivo paziti na ravnotežu na Bliskom istoku radi američkih interesa i neće željeti da nastavi napete veze sa Turskom. Vjerujem da će u budućnosti preduzeti pozitivne korake“, rekao je Kurtulmus.

Zamjenik predsjednika stranke primjetio je, međutim, da bez obzira na buduće korake Washingtona u vezi sa sankcijama S-400, Ankara ne namjerava da ih proda ili ostavi neiskorištene. Primjetio je da je suvereno pravo Turske da se brani i da se neće pokoriti zahtjevima stranih zemalja da se odrekne odbrambenih sistema koje je kupila od Rusije.

Washington prijeti Turskoj posljedicama zbog kupovine S-400

Kurtulmusova izjava dolazi dok konačni rezultati američke predsjedničke trke ostaju pod znakom pitanja usred stalnih napora predsjednika Donalda Trumpa da ih ospori na sudu zbog navodnih prevara i kršenja. Trenutno demokrata Joe Biden predvodi na izborima sa projektovanih 306 glasova Izbornog koledža. Njegov tim, koji je demokratu već proglasio pobjednikom, objavio je namjeru da „obnovi“ američke odnose sa stranim saveznicima, ali nikada nije pominjao pitanje američko-turskih tenzija posljednjih godina.

Jedan od glavnih izvora ovih tenzija bila je odluka Ankare u decembru 2017. godine da kupi sisteme S-400 od Rusije, nakon što je njen zahtjev za kupovinu američkih Patriota godinama ostao bez odgovora. Washington tvrdi da je ruski sistem PVO nekompatibilan sa NATO odbrambenom mrežom, uprkos tome što u prošlosti nije imao primjedbi na grčku nabavku sistema S-300.

Pored toga, SAD tvrde da bi S-400 mogli Moskvi da otkriju tajne aviona F-35 – navod koji su porekle i Turska i Rusija. Bez obzira na to, Bijela kuća je jednostrano odlučila da zaustavi isporuku F-35 koje je Turska naručila i zaprijetila da će uvesti ekonomske sankcije protiv zemlje zbog kupovine ruske vojne opreme. Washington je obećao da neće uvoditi sankcije ako Ankara ne koristi novostečeni najsavremeniji odbrambeni sistem, ali je predsjednik Recep Tayyip Erdogan snažno odbacio takav scenario.

Američke sankcijeS-400turska
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Erch
3 godine prije

Sankcije čine svoje, Erdy počeo da cvili.

Max
3 godine prije

Mislim da su Turci preveliki optimisti. SAD će nastaviti vršiti pritisak Na Tursku jer je prodaja S 400 NATO članici Turskoj Ruski strateški klin u Američke interese.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI