Američki izaslanik izjavio kako Washington ne planira stvoriti radnu skupinu za sustav S-400 s Turskom

S-400
16 komentara

Prethodna je uprava uvela niz mjera protiv Turske zbog turske odluke o kupnji ruskih sustava protuzračne obrane S-400 umjesto američkog sustava Patriot ili bilo kojeg drugog NATO sustava. Jedna od protumjera bilo je zaustavljanje isporuke mlažnjaka F-35, čiju je kupovinu Turska ranije dogovorila sa SAD-om, kao i nametanje sankcija subjektima povezanim s kupnjom S-400.

Američki izaslanik u Turskoj David Michael Satterfield otkrio je kako SAD trenutno ne planiraju stvoriti radnu skupinu s Ankarom za rješavanje nesuglasica između dviju zemalja oko nabave ruske protuzračne obrane S-400. Izaslanik je, međutim, izrazio nadu da će to pitanje biti riješeno. U suprotnom će Washington poduzeti nove korake protiv Turske.

“Ovo je pitanje izvršenja američkog statuta i američkog zakona. Nadam se da se pitanje vezano uz S-400 može riješiti; u suprotnom, nastavit ćemo se usredotočiti na sva područja naše suradnje koja nisu zahvaćena sankcijama”, rekao je Satterfield.

Američki veleposlanik primijetio je da bi jedini način na koji bi sankcije provedene prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnika (CAATSA) mogle biti ukinute kada bi Turska odustala od preuzimanja cjelokupnog sustava S-400, koje je kupila od Rusije. Istodobno su turski dužnosnici, uključujući predsjednika RecepaTayyipaErdogana, odbacili mogućnost takvog scenarija, inzistirajući da je suvereno pravo Ankare da sama odlučuje o kupovini svog oružja za obranu.

Washington pokušava prisiliti Ankaru na odustajanje od sporazuma vezanog za sustav S-400, kojeg je Turska sklopila s Moskvom 2017. godine. SAD tvrde da taj sustav nije kompatibilan s NATO-ovom obrambenom mrežom. No istovremeno, Sjedinjene Američke Države nisu imale problema kada je Grčka, druga članica NATO saveza, kupila i instalirala obrambene sustave S-300. Bijela kuća je dalje tvrdila kako S-400 sustavi mogu otkriti slabosti američkih mlažnjaka s mogućnostima skrivanja pete generacije, odnosno F-35 i da mogu prenijeti takve podatke Moskvi, iako su Rusija i Turska odbacile takvu mogućnost.

Ipak, Washington je tu tvrdnju iskoristio kao izgovor za sankcioniranje Ankare zbog nabave S-400 tako što je u potpunosti obustavio isporuku F-35 mlažnjaka, koje je Ankara prethodno naručila. U tijeku 2020. godine, SAD su također donijele zakon za provođenje sankcija protiv pripadnika turske obrambene industrije i dužnosnika odgovornih za kupnju ruskih sustava. Ankara je oštro kritizirala postupke Washingtona, podsjećajući je da je Turska pokušala kupiti američke sustave Patriot, ali da je Bijela kuća godinama zaustavljala postupak, prisiljavajući time zemlju na potragu za alternativama.

David Michael SatterfieldNATOS-400turska
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
burt
3 godine prije

Turska i Iran su trenutno jedine muslimanske zemlje koje su zaista jake i koje imaju svoj stav mislim nisu u rangu saudiske arabije i sl. da klimaju glavom i rade sto im se kaze pa je bas ocigledno kako je ovo potez SAD samo zato sto je Turska muslimanska zemlja i da ne zele tu zemlju sa jakim sustavima no tacno je da Grcka isto kupi ruski sustav i nema problema.

tihobl
3 godine prije

Kad bi mogli kopirati. Turci su uz S-400 dobili i dva ruska oficira koji vrse nadzor. Nema sarafanja i zavirivanja ispod ploce. A turci nisu ludi da prekrse dogovor sad kad pokusavaju da dogovore sa rusima da dobiju proizvodnju raketa za S-400 (ili da budemo precizniji to su rakete za S-300 po karakteristikama). Vec su dobili proizvodnju ruske vakcine, a izgleda da ce dobiti i proizvodnju raketa (a onda i aviona). Ukratko – Erdogan kopira Indiju.

Max
3 godine prije

Suvereno je pravo Turske da kupi pribavi izradi oružje koje zadovoljava potrebe njezine obrane od vanjske prijetnje. Turska agresivnost prema drugim državama se treba zaustaviti. Ali njihovo pravo je da kupe oružje kakvo i čije god žele. Što se tiče Američkih sankcija, ako SAD kazne Tursku ona samo može otići dalje u zagrljaj Rusije i KIne a to SAD ne žele.Što se tiče Zapadnih sustava Turska je tražila Patriot možda i neke druge sustave ali su bili odbijeni od strane zapadnih država- Onda je bilo razgovora s Kinezima ali nije prošllo bio je u pitanju sustav HQ 7. Naravno da su se nakon toga obratili Rusima i kupli vrhunski sustav S400 Triumph bez ikakvih prijetnji i ucjena. Mislim da se Amerikanci boje toga da radarski sustav S400 vrlo dobro vidi “nevidljivi ” F35.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI