Američki dron prinudno sletio u Poljsku; Okrivljeno je rusko oružje za ometanje GPS-a

Bespilotna letjelica MQ9 Reaper
7 komentara

FAN MQ-9 Reaper dron u vlasništvu Sjedinjenih Država hitno je sletio ovaj tjedan u Poljsku.

Iako nisu objavljeni daljnji detalji, Glavno zapovjedništvo oružanih snaga Poljske objavilo je na Twitteru da je pilotirana letjelica morala iznenada sletjeti nakon što se odvojila od svoje zapovjedne stanice.

Prema Pentagonu, letjelica je “izvodila rutinske operacije obuke kada je izgubila vezu sa zapovjednom stanicom, što je utjecalo na njihovu sposobnost upravljanja letjelicom.”

“Pripreme za oporavak su trenutno u tijeku, a istraga o incidentu je u tijeku”, priopćilo je američko Ministarstvo obrane (DOD) za Newsweek. “Zahvalni smo našim poljskim partnerima na njihovoj pomoći.”

Zapad vjeruje da je izgubljena veza rezultat ruske tehnologije ometanja GPS-a za koju se kaže da ometa signale Globalnog pozicionog sustava i Globalnih navigacijskih satelitskih sustava (GNSS) diljem istočne Europe i šireg područja Baltika.

“Kada je GPS ili GNSS zrakoplova ometen, može se zbuniti gdje se nalazi”, izvještava Knewz.

“Mnogi su ukazivali na Ruse kao moguće osumnjičenike za navodno ometanje. Pogođeno područje je između Rusije i članica NATO-a Poljske i Litve oko Kaliningrada.”

Zahuktavanje Trećeg svjetskog rata

Kaliningrad služi kao strateška baza za ruske pomorske flote. A estonski general Martin Herem, koji je na čelu estonskih obrambenih snaga, nedavno je upozorio da je ruska sposobnost da s ovog konkretnog mjesta rasporedi elektroničko ratovanje protiv NATO-a “prilično jaka”.

Incident s dronom u Poljskoj označava drugi put prošlog tjedna da je Rusija okrivljena za ometanje GPS-a na NATO zrakoplovu. Prvi se navodno dogodio kada je ruski satelitski signal navodno ometao letjelicu koju je koristio britanski ministar obrane Grant Shapps dok se vraćao kući iz Poljske 13. ožujka.

“GPS zrakoplova bio je ometen otprilike 30 minuta dok je zrakoplov letio u blizini ruske baltičke eksklave Kaliningrada”, objašnjavaju izvješća.

Pozivajući se na anonimne vladine izvore i nekolicinu novinara, Reuters je izvijestio da su mobilni telefoni u zrakoplovu iznenada izgubili internetsku vezu, što je rezultiralo korištenjem alternativnih načina za određivanje lokacije letjelice.

“Dok se jučer vraćao iz Poljske, avion koji je prevozio ministra obrane i njegovu delegaciju imao je privremeno ometanje GPS-a kada su letjeli blizu Kaliningrada”, rekao je glasnogovornik britanskog premijera Rishi Sunaka.

“Nije ugrozio sigurnost zrakoplova i nije neuobičajeno da zrakoplovi dožive ometanje GPS-a u blizini Kaliningrada, koji je naravno ruski teritorij”, dodao je glasnogovornik, tvrdeći da ova vrsta incidenta “nije neobična”.

Još početkom ožujka, Knewz je izvijestio da Rusija već dvije godine provodi ove vrste testova ometanja GPS-a protiv NATO zrakoplova. Početkom veljače isti je medij rekao da je Rusija počela testirati sustav satelitske antene nazvan Tobol koji ometa signale satelitske pozicije od travnja 2023.

Nekoliko zemalja NATO-a sa sigurnošću tvrdi da Kremlj stoji iza ovih incidenata s ometanjem GPS-a, za koje je poljski dužnosnik obrane dodao da ima za cilj poslati psihološku poruku Zapadu.

“Izgradnja atmosfere prijetnje i osjećaja bespomoćnosti u društvu nedvojbeno je jedan od ciljeva kojima Rusija teži”, rekao je dužnosnik.

Od 6. ožujka prijavljeno je da postoji “visoka razina” GPS smetnji između St. Petersburga, Rusije, i estonske granice. Najmanje 10 posto signala na jugoistoku Finske također ima smetnje.

Začudo, vrlo malo smetnji se događa u Ukrajini.

drongpsReaperrusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JoeP
1 mjesec prije

Zašto potencirate zapadnu propagandu po osnovi “zapad vjeruje”?
Ako ovakve priče puše zapadnjaci, uredu, ali šta smo mi bogu skrivili pa imamo ovakvi tretman.
Svi ometaju svih i svi ulaze u zračni prostor svakoga i izdvajanje samo svakog stotoga ili petstotoga puta i objavljivanje toga čista je manipulacija.
Kaliningrad i Pridnestrovlje su osjetljive točke oko kojih se čara zadnje dvi godine. To su i zadnje točke di bi Rusi nešto provocirali, ali i svaka njihova obrana tih točaka je za zapad provokacija.
NATO oko te dvi točke obilazi ka maška oko vruće kaše i čeka momenat za skočit, a ako to napravi lako se može predpodstavit šta će bit.
Trening PZO posada i testiranje PZO sistema ka i svih vrsta projektila na obe dvi strane približavaju se maximumu.

Bruno
1 mjesec prije

Šta će jadni Ukrainci kada nemaju tehnologiju, a Zapad neće da im je isporuči. Još jedan zeleni krug moljakanja, biće bez uspjeha.

Max
1 mjesec prije

Dijelovanje sustava Krasuga iz Kaliningrada.

Zorule
1 mjesec prije

“Začudo, vrlo malo smetnji se događa u Ukrajini”
Nije čudno jer Rusima treba GPS u Ukrajini sa što preciznije ciljanje svojih navođenih projektila. Ako ometa američki GPS vrlo vjerojatno ometa i njihov GLONASS.

Vice
1 mjesec prije

Daleko je americi kuća 🏠

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI