fbpx

Premijer Pašinjan izjavio kako Turska nastoji nastaviti genocid nad Armencima u sukobu oko Nagorno-Karabaha

Nikol Pašinjan

U ekskluzivnom paralelnom intervjuu za Sputnjik, armenski premijer Nikol Pašinjan i azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev obratili su se o ključnim pitanjima vezanim za sukobe u Nagorno-Karabahu. Obojica čelnika dobili su jednaku količinu vremena i identična pitanja.

Armenski premijer Nikol Pašinjan izrazio je uvjerenje da je Turska u velikoj mjeri odgovorna za potporu tekućim sukobima u regiji Nagorno-Karabah.

“Sad je očito da je Turska glavni pokrovitelj ovog rata. Njihovom odlukom i pod pokroviteljstvom Turske započet je rat i napad na Nagorno-Karabah”, tvrdi on.

Pašinjan dodaje da je Ankara, između ostalog, bila odgovorna za zapošljavanje i transport plaćenika u zonu sukoba na tom području. Prema njegovom mišljenju, takav je potez bio potreban jer sam Azerbajdžan ne bi imao šanse ispuniti planove vođenja ”Blitzkriega” za osvajanje Karabaha. Premijer napominje da se ti planovi nisu uspjeli ostvariti bez obzira na sve.

Pašinjan vjeruje da Turska želi nastaviti genocid nad Armencima

Armenski premijer objašnjava interes Turske za sukob oko Nagorno-Karabaha tvrdnjom o tome da Ankara želi nastaviti armenski genocid, koji se dogodio početkom 20. stoljeća. Pašinjan vjeruje da navodne planove Turske ne vode emocije, već praktični ciljevi širenja Ankare u okviru njene “imperijalističke politike”.

“Uvjeren sam da se Turska želi vratiti na Južni Kavkaz kako bi nastavila svoju politiku armenskog genocida. Važno je znati da je to praktični cilj Turske. To je praktični cilj, jer su Armenci Južnog Kavkaza posljednja zapreka Turskoj na putu prema širenju na sjever, istok i jugoistok. Turska se želi redistribuirati ili preciznije, preuzeti kontrolu nad Južnim Kavkazom, koji bi služio kao uporište za njezino daljnje širenje”, kaže Pašinjan.

Veliki gubici na obje strane tijekom sukoba

Armenski premijer situaciju ocjenjuje teškom, napominjući da je oružani sukob “bez presedana” u 21. stoljeću, jer su u njega uključene sve vrste vojne opreme.

“Situacija je vrlo napeta. Puno je gubitaka s obje strane. Obrambene snage Nagorno-Karabaha drže položaje i organiziraju obranu, no situaciju mogu ocijeniti kao prilično tešku”, naglašava Pašinjan.

Sukob oko Nagorno-Karabaha prerastao u područni sukob

“Situacija se više ne odnosi samo na sukob u Nagorno-Karabahu, već je izašla i izvan tog područja. Ovo je sukob koji se odnosi na cijelo područje i koji utječe na specifične interese zemalja koje su na tom području”, rekao je armenski premijer.

“Crvena crta” Armenije je pravo Nagorno-Karabaha na samoodređenje

Govoreći o kompromisima koje bi Armenija mogla prihvatiti u razgovorima s Azerbajdžanom o pitanju Nagorno-Karabaha, Pašinjan kaže da je Erevan spreman poduzeti korake koji su navedeni u nedavnoj zajedničkoj “izjavi Moskve” s Bakuom, kako bi se obnovio pregovarački proces. Ali premijer je također povukao “crvenu crtu”, za koju kaže da je Armenija nikada neće prijeći.

“Postoji jedna crta, a ta je crta pravo na samoodređenje naroda Nagorno-Karabaha. Sve je vrijeme Armenija bila spremna na takav kompromis. A najpoznatija inicijativa je inicijativa Kazana, kada je Armenija bila spremna za konkretan kompromis. Ali Azerbajdžan je odbio potpisati te sporazume jer Azerbajdžan nije želio i ne želi prihvatiti pravo na samoodređenje Armenaca iz Nagorno-Karabaha. Nadalje, pravo na samoodređenje Nagorno-Karabaha je za nas ‘crvena crta’, koju ne možemo prekoračiti”, kaže Pašinjan.

Sukob između Armenaca i Azerbajdžanaca oko Nagorno-Karabaha prvi je put izbio 1988. godine, kada su etnički Armenci u autonomnoj regiji Nagorno-Karabah optužili Baku za diskriminaciju i pokušali se odvojiti od Azerbajdžanske sovjetske socijalističke republike te se pridružiti Armenskoj sovjetskoj socijalističkoj republici. Baku je uspio spriječiti razdvajanje i 1991. godine, nakon čega je formalno ukinuo status autonomne pokrajine Nagorno-Karabaha.

Spor se ponovno pojavio 1992. godine, kada se između dvije strane dvije godine vodio krvavi rat oko pitanja kontrole. Rat je za rezultat imao na desetke tisuća mrtvih stanovnika tog područja, što je rezultiralo raseljavanjem više od 1.1 milijuna Armenaca i Azerbajdžanaca. Kao rezultat toga, veći dio Nagorno-Karabah nije bio pod kontrolom Bakua, ali Armenija, koja je podržala Stepanakerta u sukobu, nije priznala neovisnost Nagorno-Karabaha.

Tijekom sljedećih desetljeća Azerbajdžan je više puta izrazio namjeru za vraćanjem izgubljenog teritorija. Armenija je izjavila da bi to značilo etničko čišćenje Armenaca s tog područja. Prekid vatre, koji je trajao gotovo bez većih kršenja, od 1994. godine, prekinut je 27. rujna, nakon čega su se Baku i Erevan međusobno optuživali za razvoj novog slijeda neprijateljstava.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
30 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
erfvuzerbgverzbgterz
Gost
erfvuzerbgverzbgterz
6 mjeseci prije

Sad se vidi zašto su ovoga postavili na silu u Armeniji da dobro glumi u predstojećem-sadašnjem ratu. Ista sila je postavila i onu trojicu poglavica iz rata nametnutog nama 91-e.

Konstantin
Gost
Konstantin
6 mjeseci prije

Subaru, upravo tako.
Sto se tice ovog rata, ocigledno je da su ga isprovocirali azerbejdanci jer su prema nacinu izvodjenja ratnih dejstava uz pomoc Turaka (a verovatno i drugih placenih privatni lobi firmi) ipak uspeli da nanesu strahovite gubitke Jermencima.
Sto se tice zrtava kod Azerbejdanske vojske, to je (verovatno) zbog prethodno dobro pripremljenih odbrambenih polozaja + iskustvo koje su Jermenci imali u prethodnim sukobima, i na kraju misao da im preostaje da ostatak zivota provedu ili kao prognanici u sabirnim kampovima, ili da izginu.
Kako i da je, zalosno i za Jermence i za Azerbejdzance.

Dalmatinac
Gost
Dalmatinac
6 mjeseci prije
Reply to  Konstantin

ajde konstantine ne pričaj gluposti, vidi se da si iskompleksirani srbin koji mrzi turke iz dna duše jer su vam jahali babe 500 godina šta je razumljivo ali ovo šta pričaš su laži…krivi su armenski separatisti koji žele komad međunarodno priznate države Azerbejdžan a da su kojim slučajem i azeri pravoslavci bio bi i sam na njihovoj strani.

Konstantin
Gost
Konstantin
6 mjeseci prije
Reply to  Dalmatinac

Heheh … a ti Dalmatinac dobro promovises kulturu odakle potices.
PS. posto spadas u grupu “ko je i ciji je” … iz okupiranog Skoplja & Makedonije. :o))))

ad astra
Gost
ad astra
6 mjeseci prije
Reply to  Dalmatinac

Dalmatinac, grubo ali istinito. Mogao si to sve kazati pristojnije alu u pravu si.

SULE
Gost
SULE
6 mjeseci prije

Postavio ga stvor i čeka tebe da obavjestis ostale komentatore da je spreman 3sv rat

Kometa
Gost
Kometa
6 mjeseci prije

„Opsednutost zlom i potreba da se s njim bori nasiljem i silom, porobljava čoveka, smeta mu da se oslobodi. A istinska duhovna higijena sastoji se u tome da se ne uranja u svet zla već da se usredsredi na dobro, na Božanski svet, na gledanje svetlosti. Kada je čovek prevashodno i potpuno opsednut svetskom masonskom ili jevrejskom zaverom i kada svuda vidi njihove agende, on duhovno uništava sebe, prestaje da vidi svet svetlosti, svet božanski, ispunjava se zlobom, sumljičavim i osvetoljubivim osećanjima. To je jalova i destruktivna usmerenost duha. Ne treba čitav svet predavati đavolu u vlast, ne treba svuda… Pročitaj više »

Novak
Gost
Novak
6 mjeseci prije

EU nece nikad uvesti sankcije na natovsku Tursku.

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

Ne zna se ko je veći lafinaš ovaj iz Armenije il onaj iz Azejberdžana. Kolko su si dosad (po njihovim izjavama) međusobno ratne tehnike uništili, moglo se 6 armija opremit.

erfvuzerbgverzbgterz
Gost
erfvuzerbgverzbgterz
6 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Hajd sad ti armencima i azerima objasni da im poglavice slušaju istog nalogodavca.

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

E…zato treba ukinut vlast, jer je ona ko fol legitimni predstavnik naroda, a sta mi znamo sta koji narod hoce, ja nisam htio ove ratove ovdje 90-ih al me niko nije ni pitao za misljenje.

SULE
Gost
SULE
6 mjeseci prije

A to je tvoj Stvor i ti imaš nalogodavca i tebi isto naređuje kad će beba da se ustolici

Sam
Gost
Sam
6 mjeseci prije
Reply to  SULE

Ma daj iskljuci se sabane s portala,jer tvoj poluintelektualni kapacitet ne pristaje Logicno nikako.

Šule
Gost
Šule
6 mjeseci prije
Reply to  Sam

Turcine smiri strasti nismo svi u milosti Erdogana..a nismo niBakirovi sljedbenici

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Pusti tehniku, razmisli koliko je ljudi poginulo, koliko je majki, djece i supruga obuklo crninu. A zasto?

Max
Member
Famed Member
Max
6 mjeseci prije

Iza Azerske ofenzive stoje Turci vojno obaviještajno planerski logistički to je potpuno točno ali ofenziva nije uspjela e sad tko je pomogao Armenij? Mogla je to pokušati Francuska što mislim da nije. Rusija ili Iran to zasad ne čine bar službeno ali piše se o potajnoj pomoći. Dokaz da su Azeriskorišteni od strane Turaka ne bi li rasplamsali rat na Kavkazu jest da su raketirali Iranski teritoriji. Iranske vlasti su oštro upozorile da slijedi odgovvor ako se to ponovi . Azerbajdžan se ispričao..

100%
Gost
100%
6 mjeseci prije

Apsolutno sam za to da se Azerbejdžanu vrati “oteta” zemlja, jer kada bi gledali u širokom luku, dosta država bi se raspalo. Bez obzira što su Armenci većinski naseljeni na ovom području, nemaju pravo na otcepljenje jer je Azerbejdžan suverena i priznata država ma kako to ovi htjeli. Zamislite da su Srbi “otcijepili” pola Hrvatske ( jer pobogu oni tu žive od pamtivjeka, a mislim na područje Knina i ostalih regija) Samo da se zna da ova “otcijepljena” regija je prva priznala srpsku krajinu i republiku srpsku, a sada cvile kao uvrijeđena mlada. Od mene je velika podrška za Azerbejdžan,… Pročitaj više »

Dragan
Gost
Dragan
6 mjeseci prije
Reply to  100%

Profitjakt malo dalje Ove je uvijek bi Armenski teritorij ali ha politicati dali drugoj drzavi pa vid ko je u pravu ?

BanOvan
Gost
BanOvan
6 mjeseci prije
Reply to  100%

Napuši se ti 300%. A sta je sa kosovom? Protjerali ste Srbe i ostale vam puste teritorije. To hoćeš da se desi i Jermenima. A vi ste mogli na silu protjerati onu sirotinju jad i bijedu sa prostora gdje su oduvijek živjeli i bili na međi da vas ne karaju turci onomad. Sada će vam “Danke Deutschland” na poklon dati one “sirijske” izbjeglice jer i vi sve više “izbjegavate” u sjevernije krajeve da i dalje budete konjušari onima kojima ste i prije bili. Od vaše suverenosti ostalo veliko ništa kao i od ostalih novonastalih bana državica exYU. Svemogući brisatelju briši.… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra
6 mjeseci prije
Reply to  BanOvan

BanOvan, Hrvatska nikog nije protjerala već su oni koji su činili zla po Hrvatskoj pobjegli. Špekulira se s 250 000 protjeranih. Pa ljudi moji od tog broja je bar 100 000 moglo nositi oružje. Ostavljena su puna skladišta streljiva i naoružanja. O čemu pričate. 100 000 ljudi u obrani s dovoljnom količinom naoružanja i streljiva. Pa to ne može dignuti 300 000 napadača. Nisu protjerani, pobjegli su. A što se tiće hrvatske neovisnosti, da tu si u pravu. Mi smo članica EU i NATO-a, dva najveća i najjaća zapadna saveza. Naši političari sjede u EU parlamentu. Putujemo po cijeloj EU… Pročitaj više »

BanOvan
Gost
BanOvan
6 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Puzdrove, od srca ti želim ono što sam svojim očima gledao,,, Sav taj jad i čemer koji je prolazio u beskrajnoj koloni, istim putem kuda i vaši kada su išli preko RS teritorije da se tučete sa muslimanima u srednjoj Bosni. A da su pobjegli, pobjegli su znajući šta ste im radili poerd rijeke Save i sa vaše i sa naše strane u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovaca. Da li se ponosiš na svoje preTke koji su u Šargovcu ubili 52 učenika bez ispaljenog metka? Još imaš obraza da otvaraš ta usta lajava. Licemjerna. Je*ali te i Slobo i… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra
6 mjeseci prije
Reply to  BanOvan

BanOven, Višegrad 1992., Prijedor, Vukovar, Srebrenica… Da li trebam dalje nabrajati. Dobro može, Kosovo. Pa nisu valjda svi u krivu, a samo ti u pravu.

BanOvan
Gost
BanOvan
6 mjeseci prije
Reply to  ad astra

I sta se tu desilo a da je gore od onog sto ste vi radili i raja vam sa kojom ste zastave vezali a kasnije razvezivali???

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije
Reply to  100%

Ali zato se može prisvojiti sve šta je Hrvatskoj dano a hrvatsko nikada nije bilo!?

Kometa
Gost
Kometa
6 mjeseci prije
Reply to  100%

Pa ako si za mir treba da podržavaš status kvo svuda a ne azerbejdžan.
Pošto ko zna čija sve zemlja nije bila i čija sve neće biti…

Amazon
Gost
Amazon
6 mjeseci prije

Turska je kriva za sve nedaće u zadnjih godinu dvije i u Siriji i u Libiji i u Karabahu sada. Tursku kaznite!

Novi Balow
Gost
Novi Balow
6 mjeseci prije
Reply to  Amazon

Pa nije Turska zapocela rat u Siriji i Libiji….nista ne kuzis?Turske intervencije su posljedice necije politike a ne inicijalizacija….inicijalizacija je u nafti i bogatilm lobijima prvenstveno sa zapada za otimacinom…no i Turska hoce kolaca…i tu ti je problem….

tihobl
Gost
tihobl
6 mjeseci prije
Reply to  Novi Balow

Ankara je imala planove za sirenje (Erdogan je samo najgrlatiji od te ekipe, ali nije jedini). Od sirenja na sjever nema nista odkako rusi pudjose na Krim. A onda udjose i u Siriju pa do sirenja na jug ostade im samo tampon zona ugovorena sa Sirijom jos 1998. Sad su krenuli sa sirenjem na istok. Na putu im se isprijecila Jermenija. Trebali bi uzeti bar juzni dio Jermenije i kompletan Karabah, ali od blic kriga ne bi nista. Ostaje zapad. Nekidan je sultan zvao gazdu i kukao mu na grke i trazio dozvolu da ih nauci pameti.

Mars
Gost
Mars
6 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Nista cudno ali svi to rade i nimalo nisu gori od amera, izraela,britanaca, francuza itd.

Mars
Gost
Mars
6 mjeseci prije
Reply to  Novi Balow

Snimci bespilotnih koji kruze portalima su turska djela i iz toga se vidi da ih nimalo ne treba podcjenjivati ogromni su gubici armenaca .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik