Jermenski premijer se i dalje nada potpisivanju mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom

Nikol Pašinjan
4 komentara

 Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je u petak da se i dalje nada da će njegova zemlja potpisati mirovni sporazum sa Azerbejdžanom u narednim mesecima, uprkos zategnutosti u njihovim odnosima.

Obraćajući se Pariškom mirovnom forumu, Pashinyan je osudio akcije Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu u septembru i optužio Baku za antijermensku retoriku. Međutim, prema njegovim riječima, Jermenija se nada da će uskoro potpisati mirovni sporazum sa Azerbejdžanom na osnovu tri principa dogovorena tokom pregovora u Briselu.

Prema jermenskom premijeru, to su: Azerbejdžan priznaje teritorijalni integritet Jermenije, razgraničenje granica na osnovu deklaracije iz Alma Ate o uspostavljanju ZND-a iz 1991. godine i otvaranje transportnih arterija u regionu na osnovu principa suvereniteta, jurisdikcija, zakonitost, jednakost i reciprocitet.

19. septembra, tenzije su ponovo rasplamsale u Nagorno-Karabahu. Baku je objavio da pokreće ono što je opisao kao “lokalne antiterorističke mjere” i zatražio povlačenje jermenskih trupa iz regiona. Jerevan je sa svoje strane rekao da nema jermenskih snaga u Karabahu, nazivajući ono što se dešava “činom agresije velikih razmera”. Rusija je pozvala sukobljene strane da spriječe civilne žrtve i vrate se na diplomatsko rješenje. 20. septembra je postignut dogovor o zaustavljanju neprijateljstava. Dana 21. septembra, predstavnici Bakua i armenskog stanovništva Karabaha sastali su se u azerbejdžanskom gradu Yevlakh “kako bi razgovarali o pitanjima reintegracije”.

Predsjednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah Samvel Shakhramanyan potpisao je 28. septembra dekret o raspuštanju republike od 1. januara 2024. Ljudi su zamoljeni da razmotre uslove reintegracije Bakua i odluče da li će ostati ili napustiti to područje.

AzerbajdžanJermenijaNagorno-KarabahPashinyan
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Može se nadati i limunadi od naranče isto mu je,

eks
5 mjeseci prije

Pašinjan je moron koji veruje u američku demokratiju .

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Od nade se ljepo – spava – no tanki – kaki 🤷

tihobl
5 mjeseci prije

Zna on sta je dogovorio u Briselu – predace juzni dio Jermenije azerima da povezu svoje teritorije. Vise nece graniciti sa Iranom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI