Kremlj priznaje zabrinutost zbog jermenskog rukovodstva

Kremlj, Rusija
26 komentara

Rusija smatra jermenski narod suštinski povezanim sa Rusijom i zabrinuta je zbog rukovodstva zemlje, koje provodi politiku koju Moskva smatra štetnom za bilateralne odnose, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Imaćemo dodatna pitanja za aktuelno jermensko rukovodstvo“, rekao je Peskov, nakon što je parlament te kavkaske nacije ratifikovao Rimski statut, ugovor koji daje pravno ovlašćenje Međunarodnom krivičnom sudu (ICC).

“Unaprijed smo prenijeli našu zabrinutost jermenskoj strani. Od samog početka bili smo skeptični da je ovo ispravna odluka u pogledu bilateralnih odnosa”, rekao je on, dodajući da Moskva i dalje vjeruje da je taj potez “neispravna odluka”.

On je odbacio opravdanje koje je vlada premijera Nikola Pašinjana ponudila za potpuno pristupanje sporazumu.

Moskva smatra MKS politički pristrasnim tijelom koje zloupotrebljava svoj mandat u ime zapadnih sila. U martu je to tijelo sa sjedištem u Hagu izdalo naloge za hapšenje dvojice ruskih zvaničnika, uključujući predsjednika Vladimira Putina, zbog navodnih otmica ukrajinske djece, što je Moskva odbacila kao apsurdna.

Jermenija je potpisala Rimski statut 1999. godine, ali je suspendovala njegovu ratifikaciju 2004. godine, kada se smatralo da je dokument nespojiv sa ustavom zemlje. Proces pristupanja nastavljen je krajem 2022. nakon smrtonosnih sukoba na granici sa susjednim Azerbejdžanom.

Jerevan je tvrdio da Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), regionalni blok za međusobnu odbranu koji uključuje Rusiju u svoje redove, nije uspio odbraniti Jermeniju tokom prošlogodišnjih okršaja kada je odbila vojnu intervenciju i umjesto toga se odlučila za napore za deeskalaciju.

Pašinjan je više puta kritikovao ODKB, rekavši da bi Jermenija morala da traži zaštitu na drugom mestu. MKS bi, kako je sugerirao, mogao krivično goniti azerbejdžanske “ratne zločine” na jermenskom tlu.

Peskov je to odbacio u utorak, rekavši da su “instrumenti ODKB-a i rusko-jermenskog partnerstva apsolutno neophodni”. On je dodao da jermenska strana “nema boljih opcija”.

Jermenski parlament usvojio je zakon o ratifikaciji sa 60 glasova za i 22 protiv. Dvije opozicione frakcije bojkotovale su debate u znak protesta, ali su se pojavile da glasaju protiv prijedloga.

Jerevan vjeruje da može smiriti tenzije s Moskvom putem bilateralnih sporazuma i tvrdi da njegovo podnošenje vlasti MKS-u nema nikakve veze s Rusijom.

JermenijaKremljPeskovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Kasno . Taj vam radi o glavi već dugo a vi … Diplomacija vam uistinu nije jača strana … Tako vas i Ukraina iznenadila 😁 👎 …..

lulu
6 mjeseci prije

Naravno da su zabrinuti i trebaju biti ovo je naj veci udar na rusiju nakon 2 WW , zapad ide postepeno sa iscrpljivanjem rusa i vjerujem ceka se da rusi padnu u nuklearnu zamku pa ce tu i biti kraj postojanja Rusije a nakon toga ciscenje onih koji su im davali podrsku. Amerikanci i britanci imaju oko rusije na 200 km mozda 100 atomskih bombi samo se ceka da rusi pokrenu mehanizam samounistenja kako bi se ovi opravdali svijetu.. Rusi bog vas voli i uzet ce vas jer vas voli a ovi drugi neka se pate na planetu.

Dux
6 mjeseci prije

Atmenci nasjeli na američku priču, ali Amerika je daleko, a Rusija je susjed, Ameri vas prodali za Azerbejdžanski plin, kad to shvatite bit će kasno.

hiber
6 mjeseci prije

Dugorocno su izdavali Armeniju kroz zamrznuti sukob, pa se Rusiji sada to obilo o glavu. Slucno se odvijalo i sa Bugarskom uoči 1.sv. rata pa su tada katastrofalno izgubili svjetski rat. Srecom po njih i Azeri rade ogromne greške jer se petljaju u armenske podjele. Tehnicki pobjedili su samo ako Armence dovedu u status Pupovca u Hrvatskoj, odnosno da dotični manipulira izborima i vladom.

tihobl
6 mjeseci prije

Azeri rade pametno. Drze dobre odnose sa zapadom, ali i sa Rusijom. Za ruski koridor sjever-jug odradili su infrastrukturu prije rusa i iranaca. Sa kinezima rade na putevima svile. Njima odgovara da gruzinci i jermeni imaju lose odnose sa Rusijom, jer onda postaju nezamjenljivi na ruskom juznom koridoru.

xyz
6 mjeseci prije

Armenci su nezahvalna i zaostala govnadija, koja od Rusa uvjek samo traži a za uzvrat gleda kako Rusima zabiti nož u leđa. Azarbejdžanci su sa Rusima u izuzetno dobrim odnosima i oboji od suradnje imaju jake koristi.

Zoro
6 mjeseci prije

Rusi u ukrajini su igrali po nekim tzv demokratskim pravilim, sve je jasno bar 10 godina di stvari idu i nama koji nemamo nikakve informacije, i puštali su tako dok nije došla situacija da treba spašavati velikim ratom, nesagledivi gubici za Rusiju Ukrajinu i cili nezapadni svit, isto u Armeniji kako može u njihovom dvorištu doć na vlast proamerički političar, kada je Aldo Moro tija koalirat sa Komunistima u Italiji ubili su ga, ne možeš sa takvima igrat po pravilima, treba tim šta koketiraju sa zapadom život učinit nočnom morom i još malo gore tako da nikome više od Ruskih susjeda ne padne na pamet nešto slično

404
6 mjeseci prije

Zapadna diplomacija je čopor najokorelijih kriminalaca i ruska strana če morati prema njima postupati tome primjereno. Oni razumiju samo zakon sile i svireposti.

Max
6 mjeseci prije

Armensko čelništvo izdaje svoj narod.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI