Američki novinari koje je financirala američka vlada uhićeni u Azerbajdžanu

Američki dolari
11 komentara

Baku tvrdi da je AbzasMedia provodila nezakonite financijske operacije u koje su uključena veleposlanstva SAD-a, Francuske i Njemačke

Vlasti u Azerbajdžanu uhitile su trojicu novinara iz medijske kuće koju financira Zapad, pod optužbom za krijumčarenje valute. Baku je također podnio žalbe SAD-u, Njemačkoj i Francuskoj zbog financiranja medija koji je objavio istrage o korupciji u vladi. U utorak je azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo priopćenje u kojem se navodi da su veleposlanici triju zapadnih zemalja pozvani na sastanak. Obaviješteni su da portal AbzasMedia provodi nezakonite financijske operacije u kojima sudjeluju organizacije registrirane u tim državama. Također im je rečeno da su njihova veleposlanstva uključena u takve aktivnosti. Azerbajdžansko zakonodavstvo zabranjuje dodjelu sredstava neregistriranim projektima. Međutim, prema ministarstvu vanjskih poslova, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), FreedomNow, New Democracy Foundation i druge organizacije nezakonito su prebacivale sredstva u zemlju, kršeći pravila dodjele bespovratnih sredstava i nezakonito olakšavajući aktivnosti neregistriranog medijskog portala AbzasMedia.

AbzasMedia navodi u priopćenju da su prije nekoliko dana tri njena novinara uhićena pod optužbom za “šverc valute” i osuđena na četiri mjeseca pritvora, povezujući slučaj s istragama o korupciji. Mediji su također izvijestili da je, prema policiji, u uredu pronađeno 40.000 eura (44.000 dolara) u gotovini nakon čega su policajci optuženi za ”namjerno stavljanje novca u ured kako bi opravdali uhićenja”. Prošlog mjeseca, vlada susjedne Gruzije podigla je uzbunu zbog djelovanja Centra za primijenjene nenasilne strategije (CANVAS), koji financira USAID, rekavši da planira pokrenuti nasilnu obojenu revoluciju. Veleposlanstvo SAD-a u Tbilisiju ustvrdilo je da su optužbe protiv CANVAS-a “lažne i da u osnovi pogrešno karakteriziraju ciljeve naše pomoći Gruziji”. Na svojoj web stranici USAID navodi tekst o “ulaganju u rad na demokraciji kako bi se dodatno unaprijedila sloboda, mir i napredak u svijetu”.

Aktivnosti USAID-a zabranjene su u Rusiji od 2012. Prema ruskom Ministarstvu vanjskih poslova, ova odluka je ponajviše uzrokovana činjenicom da priroda rada agencije u zemlji nije uvijek bila u skladu s navedenim ciljevima, uključujući njihove ”pokušaje političkih utjecaja” kroz raspodjelu bespovratnih sredstava.

AzerbajdžannovinariUSAID
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
4 mjeseci prije

Nisu to novinari. To su plaćeni korisni idioti , koje koriste zapadne (u ovom slučaju američke) specijalne službe, uglavnom CIA Gestapo.

tatamata
4 mjeseci prije

merikenjci imaju izuzece prijaviti velike iznose gotovine na granicnim prelazima ,, ebga to ne vrijedi za balkance ili neke druge putnike

Max
4 mjeseci prije

Strani plaćenici.

tihobl
4 mjeseci prije

Sto nisu poslali pare po americkom genralu kao u BiH kad je Nataliji Trivic predao 10 miliona u goptovini. Dali su joj pare da kupi glasove, ona je pare razdijelila sa familijom, a onda izbore proglasila nevazecim i samu sebe proglasila predsjednicom republike Srpske.
Americke generale i pentagonove avione niko ne pretresa. Mogli su najaviti posjetu generalstabu Azerbejdzana i na miru predati kofere para.

tihobl
4 mjeseci prije

Nego kad smo kod USAID: odobrili su 8 miliona za kazahstanske istazivacke novinare.

Hogar
4 mjeseci prije

Objesit sve smutljivce a ambasade prodat.

Мунгос
4 mjeseci prije

Изгледа да примитивни Хазарбејџан не дозвољава да USAID финансира њену Пету колону.
У Србији, у свакој згради Општине, на ударном месту постоје табле са захвалницама свим финансијерима српске Пете колоне – међу њима је на ударном месту USAID.

abc
4 mjeseci prije

Prva stvar koju američki novac okupira/kupi u stranoj državi, su glavni mediji, novinari i vidniji političari. ostalo sve ide lakše i za kikiriki…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI