Jermenski predsjednik odobrio ratifikaciju ICC-a

Nagorno-Karabakh
9 komentara

Jermenski predsjednik Vahagn Khachaturyan potpisao je zakon o ratifikaciji Rimskog statuta, priznajući nadležnost Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u zemlji. Odluka je objavljena u petak na web stranici Predsjedništva.

Jermenski parlament je ranije ovog mjeseca ratifikovao Rimski statut sa 60 glasova za i 22 protiv. Dvije opozicione frakcije napustile su razmatranje tog poteza, ali su se pojavile da glasaju protiv ratifikacije.

Zemlja je prvobitno potpisala dokument 1999. godine, ali je suspendovala njegovu ratifikaciju 2004. godine, jer se smatralo da nije u skladu sa ustavom zemlje. Proces pristupanja ICC-u je ponovo oživljen krajem 2022. godine usred smrtonosnih graničnih sukoba sa susjednim Azerbejdžanom, a ubrzan je tokom nedavnog rasplamsavanja u regionu koji je rezultirao velikom pobjedom Bakua i raspadom nepriznate republike Nagorno-Karabah, otcijepljene regije Azerbejdžana koju je podržala Jermenija.

Jermenski premijer Nikol Pashinyan tvrdi da će MKS pomoći u procesuiranju navodnih azerbejdžanskih “ratnih zločina” na jermenskom tlu. Pašinjan je takođe u više navrata kritikovao regionalni odbrambeni blok Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) na čelu sa Rusijom, tvrdeći da nije uspeo da zaštiti Jermeniju.

Ratifikacija rimske statue od strane Jermenije kritizirala je najbliži saveznik te zemlje, Rusija, koja je to opisala kao “izuzetno neprijateljski potez”.

“Unaprijed smo prenijeli našu zabrinutost jermenskoj strani. Bili smo skeptični od samog početka da je ovo ispravna odluka u pogledu bilateralnih odnosa”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov nakon parlamentarnog glasanja, dodajući da taj potez postavlja “dodatna pitanja za aktuelno jermensko rukovodstvo”.

Moskva je u sukobu sa MKS-om i smatra ga politički pristrasnim tijelom koje zloupotrebljava svoj mandat u ime Kolektivnog Zapada. Odnosi Rusije i Međunarodnog krivičnog suda dodatno su se pogoršali ovog marta kada je sud izdao naloge za dvojicu visokih ruskih zvaničnika, uključujući predsjednika Vladimira Putina, zbog navodne ‘otmice’ ukrajinske djece tokom sukoba Moskve s Kijevom. Rusija je odbacila te optužbe, rekavši da je jednostavno evakuisala djecu iz ratne zone i da ih vraća njihovim zakonskim starateljima kada je to zatraženo.

JermenijaNagorno-KarabahRimski Statutrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
6 mjeseci prije

Neka vježba potpis. Trebat će mu za kapitulaciju.

Nekoime
6 mjeseci prije

Što se tiče MKS (ICC) imam samo dvije riječi: Slobodan Praljak.

Darko
6 mjeseci prije

Glupani..

Darko
6 mjeseci prije

I oni će dobiti po pički..

tihobl
6 mjeseci prije

Azerbejdzan trazi odstetu za okupaciju Jarabaha od strane jermena, ili da im Jermenija ustupi teritoriju da povezu svoju drzavu. Rok uskoro istice i ako ne plate azeri namjeravaju da zauzmu dio Jermenije. Pisonja je nasao pravi momenat da kaze da ce uhapsiti Putina i poslati u Hag.

Suze Roni
6 mjeseci prije

Ukrajinu ce sorosevac Pashinjan baciti u kapitulaciju. Zbog njega su se okrenuli od Rusa,a da nije njih, Armenija odavno ne bi postojala.

Max
6 mjeseci prije

Uzalud,

abc
6 mjeseci prije

I glupi Armenci sve to mirno podnose i nadaju se zapadnim darovima. Prodali su svoj teritorij za lažna zapadna obečanja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI