Francuska je kriva za svaki novi sukob sa Jermenijom

 Ilham Alijev
10 komentara

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev rekao je da bi potez Francuske da isporuči vojnu pomoć Jermeniji mogao podstaći tenzije na južnom Kavkazu i dovesti do novog sukoba.

Aliyev je kritikovao stav Evropske unije (EU) o sporu Bakua sa Jerevanom i povukao se iz pregovora uz posredovanje EU zakazanih sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom ranije ovog meseca. Na samitu je Brisel rekao da stoji uz Jermeniju u regionalnom sporu.

U telefonskom razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, Alijev je bio kritičan prema stavu EU, a posebno Francuske, navodi se u saopštenju koje je Baku objavio u subotu.

“Zbog dobro poznatog stava Francuske, Azerbejdžan nije učestvovao na sastanku u Granadi”, saopšteno je iz kabineta azerbejdžanskog predsjednika.“Šef države je naglasio da je isporuka oružja od strane Francuske Armeniji pristup koji ne služi miru, već ima za cilj da naduva novi sukob, a ako dođe do bilo kakvog novog sukoba u regionu, Francuska će biti odgovorna za njegovo izazivanje. ”

Tokom diplomatske posjete Jerevanu 3. oktobra, francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna složila se o obezbjeđivanju budućih ugovora sa Jermenijom za isporuku vojnih sredstava, što će, kako je rekla, pomoći u osiguranju njene odbrane. Odvojeno, francuski predsjednik Emmanuel Macron kritikovao je Azerbejdžan, rekavši da izgleda da Baku ima poteškoća s poštovanjem priznatog međunarodnog prava.

Komentari Alijeva prate 24-satnu vojnu operaciju Azerbejdžana u otcijepljenom regionu Nagorno-Karabah prošlog mjeseca, koja je izazvala masovni egzodus oko 120.000 etničkih Jermena u regionu, od kojih je većina otišla u Jermeniju.

Azerbejdžanski predsjednik je insistirao da je postupio u skladu sa međunarodnim pravom, rekavši da je osam sela u Azerbejdžanu ostalo “pod jermenskom okupacijom” i ističući važnost njihovog oslobađanja.

Bivše sovjetske države bile su uključene u višedecenijsko geopolitičko rivalstvo, uglavnom zbog međunarodno priznatih granica Azerbejdžana u kojima žive desetine hiljada etničkih Jermena.

AzerbajdžanIlham AlijevJermenija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
6 mjeseci prije

Nakon cijelog stoljeća finalizira se malo veći hrkljuš na bliskom istoku kojem je pored Engleske kumovala upravo Francuska.

vanja
6 mjeseci prije

Alijev sa Šarlom mišelom….Šta imaju da razgovaraju njih dva?Sa tim bezveznjakom može eventualno da razgovara vučić i takvi.Francuski političari su podmićeni od jermenskog lobija i zato će slati oružje,a ne što misle svojim glavom i što ih je briga za bilo koga.

Steve
6 mjeseci prije

Francuska kuhinja očito misli da jelo nije dovoljno ljuto, pa bi da dobiberi…

Dado
6 mjeseci prije

Prpa od naoruzane Jermenije, a njih Turci naoruzali.
Srecom su shvatili i Jermeni da ih Rusi nece braniti.

Max
6 mjeseci prije

Pa već ratuju protiv Armenije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI