Jermenija odgovara na izvještaje o gomilanju vojske na azerbejdžanskoj granici

Azerbejdzan Jermenija
12 komentara

Jermenija i Azerbejdžan razmijenile su optužbe za nekoliko nedavnih sukoba u pograničnim regijama, a Jerevan je kritikovao Baku zbog, kako je rekao, pokušaja da ga namami u nesrazmjeran vojni odgovor.

U saopćenju od subote, armensko ministarstvo odbrane tvrdi da je azerbejdžanska vojska tokom noći nekoliko puta otvarala vatru u pravcu snaga Jerevana u nekoliko pograničnih područja.

Jermenski zvaničnici su, međutim, istakli da je većina pucnjave bila “neciljana i nestalna”, dodajući da je u petak uveče Jerevan uočio preraspoređivanje azerbejdžanskih vojnih vozila.

Ministarstvo je sugerisalo da su te akcije nastojale da se Jermenija namami da odgovori na isti način na način da se u stvarnost dovede u stvarnost ono što je Jerevan nazvao “azerbejdžanskim dezinformacijama” po tom pitanju.

“Azerbejdžanska propagandna mašina je širila lažne informacije… pokušavajući da prikaže uobičajenu rotaciju jedinica armenskih oružanih snaga kao navodno nagomilavanje na liniji fronta”, saopštilo je ministarstvo.

Kako su se jermenske snage suzdržavale od eskalacije tenzija, situacija se ubrzo stabilizovala, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je očigledno mislilo na snimke koje su podijelili azerbejdžanski mediji koji navodno prikazuju kolonu jermenskih vojnika nedaleko od azerbejdžanske regije Istočni Zangezur. Azerbejdžan smatra da je čitavo područje Zangezura ključno za svoje napore da uspostavi održivi transportni put preko armenske teritorije do svoje eksklave Nahičivan koja nema izlaz na more.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je, međutim, ponudilo drugačiju verziju događaja. Tvrdi se da je vojska Jerevana ta koja je otvorila vatru na azerbejdžanske vojnike, dodajući da je registrovala više od 30 slučajeva pucnjave u posljednja 24 sata.

Trenutne tenzije između Jermenije i Azerbejdžana datiraju iz vremena opadanja Sovjetskog Saveza kada je izbio spor oko regije Nagorno-Karabah. Tokom proteklih decenija, dve zemlje su se upustile u niz krvavih sukoba oko samoproglašene republike. Baku je 2023. uspio da povrati kontrolu nad Nagorno-Karabahom, što je izazvalo masovni egzodus Jermena koji su činili etničku većinu u toj oblasti.

AzerbajdžanJeravanJermenija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
22 dana prije

Prvo napraviš gomilu konflikata pa ih uz već postojeće zamrzneš i onda ih sve odmrzneš kad dođe vreme – možda se konflikti sada u stvari odmrzavaju zbog klimatskih promena? Za sada Jermenija drži distancu u odnosu na Rusiju ali kad dođe vreme za “razvlačenje ruskih snaga” pozvaće se na ugovor o kolektivnoj bezbednosti i tako naterati Rusiju da se uključi u ovaj sukob – za ovaj front je sa NATO strane zadužena Turska i ovde će definitivno pokazati “na kojoj je stolici”. Ali u blizini je mnogo veće i komplikovanije ratište koje je pred eksplozijom. Iran samo što nije odgovorio za ubistvo svojih visokih oficira, Izrael i SAD jedva čekaju tako da možemo očekivati mnogo oštriju reakciju Izraela. Ovo je rat koji dugo čeka da bude pokrenut. Izrael je napravio veliki račun ubistvima i sabotažama u Iranu preko proksija tako da to neće biti “koškanje” tipa prepucavanja preko granice kao… Čitaj više »

trolling queen
22 dana prije

Pogledajte prethodni tekst o dogovorima kao Kine i SADa —- ovdje je “kao” ključna riječ, jer nekakvog ozbiljnog sukoba između Kine i Amera nikada nije niti bilo – oboje su provoditelji velike globo-shlomo agende. Kod Armenije nije tako. Kod Armenije je problem. Armenija je većinom kršćanska zemlja, jedna od prvih gdje su ljudi prihvatili kršćanstvo. Zato se i bojim za Armeniju, iskreno. Jer nigdje više nema iskrenih prijatelja. Sjetite se kako je Turska učinila ogroman genocid nad Armencima – bilo kroz progone, bilo kroz namjernu glad, bilo kroz masakre koje su činili. Azeri i svi ostali -stanovi tamo su cio tvorevine. Te države su kreirane i nastale od ostataka hazarsko-judejskih stanovnika koji su haračili tamo stoljećima. Azeri su najvjerojatnije odgovorni i za ovaj pokolj u Moskvi – gdje su poubijali većinom Ruse, kršćane. Odavna sam pisala ovdje o problemu Armenije, koja je sada u toliko groznoj situaciji – okružena sa… Čitaj više »

eks
22 dana prije

Još jedan korisni idiot USA-NATO , Pašinjan, vodi svoju zemlju u tragediju . Progutao je udicu varalicu kao grgeč i okrenuo se protiv Rusije. To isto uradio je Zelenski i sada se vidi rezultat toga. Neverovatno koliko je Pašinjan glup .

xyz
22 dana prije

Zajebali su Rusiju, pa se sad zabezeknuto čude…..

22 dana prije

sto bi sa gvajanom, useta li maduro ondje?

Max
22 dana prije

Spremaju se za rat.

Huisju
21 dana prije

Zna li neko bolji turcizam od “fukara”? Tursko-bošnjačka veza – fukardistan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI