Evropski parlament poziva na sankcije Azerbejdžanu

Evropski parlament
21 komentar

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta osudio je, kako je rekao , “unaprijed planirani i neopravdani” napad Azerbejdžana na etničko-jermensku pokrajinu Nagorno-Karabah. Ukoliko Baku odbije da obustavi napad, Komitet je u utorak preporučio da Evropsko vijeće uvede sankcije Azerbejdžanu.

“U nedostatku trenutnog zaustavljanja napada koji je u toku, pozivamo Vijeće da temeljno preispita odnose EU s Azerbejdžanom u tom svjetlu i razmotri uvođenje sankcija protiv odgovornih azerbejdžanskih vlasti”, navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednika odbora Davida McAllistera i svojim izvestiocima za region Kavkaza, Jermeniju i Azerbejdžan.

Azerbejdžanska vojska najavila je u utorak ujutro “protivterorističke mjere” u Nagorno-Karabahu, pošto je jermenska strana prijavila raketne i artiljerijske napade na glavni grad regiona Stepanakert i tenkovske napade duž granice sa Azerbejdžanom. Azerbejdžanska strana je tvrdila da su jermenske trupe u Nagorno-Karabahu otvorile vatru na njihove položaje u ranim jutarnjim satima, što Jerevan demantuje.

SAD, EU i Rusija – koje imaju mirovni kontingent stacioniran u Nagorno-Karabahu – pozvale su obje strane da mirnim putem riješe svoje nesuglasice. Zvaničnici u samoj pokrajini apelovali su na svoje azerbejdžanske kolege da prekinu vatru i “sjednu za pregovarački sto kako bi riješili ovu situaciju”.

Nagorno-Karabah je proglasio nezavisnost od Azerbejdžana u danima SSSR-a. Pretežno etnički jermensko stanovništvo u regionu vodilo je potpuni rat za svoj suverenitet 1990-ih i od tada ga podržava Jerevan. Drugi sukob oko enklave izbio je 2020. godine, koji je završio gubitkom neke teritorije od Azerbejdžana, a Nagorno-Karabah je ostao povezan sa Jermenijom koridorom Lačin, planinskom stazom koja je bila jedini put snabdevanja teritorije sve dok nije blokiran od strane aktivista za zaštitu životne sredine koje podržava Baku prošle godine.

Jermenija je optužila Azerbejdžan da koristi blokadu kako bi olakšao “etničko čišćenje” Nagorno-Karabaha. U svom saopštenju od utorka, komitet je osudio ulogu Azerbejdžana u održavanju blokade, optužujući Baku za stvaranje “velike humanitarne krize”.

AzerbajdžanEvropski ParlamentJermenija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Suze Roni
7 mjeseci prije

U Erevanu protestanti blokirali rusku ambasadu. Vjerovatno po napucima USA i CIA.

Alex
7 mjeseci prije

Iza Azerbejdžana stoji Turska,kojoj se sve više hebe i za EU,pa i za USA. Armenija si je zabila autogol vojnim vježbama sa Amerima,jer na taj način guraju Rusiju od sebe,koja i onako sve više staje uz Tursku. Dakle,za očekivati je da Azerbejdžan potpuno preuzme upravu nad Nagorno -Karabah enklavom.

Captain
7 mjeseci prije

Još jedna povijesno teška priča koju su velike sile odlučile riješiti ovaj put dugotrajnije.
Tragedija za armensko stanovništvo koje je stvarno ispatilo kroz povijest.
Stvarno su si ovim vježbama sa američkom vojskom zabili autogol .
Čitam EU uvodi sankcije Azerbejdžanu a s obzirom na okruženje zemalja koje će ih snabdijevati od toga nema ništa.
Još jedan bespomoćni igrokaz u kojem će izginuti mnoštvo ljudi.

Nekoime
7 mjeseci prije

A za što to Miss Koropcija ima legitiman mandat?

Bokan
7 mjeseci prije

Nažalost, predugo su vjerovali Rusiji.

Steve
7 mjeseci prije

Stvarno ne razumem Jermene. Da nisu prošli kroz istoriju tako kako su prošli, pa hajde

gargamel
7 mjeseci prije

Savjet, ne igrajte šah sa Rusima.

Grdi
7 mjeseci prije

To !!! … samo naprijed sa sankcijama … jos jedan clan za BRICS ……..

Mahatma
7 mjeseci prije

Podrška Azerima protiv armenskih izdajnika.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

ODMAH PRESTATI SA UVOZOM NAFTE I PLINA IZ AZERBAIJAN !!!! ODMAH !!! EU je dosljedna i njoj ne treba nikakovih energenata , niti hrane niti ičega !!! EU ima vlastitih vrijednosti i EU kao takva je sama – sebi dovoljna 👍👍👍 !!! 🤣

Max
7 mjeseci prije

Prekasno.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

U ovom konkretnom slučaju, Azerbejdžan jest u pravu… No

Armenija je jedna od najstarijih država na svijetu.
Ovakve bedastoće izvoditi…kako su dobili tog Pašinanjinja i kako ga se ne mogu riješiti mada jesu pokušali jednom i sada opet…

hiber
7 mjeseci prije

🤣🤣🤣A što trolate ove naivce suludim naslovima. Da zakljucimo. Azarbedjanska specijalna operacija trajala je 24 sata. Vijeću sigurnosti UN ostaje samo da pozdravi zalaganje misica za mir u svijetu.🤣🤣🤣 A ruska specijalna operacija traje već manje, vise 24 mjeseca, pokupili su sve znane i neznane sankcije, osude i poniženja, a sada se, navodno, uspješno brane.🤣🤣🤣 Ne gine im mirna reintegracija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI