Giorgia Meloni učvršćuje vlast u Evropskom parlamentu

Giorgia Meloni
18 komentara

Desničarska stranka “Braća Italije” premijerke Meloni pobijedila je u nedjelju na izborima u Italiji za Evropski parlament, dok su druge desničarske stranke ostvarile dobitke na račun vladajućih koalicija u Francuskoj i Njemačkoj.

Melonijeva stranka odnijela je odlučujuću pobjedu sa predviđenih 28% glasova, prema prognozama državne televizije RAI sa skoro 70% prebrojanih glasačkih listića.

Drugi članovi njene koalicije desnog centra prošli su gore. Desničarska stranka Liga Mattea Salvinija dobila je 8,5%, uprkos tome što je bila prva na izborima za EU 2019. sa 34%. Njen nekada mlađi član koalicije, Forza Italia koju je osnovao Silvio Berlusconi, pobijedio ju je sa predviđenih 9%.

Očekuje se da će opoziciona Demokratska stranka lijevog centra završiti sa 24,5%, a Pokret pet zvijezda sa 10,5%. “Ponosna sam što idemo ka G7 i Evropi sa najjačom vladom od svih”, rekla je Meloni u sjedištu svoje stranke u ponedjeljak.

Predviđa se da će grupa evropskih konzervativaca i reformista (ECR) koju predvodi Meloni osvojiti oko desetinu od 720 mjesta u ovogodišnjem parlamentu EU. Desničarska premijerka izašao je na izbore za EU sa snažnijom podrškom od njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Scholzova stranka pala je na treće mjesto u anketama u nedjelju, iza konzervativne CDU/CSU i desničarske AfD. Macronova Renesansna stranka dobila je oko 15% glasova, u poređenju sa 31% za desničarski Nacionalni skup, što je navelo francuskog lidera da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore.

Uprkos tome što je došla na vlast na talasu antiimigracionih osećanja, Meloni se okrenula da podrži trenutnu politiku EU o tražiocima azila tokom skoro dve godine na vlasti. Ona je bila čvrsta pristalica Kijeva u sukobu s Moskvom, ali je odbila nedavnu podršku NATO-a koja je Ukrajini dozvolila da izvodi dalekometne udare na Rusiju.

Evropski ParlamentGiorgia MeloniItalija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Plenkovič II
1 mjesec prije

Prazan članak?

Primat
1 mjesec prije

.

Jadranka S.
1 mjesec prije

Slika govori više od tisuću riječi!

1 mjesec prije

Tekst je napisan bijelom bojom na bijeloj podlozi, pa se zato ne vidi. Jedna opcija je da se na računaru npr mišom markira tekst i na taj način posna vidljiv. Druga opcija je pročitati kopiju gornjeg teksta ovdje u mom komentaru: Desničarska stranka “Braća Italije” premijerke Meloni pobijedila je u nedjelju na izborima u Italiji za Evropski parlament, dok su druge desničarske stranke ostvarile dobitke na račun vladajućih koalicija u Francuskoj i Njemačkoj. Melonijeva stranka odnijela je odlučujuću pobjedu sa predviđenih 28% glasova, prema prognozama državne televizije RAI sa skoro 70% prebrojanih glasačkih listića. Drugi članovi njene koalicije desnog centra prošli su gore. Desničarska stranka Liga Mattea Salvinija dobila je 8,5%, uprkos tome što je bila prva na izborima za EU 2019. sa 34%. Njen nekada mlađi član koalicije, Forza Italia koju je osnovao Silvio Berlusconi, pobijedio ju je sa predviđenih 9%. Očekuje se da će opoziciona Demokratska stranka lijevog… Čitaj više »

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Ima buljave oci jer voli da joj ga se u bulju umoci.

Bruno
1 mjesec prije

Tu sam inkognito. Oko nas su NATO-vi špijuni.

eks
1 mjesec prije

Meloni je prevara. U predizbornoj kampanji je govorila sve suprotno od onoga što je kasnije radila , kada je postala premijer. Moguće da je bila ucenjena i pod pretnjama CIA – GESTAPO ubica. Ne čudi kada Borelj preti da se može proći kao Fico , ukoliko ne budeš poslušan .

Max
1 mjesec prije

Kao i naš Plenum.

HRvoje
1 mjesec prije

Stvarno moraš biti glup, gluh, slijep te općenito pošteno zaostao u razvoju da povjeruješ, da je jedna berluskonijeva buljooka nagnuta pušačica kuvaca (kako bi rekao turčin čoban istočno od raja) išta drugačija od ostalih u igrokazu (tzv. desnih i lijevih) . Svima tima stvorovima upravljaju iste nakaradne spodobe! Zavadi, razdijeli pa vladaj i kruha i igara za glupe i naivne vele neki…

Roccos
1 mjesec prije

Ako smijem primijetiti,ispod slike nema teksta…ili se to nama daje malo enigmatike,ono da pogađamo na osnovu slike gđe Dinjarić,kažu da slika govori više od tisuću riječi😬

FELIX
1 mjesec prije

IZGLEDA DASU SAMO JOS ZENE PRI PROVOJ PAMETI

ime
1 mjesec prije

svaka čast dizajneru, dobro je smežurana. kao i njezina politika. migranata ulazi više nego inače.

Steve
1 mjesec prije

To ona zaboravna?! E bolji članak i slikovitiji o ovoj maloj, davno nisam pročitao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI