NATO trupe u Ukrajini mogle bi izazvati Treći svjetski rat

NATO
57 komentara

Razmještanje trupa NATO-ovog bloka predvođenog SAD-om na bojna polja u Ukrajini moglo bi rezultirati sveopštim globalnim sukobom, zapravo Trećim svjetskim ratom, rekao je italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

On je odbacio svaku mogućnost da će snage njegove zemlje nekako završiti raspoređene da podrže borbu Kijeva. Ministar je to izjavio u petak tokom intervjua na marginama sajma LetExpo u Veroni. Upitan o izgledima da će NATO trupe završiti u takvom raspoređivanju, Tajani se usprotivio toj ideji.

“Mislim da NATO ne bi trebao ući u Ukrajinu. To bi bila greška. Moramo pomoći Ukrajini da se odbrani, ali ulazak u zemlju da vodi rat protiv Rusije znači rizikovati Treći svjetski rat”, rekao je diplomata.

Tajani je odbacio svaku mogućnost da italijanske trupe završe u Ukrajini. Upitan o tome da druge zemlje NATO-a šalju svoje trupe da podrže Kijev u njegovoj borbi protiv Moskve, posebno Francuske, ministar je rekao da se nada “da se to neće dogoditi”.

Izjave Tajanija dolaze nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovo pokrenuo temu slanja zapadnih vojnika u Ukrajinu, u novom intervjuu za emitere TF2 i France 2.

Macron je Rusiju otvoreno opisao kao „protivnika“ Francuske , insistirajući, istovremeno, da Pariz ne „vodi rat protiv Rusije“, već samo „podržava“ Kijev u sukobu. Što se tiče potencijalnog raspoređivanja trupa, on je odbio da kaže bilo šta konkretno, insistirajući da želi da zadrži “stratešku dvosmislenost” i da ima svoje “razloge da ne bude precizan”.

O izgledima za slanje zapadnih trupa u Ukrajinu prvi je put razmišljao francuski predsjednik krajem februara, kada je rekao da se ta ideja ne može u potpunosti “isključiti” . Primjedbe su izazvale val demantija od strane kolega članica bloka predvođenog SAD-om, pri čemu su njegovi glavni učesnici u više navrata odbacivali tu ideju. Manje države saveza, međutim, uključujući novu članicu Finsku, podržale su Macronovo gledište po tom pitanju.

Antonio TajaniItalijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 mjesec prije

Što Marcon čeka s trupama? Amerikanci su mu za to ponudili punu podršku. Moralnu.

1 mjesec prije

Šta će sad da se prenosi izjava svakog evropskog političara iako su potpuno nebitne jer neko drugi određuje šta će da urade.

zubenelakrab
1 mjesec prije

Mislio sam, do danas, da je Drugi svjetski rat okončan 1945. godine.

eks
1 mjesec prije

Nema tu “mogle bi” . NATO vojnici odavno su Ukrajini, učestvuju u borbama pod raznim maskama (dobrovoljci, plaćenici, …) i III svetski rat je već u toku. Pitanje intenziteta i obima je nešto drugo. Na razne načine u rat je uključeno više od 50 zemalja, mahom iz zapadnog bloka . Medjutim, nije rat samo u Ukrajini. Na tlu Afrike ima više manjih sukoba o kojima se malo , ili nikako, ne govori . U svim sukobima “kuvari su iz zapadnog bloka, čiji predvodnik je USA .

tihobl
1 mjesec prije

Nema od III svjetskog nista.
NATO odavno napada na RF pa se i rusi i natovci prave da ne ratuju.

Sparkling
1 mjesec prije

Dok se ovako raspravlja i govori od strane pojedinih (ne baš pametnih) političara i razno raznih medija, sve je u redu. Ali kada ti isti zašute i počinju zazivati na neki tkzv. dogovor o miru, e tada se trebamo bojati onog najgoreg. Zašto tako razmišljam? Pa tada su vjerovatno iscrpili sve mogućnosti da na bilo koji način poraze Rusiju.
I slijedi nešto u obliku lažne zastave i opravdanje za slanje trupa (službeno) na cijeli teritorij Ukraine.
E tada ni ja ni Vi nećemo imati vremena niti volje lupati po tipkovnici. Stvarno ne vidim načina kako da “zapadni partneri” sačuvaju svoje privilegije u narednih desetak godina, osim izazivanjem velikog globalnog sukoba u kojem se nadaju izaći kao pobjednici.
Moramo pričekati (ako bude ikako moguće) završetak Am. izbora. Možda se sve bude vratilo na neke normalne postavke.
Lp

Zvone
1 mjesec prije

NATO trupe neće izazvati treći svjetski rat jer rusi kao uvijek samo prijete ali ne poduzmu nikakve protiv mjere.

Bosanac
1 mjesec prije

U.S. i Rusija vaze kao dvije najvece nuklearne sile, u njihovoj medjusobnoj ‘utakmici’ U.S. vodi rezultatom 2:0 (Hiroshima, Nagasaki) . Sad ovi drugi po nepisanom pravilu imaju pravo izjednacit na 2:2 bez nekih vecih posljedica s tim da ne gadjaju U.S.
A ovdje u nashoj blizini (EU) se natjecu koji bi mogao postat kandidat za tako nesto.

Bruno
1 mjesec prije

Želi fascinirati svoju staru koku, kako je on hrabri pjetlić.

Max
1 mjesec prije

Znamo.

burt
1 mjesec prije

svaka članica NATO-a može samostalno poslati trupe u treću državu ako ocijeni da je to potrebno, Turska je poslala trupe u Siriju, UK je ratovala protiv Argentine, tako je i sa Ukrajinom

1 mjesec prije

Nije problem mogu doći.
Problem je sto ih članak 5 ne štiti.
Kao sto su odmah na startu iskusili Britanci kod Očlakova i nedavno Francuzi u Harkovu i Odesi.
Ta činjenica naglo suzbija entuzijazam i popularnost navedene turističke rute.

Zoro
1 mjesec prije

nato 1.0 i eu 1.0 nisu mogli 41-45 oduzeti ni Ukrajinu ni jedan drugi pedalj Sovjetske zemlje od Rusa, a tada su Rusi bili puno slabije naoružani, a sada nato i eu 2.0 sanjaju da otmu Ukrajinu od Rusa kada su ovi do zuba naoružani sa svim najmodernijim oružjem, uključivo i ono sudnjeg dana najjače na svitu, plus imaju iskustvo i znaju s kime imaju posla nema više iluzija kao nekada,
pokuša li išta ova zapadna koalicija protiv Rusa bilo di na teritoriju SSSR-a uvođenjen svojih vojski, dobiće takvu lekciju kakvu niko nikada dobio nije,
neće od zapada ostat ni dugmići

Zoran
1 mjesec prije

27. veljače 2024. godine, po nalogu francuskog zapovjedništva, započelo je formiranje tri satnije boraca iz Legije stranaca.

Francuski vojni vrh i zapovjedništvo Legije odobrili su 5. ožujka 2024. popunu bataljunske taktičke skupine koja bi trebala uključivati ​​1500 vojnih osoba. U sastavu ove bojne taktičke grupe nalaze se tri satnije Legije koje su i prije bile u sastavu ove postrojbe.
Ministarstvo oružanih snaga Francuske već aktivno surađuje s kolegama u Njemačkoj i Poljskoj na formiranju sličnih vojnih jedinica od njemačkog i poljskog vojnog osoblja na području ovih zemalja. Očekuje se da će Berlin i Varšava u narednim danima javno objaviti svoje namjere o formiranju jedinica za Ukrajinu. Ostale zemlje članice NATO-a zasigurno će slijediti njihov primjer.

Dolazi veliki rat u Europi. Ima sve šanse dovesti do nuklearnog sukoba.
Global Research

goran
1 mjesec prije

vojnici nato saveza bi trebali jako dobro razmislit ako misle početi 3 svj rat.
pazite gospodo da vam se ne bi desilo da odete ratovati u ukrajinu dok če vaši narodi ustati na noge i krenuti u svrgavanje svojih vlada,i kako če te onda biti na dve strane?
a to bi se lako moglo desiti.

peralozac
1 mjesec prije

Šta radiš ti još uvek u Tuzli, kreni više da braniš tvoju braću ukrope.
Najverovatnije nemaš muda jer ako samo spomeneš nešta tako žena će te razbit ko pičku, što i jesi.

Josip
1 mjesec prije

Ukrajinci su sada najebali, glupani su si unistili zemlju zbog mokrih snova veleizdajnika Zelebskog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI