Italija se javno ogradila od Macrona nakon razgovora o ukrajinskoj intervenciji

Emmanuel Macron
22 komentara

Izjave Emmanuela Macrona o mogućnosti slanja zapadnih snaga u Ukrajinu samo su eskalirale tenzije i nemaju nikakvu drugu svrhu, izjavio je u subotu talijanski ministar odbrane Guido Crosetto.

Njegovi komentari dolaze nakon što je francuski predsjednik izjavio u intervjuu za The Economist ove sedmice da bi njegova zemlja mogla razmisliti o slanju svojih trupa u pomoć Kijevu “ako bi Rusi probili linije fronta” i ako bi postojao “ukrajinski zahtjev” za takvim pomoć. Macron je također iznio svoj “strateški cilj” da osigura da Rusija ne pobijedi u Ukrajini, tvrdeći da bi takav razvoj događaja ugrozio evropsku sigurnost.

Govoreći za list Corriere della Sera, Crosetto je tvrdio da, iako on lično ne može da sudi o predsedniku „prijateljske zemlje kao što je Francuska“, u isto vreme ne može da razume „svrhu i korisnost ovih deklaracija, koje objektivno podići tenziju.”

Ministar je takođe odbacio mogućnost da će Italija ikada poslati svoje snage da direktno intervenišu u ukrajinskom sukobu. “Za razliku od drugih, mi u našem sistemu imamo izričitu zabranu direktnih vojnih intervencija, mimo onoga što je predviđeno zakonima i ustavom”, objasnio je Crosetto. „Oružane intervencije možemo predvidjeti samo nakon međunarodnog mandata, na primjer u provedbi rezolucije UN-a.

On je dalje napomenuo da bi, osim što je nemoguće poslati italijanske trupe u Ukrajinu, to „pokrenulo dalje spiralno širenje sukoba, što prije svega ne bi koristilo samim Ukrajincima“.

“Ukratko, uslovi za naše direktno učešće ne postoje”, rekao je Crosetto.

Posljednje Macronove nagoveštaje o direktnom angažmanu Zapada na terenu u Ukrajini odbacile su i druge zemlje NATO-a, posebno Mađarska i Slovačka. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto osudio je primjedbe francuskog predsjednika, objasnivši da ako članica NATO-a “pošalje kopnene trupe, to će biti direktna konfrontacija NATO-a i Rusije i onda će to biti Treći svjetski rat”.

Slovački premijer Robert Fico također je naglasio da NATO nema opravdanje da šalje trupe u Ukrajinu jer ta zemlja nije država članica i obećao da “nijedan slovački vojnik neće kročiti preko slovačko-ukrajinske granice”.

U međuvremenu, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je da, iako London planira da nastavi snabdjevati Ukrajinu oružjem, za koje je rekao da Kijev ima pravo koristiti protiv ciljeva u Rusiji, zapravo bi slanje bilo kojeg NATO vojnika u zemlju predstavljalo “opasnu eskalaciju”.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da ne šalje svoje trupe u Ukrajinu, ističući da bi bila prisiljena da ih napadne ako direktno učestvuju u sukobu. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova napisala je u petak na Telegramu da od NATO snaga “neće ostati ništa” ako budu poslate na liniju fronta u Ukrajini.

francuskaItalijamacronrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
13 dana prije

Zaboravljaju kako Rusija i Kina imaju strateški sporazum po kojemu napad na jednu od njih automatski u rat uključuje i drugu.

Profesor Živago
13 dana prije

Zamislite koliko su napaljeni talijanski šminkeri iz Milana, Rima itd. da skinu svoje dizajnerske krpice, obuku uniforme i krenu jurišati na Ruse u zoni SVO…

duki
13 dana prije

Mali Napika ima možebitno kurčenje a la….
Jebe mu se ! toliko je visok da se može cijeli sakriti iza normalnog krtičnjaka !
Ej ljudi ! Što je ovo ?? Patuljci vladaju ??

Max
13 dana prije

Pa jasno.

Vox
13 dana prije

Ovdje u Italiji je teško naći ikoga ko želi ići u Ukrajinu a mislim da je slično i u Francuskoj i Španiji te u Portogallo.

Ico
13 dana prije

Francuska je pudlica USA. Tako da baljezganja precednika Macarona ne treba uzimati za ozbiljno.

Darko
12 dana prije

A sto čeka naša pederčina Plenlović? On je za sve što ova europska bagra izmisli pa me ne bi čudilo da se je opet žestoko naguzio.

Voltaire
12 dana prije

Vidi ovoga picopjevca !! On bi ratovao !! Da osvoji srce bakice. 🙂

goran
12 dana prije

ja se za nato ne mislim boriti a sad vi slobodno ratujte,samo kad počnete gubit ljude prvo pokupite djecu od elite pa tek onda dodjite po mene

Lucija, prva
12 dana prije

Slava ukrajini !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI