”Azerbajdžan sada želi potpuni rat”.

Nikol Pašinjan
25 komentara

Nakon što je prošle godine preuzeo kontrolu nad Nagorno-Karabahom, Baku želi izvršiti pritisak na susjedni teritorij, tvrdi premijer Nikol Pašinjan

Armenski premijer Nikol Pašinjan optužio je Azerbajdžan za planiranje “rata punih razmjera” protiv njegove zemlje. Četiri armenska vojnika navodno su ubijena ranije ovog tjedna kada je azerbajdžanska vojska otvorila vatru na graničnu ispostavu. Prisustvujući sastanku vlade u četvrtak, Pashinyan je ustvrdio da “naša analiza pokazuje da Azerbajdžan želi pokrenuti vojnu akciju na nekim dijelovima granice s izgledima da se vojna eskalacija pretvori u rat pune razmjere protiv Armenije”.

”Ta se namjera može pročitati u svim izjavama i akcijama Azerbajdžana”, dodao je, a prenosi AFP. Pašinjanova izjava došla je dva dana nakon što su azerbajdžanske snage ubile četiri armenska vojnika u napadu na graničnu ispostavu. Baku je tvrdio da su armenske postrojbe prve pucale i da je kobni napad bio “osvetnička operacija”.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev, koji je ovaj tjedan osvojio peti mandat, ustvrdio je u srijedu da Armenija, a ne Azerbajdžan, ima planove u pogledu teritorija svog susjeda. “Trebali bi odustati od svojih zahtjeva”, rekao je u inauguracijskom govoru. ”Njihov jezik ucjene prema nama skupo će ih stajati”. Armenija i Azerbajdžan sudjelovali su u nizu krvavih sukoba otkako su obje republike proglasile neovisnost od Sovjetskog Saveza 1991. Dvije su zemlje vodile rat oko samoproglašene republike Nagorno-Karabah 2020., a azerbajdžanske snage sukobile su se sa separatistima pokrajine snaga 2023. Sukob je završio raspuštanjem vlade Nagorno-Karabaha i povratkom pokrajine pod kontrolu Azerbajdžana.

Iako se nalazi unutar azerbajdžanskog teritorija, Gorskim Karabahom su do prošle godine upravljali etnički armenski separatisti. Prije raspada SSSR-a, pokrajina je vladala kao autonomna regija unutar Azerbejdžanske SSR.

Pashinyan se suočio s intenzivnim prosvjedima zbog načina na koji je rješavao sukob. Dok je Armenija desetljećima prešutno podržavala nastojanja Nagorno-Karabaha za neovisnošću, Pašinjan je službeno priznao suverenitet Bakua nad regijom 2021. Njegovi protivnici optužili su premijera, čiju je političku karijeru u velikoj mjeri financirao SAD, za izdaju odcijepljene pokrajine po nalogu Washingtona. Iako je Armenija članica Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), vojnog pakta sastavljenog od bivših sovjetskih republika, Pashinyan se distancirao od Moskve i težio bližim vojnim i diplomatskim vezama sa Zapadom. Međutim, bez obvezujućih obrambenih ugovora između Armenije i zapadnih sila, i s Pašinjanovom vladom koja razmatra raskid s CSTO-om, Armenija bi mogla biti prevarena, ako izbije budući rat.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Pankin pozvao je Pašinjana na ponovno otvaranje dijaloga sa susjedima ODKB-a. Odgovarajući na granični okršaj u ponedjeljak, Kremlj je incident nazvao “zabrinjavajućim” i pozvao obje strane neka izbjegavaju korake koje bi jedna druga mogla doživjeti kao provokativne.

ArmenijaAzerbajdžanNikol Pašinjan
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
2 mjeseci prije

Pa ti si okrenuo leđa Rusima koj su te štitili…

Protiv Sistema
2 mjeseci prije

Još jedan pretendent da postane novi “Zelenski”
Najgore je što greške tih prodanih političara skupo plaća narod tih država

držnedaj
2 mjeseci prije

Azari su hazari koji su prešli na islam.. he

tuf
2 mjeseci prije

Neka si ide plakati tatici Sorošu.

eks
2 mjeseci prije

Natodupeljubac sada kukumače. Odbacio je Rusiju , pa neka mu sada pomognu Francuzi, Englezi i Amerikenjci . Bio jedan sličan u Gruziji (Sakašvili) i znamo kako je prošao . Izgleda da Pašinjan ne uči na greškama drugih .

Željko
2 mjeseci prije

Bumerang se vraća natrag! Armenija, uz ogromnu pomoć Rusa, okupirali i držali pd okupacijom teritorij koji je veličine cca. 40% sadašnje Armenije, sravnili sa zemljom, protjerali i pobili Azere, uništili kulturno-povijesne i vjerske objekte, koristili vodene resurse, uništavali šumu, krali rude i minerale, najviše zlato, mislim na okupirane dijelove Azerbajdžana ne na okupirani Gorski Karabah, “posijali” minama taj teritorij u povlačenju, drže pod okupacijom još uvijek nekoliko azerskih eksklava, itd. što se mene osobno tiče osveta je legitimno pravo Azera, učiniti će da kao izraelski saveznici iako su muslimani šiiti, jedini uz Irance, opkole Iran i sa sjevera, u Azerbajdžanu postoje cijeli gradovi i sela gdje samo žive Židovi, gorski ili planinski Židovi, jedina država osim Izraela gdje je to moguće već stoljećima unatrag a muslimanska država, dokaz da muslimani i židovi, malo slovo vjerska odrednica, mogu, kada hoće, živjeti skupa!

tihobl
2 mjeseci prije

Sta hoce, potpisao je u Parizu, a sad bi da izvrda.
Alijev mu je fino rekao – ili predaj 100 milijardi odstete koju si obecao ili predaj teritoriju da se spojim sa Turskom.
Prica pricu narodu a nece da kaze da je azerima predao i Karabah i jug Jermenije. Cak je pristao da bude pod turskim patronatom kad udje u NATO.

Suze Roni
2 mjeseci prije

Ovdje je Azerbejdzan u pravu. Pashinjan je potpisao i prihvatio Sporazum kojim se Nagorno Karabah vraca pod upravu Azera, ali nije nista napravio na realizaciji istoga. Ocito, lik je teski muljator, inace sorosev dupelizac. Izbacio je Rusiju iz pregovora da bi u zemlju instalirao USA i NATO vojsku. No prevario se jer ta kombinacije radi nepovoljne geografije ne moze uspjeti. Naime iza Azera stoji Turska, a ona nece dopustiti nikakvo sirenje Amera i NATO snaga u toj regiji. Sa druge strane tu je Iran koji nije dobar sa Azerima, koji su vjerski takodjer vecinski sijti muslimani,a koji iako djelomicno podupire Armeniju, nece u njoj trpiti vojsku NATO i Amera. Suma sumarum, petljanje i mesetarenje Pashinjana, nece Azerima donijeti nista dobro. To sto su se okrenuli kontra Rusa, skupo ce platiti jer Armenija postoji iskljucivo jer su je Rusi zastitili od potpune propasti. Nezahvalnost koju sada pojazuju, mogla bih za njih… Čitaj više »

Ringo10.
2 mjeseci prije

Odjebao Ruse I sad nek mu pomognu njegovi Francuzi, Englezi I Ameri

dulebg
2 mjeseci prije

Jermeni su se poсrali na rusku zaštitu i tipovali na Francuze i Ameriku. Sad im je tako kako im je.

Max
2 mjeseci prije

I dobit će ga.

borislav
2 mjeseci prije

nikola pašanjski je obični čmar na guzici…tako će i završiti

Emiliano Zapata
2 mjeseci prije

Opet sami sebe napadaju kako bi mogli krenut u osvajanje!?

dupla kamilica
2 mjeseci prije

Nije im bio dosta jedan genocid?

FELIX
2 mjeseci prije

SPREMA SE JOS JEDNA POBEDA NATA TO SE CE POSTICI SA PROLJEVANJEM SLOVANSKE KRVI, PROBLEM JE DA VECINA HRVATA NEZNA KO JIM JE NEPRIJATELJ, PREDUGO SU SLUZILI GERMANIMA KAO TOPOVSKO MESO, TU MISLIM NA PRVI I DRUGI SVETSKI RAT, U PRVOM U PROSLAVLJENOJ VRAZJOJ DIVIZIJI A U DRUGOM KAO LEGIONARI OPET U RUSIJI.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI