Nepriznata republika Nagorno-Karabakh više neće postojati

Azerbejdzan i Armenija - Nagorno-Karabakh
42 komentara

Do ovog razvoja događaja došlo je nakon što je Azerbajdžan završio svoju vojnu operaciju u odcijepljenoj regiji

Vlasti azerbajdžanske odcijepljene regije Nagorno-Karabah objavile su raspuštanje samoproglašene republike nakon što je primirje uz posredovanje Rusije okončalo neprijateljstva između Stepanakerta i Bakua.

Samvel Shahramanyan, predsjednik nepriznate republike, izdao je dekret u četvrtak kojim se naređuje “raspuštanje svih državnih institucija i njihovih podružnica do 1. siječnja 2024.”.

“Republika Nagorno-Karabah (Artsakh) prestaje postojati”, navodi se, a prenosi NKR InfoCenter.

U dokumentu se također navodi da se stanovnici regije, uključujući i one koji su otišli, trebaju “upoznati s uvjetima reintegracije koje nudi Republika Azerbajdžan” i samostalno donijeti odluku o tome hoće li ostati ili se vratiti u Nagorno-Karabah.

Prema dekretu, raspuštanje se događa “u vezi s trenutačnom teškom vojno-političkom situacijom” i ima za cilj osigurati sigurnost stanovnika Nagorno-Karabaha, uzimajući u obzir sporazum s Bakuom uz rusko posredovanje. Potonji omogućuje stanovnicima odcijepljene regije, uključujući vojno osoblje koje položi oružje, da slobodno putuju, navodi se u priopćenju.

Prekretni predsjednički dekret stavlja točku na povijest nepriznate republike, koja se odvojila od Azerbajdžana u danima na izmaku Sovjetskog Saveza. Sigurnosna situacija u većinski etnički armenskoj regiji obilježena je sporadičnim borbama već desetljećima. Regija je početkom 1990-ih doživjela veliki rat koji je odnio tisuće života i završio prekidom vatre 1994. godine.

Još jedan veliki sukob dogodio se 2020. kada je Baku preuzeo kontrolu nad velikim dijelom regije, a neprijateljstva su završila primirjem uz rusko posredovanje.

Trenutna deklaracija dolazi nakon što je Azerbajdžan pokrenuo “protuterorističke mjere lokalne prirode” u regiji, dok je optužio Armeniju da ondje gomila trupe, što Erevan niječe. Nakon dana borbi, Nagorno-Karabah i Baku objavili su prekid vatre. Prema odredbama sporazuma, sve snage koje se bore protiv Azerbajdžana u regiji moraju napustiti svoje borbene položaje i predati sve oružje Bakuu. Sporazum također predviđa dijalog o širokom spektru pitanja između predstavnika zajednice Nagorno-Karabah i Azerbajdžana.

Prekid vatre izazvao je masovni egzodus stanovnika Nagorno-Karabaha iz regije, a armenske vlasti tvrde da je u zemlju stiglo više od 65.000 ljudi. Ranije ovog tjedna, azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev izrazio je uvjerenje da će reintegracija Nagorno-Karabaha biti uspješna, obećavši poštivanje prava lokalnog stanovništva.

ArmenijaAzerbejdžandekretNagorno-Karabah
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Otok Mali
6 mjeseci prije

Čini mi se da su Ameri izgubili još jedno uporište.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Gdje god stane ruska ili američka čizma počniju rasti ruže

Dux
6 mjeseci prije

Nešto slično čeka i Ukrainu.

throne
6 mjeseci prije

Nje tema, ali je vrlo zanimljiva. hmmm, veoma zanimljiva. U Srbiji zapocet ce popis poljoprivrednih dobara. Traze od seljaka tocan popis koliko i cega je posijano, sto je posadjeno voca, povrca, koliko obradivih povrsina imaju, koliko stoke drze – tocan broj (svinja, krava, kokosi, pataka, guski itd…), to isto vazi i za veca poljoprivredna dobra ali i vece poljoprivredne firme, ako se daju tocni podatci kazne mogu biti i do 1 milion dinara ili vise ovisi o tipu proizvodjaca. Ovo me malo podsjeca na zahtijev eu administracije za popis imovine poljoprivrednika u eu koji je bio prije 1 godinu ili godinu ipo. Srbija juri u punoj brzini za eu izgleda da ce kod njih prije nego kod nas prije zapoceti tzv. igre gladi ali i prodaja brasna od kukaca, umjetno meso (tvornica u surcinu je u izgradnji), a vec su pripremili da paket zakona u svezi zaraze ili epidemija npr.… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Pa jeli ikada prije i postojala kao država ?! Na koncu … Pokušali , nijesu uspjeli – kraj !

Max
6 mjeseci prije

Prodao ih je Paštinijan.

tihobl
6 mjeseci prije

Nekad je Jermenija imala jaku armiju koja je mogla stati iza jermena u Nagorno-Karabahu.
Sad ima jak NVO sektor koji stiti samo interese sponzora.

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

Ujedinjeni narodi zaprijetili su svima koji se protive Agendi 2030: “Ovo više nisu pregovori. Zato se zove dnevni red, a ne popis želja.” Čileanska komunistica Valentia Muñoz prijetila je u ime globalističke elite kada je govorila na summitu Ujedinjenih naroda u New Yorku ovog tjedna. Prema Muñoz, sa svakim tko odbije popustiti pred drakonskim diktatima Agende 2030 obračunat će se globalistička elita. Svijet je dosegao kritičnu točku prema Klausu Schwabu, koji je naredio svjetskim vladama da zatvore i preodgajaju svakoga tko se suprotstavlja planu globalista. Prema Schwabu, ljudska je povijest sada službeno gotova i svatko tko se ne slaže s agendom globalista trebao bi biti otkazan, deformiran, uhićen i zatvoren kao primjer ostatku društva. Prema Schwabu, sada smo došli do točke u kojoj se mora strogo postupati sa svakim tko zauzme “negativan, kritičan ili konfrontirajući stav” prema planovima WEF-a. Neizabrani globalistički agenti Klausa Schwaba dobili su upute za širenje uputa na… Čitaj više »

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Pa, Armenija više nema spornih područja, pa može aplicirati za NATO… 🙃 “Jermenija jeste član ODKB, ali Nagorno-karabah nije deo Jermenije već Azerbejdžana, pa Rusija nije ni mogla da interveniše u ovom sukobu.” “Pašanjan je pustio NK niz vodu da bi formalno mogao da podnese zahtev za ulazak u NATO. To nije do sada bilo moguće zbog nerešenih teritorijalnih pitanja. Ali neka pogledaju gde su na mapi i neka se zapitaju kako će im NATO vojno pomoći kad nisu mogli ni Ukrajini. Provešće se puno gore. Jermeniju tek čeka pakao.” “Ne razumem zašto se Rusi optužuju kada Jermenija i Nikola Pasinjan nisu bili na ruskoj strani nego šurovali sa zapadom i NATO. Pasinjan je počeo to šurovanje bas zato sto je naivko mislio da ce mu Zapad doneti na tacni Arcah. Dakle,treba pitati zasto Zapad nije pomogao Jermeniji,a ne Rusi,jer je Pasinjan prozapadni covek. A zapad mu nije pomogao zato… Čitaj više »

nepoželjni
6 mjeseci prije

Azerbejdžan ima 86600 km2… Srbija 88500 km2 skupa sa Kosovom …i Azerbejdžan i Srbija imaju pobunjene pokrajine.
Razlika je samo što Azerbejdžan nema Vučića 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI