Azerbajdžanski vođa sazvao razgovor s Putinom zbog smrti pripadnika mirovnih snaga

Putin i Ilham Alijev
38 komentara

Dvojica predsjednika obećala su punu istragu incidenta koji rezultirao smrtnim slučajevima tijekom ovotjedne vojne akcije koju je poduzeo Azerbajdžan

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev ispričao se za ubojstva ruskih pripadnika mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu i obećao da će surađivati u istrazi incidenta od srijede, priopćile su dvije strane. Alijev je u četvrtak nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi razgovarali o smrtnim slučajevima koji su se dogodili tijekom azerbajdžanske vojne operacije na odcijepljenom teritoriju. Pripadnici mirovnih snaga pogođeni su iz vatre vatrenim oružjem dok su se vozili do promatračnice. Cjelokupno osoblje u vozilu poginulo je na licu mjesta, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane, ne precizirajući broj poginulih.

Čelnik Azerbajdžana izrazio je sućut i ponudio odštetu obiteljima ruskih vojnika, stoji u identičnom tekstu razgovora.

Alijev i Putin također su razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu i važnosti provedbe primirja uz posredovanje Rusije, između Bakua i samoproglašenih vlasti u regiji. Ruska strana je naglasila da se moraju strogo poštivati sigurnost i prava Armenaca u regiji.

Nagorno-Karabah se odvojio od Azerbajdžana u posljednjim godinama SSSR-a, dok je njegovo pretežno etničko armensko stanovništvo željelo neovisnost. Od tada je samouprava regije bila glavna točka spora između Bakua i Erevana, koji je desetljećima prešutno podržavao Nagorno-Karabah. Godine 2020. došlo je do velikog rasplamsavanja sukoba, koje je završilo povratkom kontrole nad velikim područjima koje je Baku izgubio 1990-ih. Ruske mirovne snage raspoređene su da nadziru primirje, čime su okončana 44-dnevna neprijateljstva. To primirje prekinuto je ovaj tjedan još jednom vojnom operacijom Azerbajdžana.

Moskva je napomenula da je armenska vlada izričito priznala azerbajdžansko pravo nad Nagorno-Karabahom prošle godine tijekom mirovnih pregovora, nakon sukoba između dva susjeda. Time je vojna operacija postala unutarnje azerbajdžansko pitanje, priopćio je Kremlj.

Armenski premijer Nikol Pašinjan distancirao se od krize, tvrdeći da je dobrobit etničkih Armenaca u regiji sada odgovornost Rusije.

ArmenijaAzerbejdžanIlham AlijevPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ivan
7 mjeseci prije

Hahahah sta je ovo ruse ubijaju na sve strane postali su ko kanta za nabijanje.

tihobl
7 mjeseci prije

Pisonja je izdao jermene i predao Karabah. Azeri nisu ludi da propuste ovakvu priliku koju im je Pisonja obezbjedio. Doduse poginulo je nesto ruskih mirovnjaka, medju kojima i komandant mirovne misije. Sad azeri moraju da se iskupe kod rusa, jer prica nije gotova – Pisonja im je prodo i ostatak Jermenije. Zato se i distancirao i rekao da su za jermene odgovorni rusi, a ne on.

Dokurčilomi
7 mjeseci prije

Kako bi ameri rekli collateral damage. Događa se.

Miko
7 mjeseci prije

Svaki dan sve luđi naslovi . . . kako ovi Azer može “sazvat” razgovor sa Putinom . . . sazivanje je proceduralna radnja kad je sazivanje sastanaka već dogovoreno po usvojenoj proceduri. Ovi sastanak nema veze sa ikakvom procedurom. U ovom slučaju nebi stalo ni kako je Azer pozvao Putina na razgovor, već je mogao samo zatražit ili zamolit za razgovor. Nije zafrkancija jer naslov usmjerava tijek misli pri čitanju ćlanka, a kad je to usmjeravanje zbrkano onda su i misli zbrkane i to je kao kad otvoriś ono šta je trebalo bit mlijeko, a ono jogurt, pa ti neko kaže jogurt je zdrav 🙂 Inače Nagorno Karabah je već bio dogovoren jer Pašinjan vodi Armence u NATO i želi ih izvest na europski put i Nagorno Karabah bi bio samo smetnja tome i sve je to kuvano u jednoj od najvećih američkih veleposlanstsva u svijetu, onome u Erevanu. Sad… Čitaj više »

Dragačevac
7 mjeseci prije

Saučešće.
Hrabro su poginuli evakuišući civile i spašavajući živote na liniji fronta u legalnoj misiji greškom azerbejdžanskih vojnika.

Biti-ili-ne-biti
7 mjeseci prije

Dok je Prince često kritizirao korupciju unutar establišmenta, suzdržavao se od uplitanja u politiku, jer njegovo duhovno uvjerenje to nije dopuštalo. Ali to ga nije spriječilo da upozori svakoga tko bi htio čuti o zlokobnom planu sotonističke globalističke elite. Povrh chemtrailsa, mRNA cjepiva i opće globalne autoritarne diktature planirane za budućnost čovječanstva, Prince je također imao saznanja iznutra o „flase flag“ operaciji 9/11 koja se spremala izvršiti u Americi. Prince je unaprijed znao za napade 11. rujna, što dokazuje da je službeni narativ o tom tragičnom danu u američkoj povijesti laž. Na jednoj snimci koncerta u Njemačkoj 23. prosinca 1998. (3 godine prije napada), Prince je spominjao Osamu bin Ladena i “užasan događaj koji će se dogoditi u Americi”. U videu Prince pjeva: “Moram se vratiti u Ameriku, moram se pripremiti za bombu, Osama bin Laden se sprema bombardirati, Ameriko bolje pazi, Osama bin Laden se sprema bombardirati, pogodila me 2001.”. Prince… Čitaj više »

Max
7 mjeseci prije

Da ubili su ruske časnike navodno pogreškom .

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Nemojte zaboraviti da mi zapravo ne znamo tko je ubio ove Ruse.

hiber
7 mjeseci prije

Sto ne napisaste da je ubijeno najmanje 5 rusa, od cega i dozapovjednik kontigenta Ivan Kovgan, ujedno i zamjenik zapovjednika podmorničke flote. To su ucinili Azari koji su i uhićeni. Jednog rusa su ubili Armenci iz Karabaha.

hiber
7 mjeseci prije

Inace, clanak je po sadržaju sramotan. Copy paste ruske izdaje. Prvo, ne radi se o odcjepljenoj regiji, nego o autonomnoj pokraini. Niti su Karabahu Azeri dali autonomiju, niti je mogu oduzeti. Shodno tome nema govora o samoproglasenoj vlasti u autonomnoj pokraini. Iz clanka proizlazi da ako su vlasti samoproglasene, da bi ih Alijev valjda morao proglasiti da ne bi bile samoproglašane. Dakle, u autonomnoj pokraini nema govora o zaštiti prava Armenaca, već obrnuto, vlasti pokraine bi morale garantirati prava Azarima. Zauzvrat, autonomna pokraina morala bi biti integrirana u pravni poredak Azerbajdžana postujući njenu stečenu autonomiju. Naravno, sudeći po tekstu i posto je ljudska glupost neogranicena, tesko je da ce Azeri izbjeći veliku grešku koja je uobicajena kod velikih pobjeda. Dan pobjede najčešće je dan pocetka buduće propasti, bas jednako kao kod Armenaca trideset godina ranije. Tu naravno nisu u pitanju Azeri i Armenci, nego Turci čiji utapljanje će najvjerojatnije sve… Čitaj više »

Paki
7 mjeseci prije

Koji ste vi redikuli od minusa

Biti-ili-ne-biti
7 mjeseci prije

Željko Pervan o izborima i anketama:

youtu. be/Xn2oj7Xoog4

Rimtutituki
7 mjeseci prije

Ko nece brata za brata,hoce tudjiba za gospodara,plus villa u monte carlo za paska

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI