Jermenija traži od SAD-a da intervenišu u sukobu u Karabahu

Azerbejdzan Jermenija
42 komentara

Jermenski ambasador Edmon Marukyan pozvao je SAD da intervenišu u obnovljenim borbama u Nagorno-Karabahu, tražeći od Washingtona da brani civilno stanovništvo regije.

“Sada je Azerbejdžan započeo agresiju i vojnu operaciju velikih razmjera protiv mirnog naroda Nagorno-Karabaha”, napisao je Marukyan na X (ranije poznat kao Twitter). “Sada je red na SAD-u da iskoristi mjere da se zaustavi agresija i vojni napad na zarobljene i izgladnjele ljude.”

Diplomata je apelovao na američkog predsjednika Joea Bidena, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i lidere EU, tražeći od njih da osude Baku.

Moskva je reagovala na Marukjanov komentar pozivajući strane da poštuju sporazum o prekidu vatre iz 2020. „Ne bi trebalo biti nikakvih zaokreta“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. “Trebalo bi uložiti konkretne napore zasnovane na stvarnom i opipljivom pravnom okviru, koji pruža priliku za postizanje mirnog rješenja.”

Baku je u utorak najavio početak „kontraterorističke“ operacije u svom otcijepljenom regionu Nagorno-Karabahu, koji je uglavnom naseljen etničkim Jermenima. Jermenija je u međuvremenu optužila Azerbejdžan za ničim izazvanu agresiju.

Nagorno-Karabah je proglasio nezavisnost od Azerbejdžana 1988. godine i od tada ga podržava Jerevan. Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i okolnim područjima početkom 1990-ih, ali je povratio mnogo prethodno izgubljenog tla nakon 44-dnevnog rata 2020. godine.

Borbe su 2020. okončane prekidom vatre uz posredovanje Moskve, što je uključivalo i raspoređivanje ruskih mirovnih snaga u tom području.

AzerbajdžanJermenijaNagorno-KarabahSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šahovski velemajstor
7 mjeseci prije

Ruski predsednik Vladimir Putin lično je posredovao u okončanju rata između dve zemlje 2020. godine i rasporedio 2.000 ruskih mirovnjaka.

Гавран
7 mjeseci prije

Azarbejdžan je pred napad intenzivno primao vojnu pomoć od USA saveznika- Izraela. Stigla je visokosofisticirana oprema. Sada Jermrnija traži od USA da intervenišu. Deluje kao recept za bosanski lonac ili avganistanski paprikaš.

Captain
7 mjeseci prije

On poziva u pomoć dokazano najveće licemjere ovog Svijeta!
Vjerojatno su mu obećali svašta kao i Ukrajincima a sada slijedi stvarnost i otrježnjenje.

tihobl
7 mjeseci prije

Ovo sto ima jemena je zbog dolaska ruskih trupa na Kavkaz prije 100 godina. Da nisu uspjeli potisnuti osmanlije od jermena nebi bilo nista – zavrsili bi u genocidu kao njihovi sunarodnici koji su zivjeli dublje u danasnjoj Turskoj.
Sad jermeni traze da rusi povuku trupe kako bi se gencid mogao dovrsiti. Ja bi ih pustio niz vodu kad se prave pametni, a vidjecemo sta ce Putin uciniti. On drugacije razmislja od nas sa I2 genom.

Ringo10
7 mjeseci prije

Rekao da mu pomoc Rusije nije poptrebna. I još da će uhapsit Putina ako dođe u Armeniju
I Rusija ih odjebala… naravno

Adriana
7 mjeseci prije

Ako Kardašijanke u USA ne poduzmu ništa, piši propalo.

dulebg
7 mjeseci prije

U pitanju je opet proksi-rat. Jermeni su se dali Amerima, onda Rusi kažu: onda vas mi ne čuvamo od Azerbejdžana. Nevolja je što Iran mora da se uključi, a on ima jaku i azersku i jermensku manjinu.

Amater
7 mjeseci prije

Da nije tragično bilo bi komično … zapad uz pomoć domaćih izdajnika otvara novu klaonicu … stari recept … uopće se ne trude da smisle nešto novo , bez obzira sto je model potpuno provaljen…

tuf
7 mjeseci prije

Čemu se Armenci mogu nadati dok imaju svojeg Zelenskog (Pašinjana) na čelu. Izdajnik, američko-soroševski parazit koji je ako se ne sjećate u Pragu potpisao povrat Azerbajdžanskih granice iz 1991-e godine, time prepustivši 86.000 kvadratnih kilometara naseljenih većinski armenskim stanovništvom. Taj izdajnik je ovih dana čak vlastitoj vojsci naređivao da ne uzvraćaju. Trebaju biti topovsko meso kao i Ukrajinci. A krajnji cilj je uspostaviti trajnu prisutnost američke vojske i to se upravo postiglo “eto baš slučajno” tijekom zajedničkih vojnih vježbi. Baš su dobro došli jer eto slučajno se izraelsko-američki prijatelj Azerbajdžan odlučio na “protuterorističku akciju” u ovome trenutku, ni mjesec prije niti poslije. Pašinjan je žrtvovao odnose s Rusijom i Iranom a sada će Armenijom upravljati Turci, amerikanci i Azeri. Armenci će spušiti poput Kurda i nastaviti nestajati. To im ide od ruke.

zubenelakrab
7 mjeseci prije

Najteži posao na svetu je biti neki analitičar ( ili ne daj Bože Državni Sekretar) američkog Stejt Departmenta:
Jermeni zovu Amere da intervenišu i spasu nedužni ugroženi hrišćanski Jermenski narod u Azerbejdžanu. Kada to Rusi urade u Ukrajini, onda je to agresija, kršenje povelje UN i slično.
Kada je trebalo “ugrožene” i pobunjene Albance “spašavati”, od zlih Srba, onda ne postoje rezolucije, povelje i sl.. Kada Hrvatska očisti svoje pobunjene Srbe, onda je to u skladu sa poveljama UN i međunarodnom pravu.
Licimjerno zar ne?

eks
7 mjeseci prije

Američki korisni idiot – Pašinjan nikakve pouke (iz onoga kako je prošla Ukrajina) nije izvukao. Umesto da uči na tudjim greškama, on će morati da uči na sopstvenim greškama. Povodi se za američkim obećanjima i doneće narodu Jermenije nesreću – tragediju . Pašinjan je na putu da postane Zelenski broj 2 , sa razlikom što on nije Hazar i neće dobiti toliko novca koliko je dobio Zelenski. Američka “diplomatija korumpiranja” postiže rezultat jer uvek se nadju korisni idioti .

Steve
7 mjeseci prije

Putine uzmi im tu prvu stolicu na kojoj su sedeli i puštaj vodu. Eno im sad Biden pa neka ih on štiti…

eks
7 mjeseci prije

Američka “diplomatija korumpiranja” uspeva, jer korisne idiote, poput Pašinjana, uvek nadju .

NOME
7 mjeseci prije

…..evo da se može “specijalna operacija” tj “kontrateroristička” odraditi za 48 sati……

Max
7 mjeseci prije

Armenci misle da će ih ameri braniti, ajoj.

Dux
7 mjeseci prije

….znao je Putin da će Ameri uz pomoć marionetskih vlada otvoriti još koji front, pa je sad jasnije zašto se utvrdio u Ukraini, ovamo će ako počme uz pomoć Azerbajdžana lako izać na kraj sa Armencima, a šlag dolazi na kraju….

hiber
7 mjeseci prije

Nekako mi se čini da iste ekipa uređuje Index i Logično. Potpuno identične nebuloze. Dakle, suvereno područje Armenije nije napadnuto, pa ga ne treba ni braniti. A da je, to bi vjerojatnije činio Iran. Azarbedjan je napao Nagorni unatoč primirju kojeg je garantirao ruski kontigent. Na susretu u Sočiju o tome je samo izvješten Putin tek da ne bi koji rus slučajno stradao. Ovim napadom Azarbedjan gubi ugovornu mogućnost koridora prema svojoj enklavi Nahičevanu, tako da malo dobiva, samo dugoročne probleme oko integracije. Daleko vise dobiva Sultan koji steze Azarbedjan jos vise u zagrljaj udava. Armenija i Pašinjan su se konačno riješili karabaškog proputinovog klana koji je na vlasti unistio Armeniju i njene obrambene mogućnosti, tako da sada ide temeljita deputinifikacija zemlje. Možda karabaški klan pokuša kakav puč, ali većina armenaca zna tko ih je izdao, tako da je to malo vjerojatno. Biti ce zanimljivo promatrati buduće ljubavne cetverokute: Armenija-Iran-Francuska-USA… Čitaj više »

suncetiebem
7 mjeseci prije

Putin opet pametan, u neprijateljskoj Armeniji trebao bi otvoriti drugi front i to protiv – Azera i Turaka? Ma nemoj, što ste skuhali to kusajte. Njegovi vojnici evakuiraju i pomažu civile a neka se s Azerima bore prijatelji Amerikanci. Rusi neće otvoriti još jedan front u svoju štetu.

Alex Keller
7 mjeseci prije

Ako interveniraju Ameri,Turska će poslati svoje elitne postrojbe u Nagorno Karabah,a ne bih se čudio da su već tamo. Stog teško da će u ovom trenutku USA riskirati gubitak još jednog saveznika (bar na papiru). Ameri će vjerojatno postaviti neku bazu u Armeniji,a to bi mogao biti kraj za samostalnost te države,koja bi lako mogla prestati postojati; nešto poput Sirije.

hiber
7 mjeseci prije

Nakon alternazivnih cinjenica imamo i alternativnu sadašnjost u Karabahu. Da rezimiramo: u sukobima je poginulo imeđu 5-8 ruskih vojnika među njima i zamjenik zapovjednika kontigenta. Međutim sve je u redu jer ce Azarbedjan isplatiti odstetu u iznosu odstete poginulih u Ukraini. Ruska baza se ne nalazi u Azarbedjanu nego u Armeniji i uskoro moze kupiti kufere. Prozori iz Stepanakerta neodoljivo podsjećaju na Kabul.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Granice Jermenije i Azarjbedzana su medjunarodno priznate i to ukljucuje i Rusiju. Ugovor o vojnom savezu se odnosi na te granice, a ne na granice sa Nagorno-Karabahom. U poslednih 20 godina stvari su se izmenile na Kavkazu. Azarjbedzan ubire ogromna finansijska sredstva od nafte i gasa. Samim time ima odlicne odnose i sa Rusija i sa SAD, dok Tursku ne bih ni komentarisao. Jermenija je imala saveznistvo sa Rusijom, ali je tokom ovih 20 godina OCIJUKALA KAO I UKRAJNA SA ZAPADOM. To nije prosle neprimeceno. U medjuvremenu pare su pare, a prevtljiva sirotinja koje nema nikoga sem Kim Kardasijan nikome nije bitna. Licno zalim Jermenski narod i situaciji u kojoj su se ponovo nasli. Jos jedna interesantna cinjenica: Sergej LAVROV i Margarita Simonijan su poreklom Jermeni. ———— Rusi ne mogu ništa da urade jer N-K iliti Arcah zvanično nije deo Jermenije… samim tim Rusi ne mogu vojno da se umešaju… Čitaj više »

Bezimen
7 mjeseci prije

Ko to može razumjeti. Armenci su brzo zaboravili tko ih je prije 100 godina spasio i dao im ,državu.
Ili se radi okruženje. Jučer Ukrajina, danas Armenija i uskoro Gruzija (očijuka sa eu), a za kraj Kina?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI