Putin u razgovoru s Alijevim i Pašinjanom o ekonomskim vezama i deblokadi prometnih veza u Karabahu

Vladimir Putin
2 komentara

09. studenog sukobljene strane, Armenija i Azerbajdžan, potpisale su sporazum o prekidu vatre, uz posredovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Sukob se razbuktao u Nagorno-Karabahu i trajao je nekoliko tjedana. Prema sporazumu, Baku je stekao kontrolu nad teritorijima zaplijenjenim tijekom sukoba, dok je Rusija rasporedila svoje mirovne snage na sporni teritorij.

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je o brojnim pitanjima koja se odnose na sukob oko Nagorno-Karabaha tijekom telefonskog poziva sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim i armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, objavio je u utorak Kremlj.

Jedna od tema razgovora je način sudjelovanja ruskih mirovnih snaga u regiji Nagorno-Karabah.

“U modalitete su ušle ruske mirovne snage, koje se nalaze u regiji Nagorno-Karabakh, kao i daljnji koraci za pružanje humanitarne pomoći stanovništvu”, navodi se u izvješću nakon dva telefonska razgovora koji su obavljeni 23. i 24. studenog.

Čelnici zemalja također su se zadržali na glavnim ekonomskim pitanjima, kao i na temama deblokade prometnih komunikacija u regiji, dodao je Kremlj u priopćenju.

Primirje sklopljeno u studenome

Armenija, Azerbajdžan i Rusija potpisali su 09. studenoga zajedničku izjavu kojom se predviđa prekid vatre u spornoj zemlji, na koju polažu prava i Erevan i Baku još od raspada SSSR-a. Sporazumom je okončan nedavni tijek neprijateljstva koji je nastavljen u regiji Nagorno-Karabah od 27. rujna 2020. Prema odredbama dokumenta, Rusija, koja je djelovala kao posrednička snaga, rasporedila je svoje mirovne snage na teritorij, koji je prethodno bio pod kontrolom Armenije u samoproglašenoj republici Nagorno-Karabah (NKR). Ruske su snage poslane i na koridor Lachin, koji povezuje glavni grad NKR-a Stepanakert s Armenijom.

Erevan i NKR, kojim su dominirali Armenci, na kraju su se složili s brojnim teritorijalnim ustupcima: nekoliko okruga Karabaha, ukupno 121 naselje, ustupljeno je Azerbajdžanu, prema odredbama sporazuma.

Odvojeno, strane su se složile omogućiti siguran povratak do tada raseljenih mještana, koji su napustili domove kada se sukob, koji se prvi put razbuktao krajem 1980-ih, ponovno nastavio krajem rujna. Proces će također nadgledati ruski mirovni kontingent.

KavkazNagorno-KarabahPutin
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Wehl
3 godine prije

Direktoru svemira prijatelji turcii doveli islamističke koljače na granicu, što je veliki uspjeh za direktora.

Max
3 godine prije

Rusi su sad tamo i ostat će

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI