Azerbajdžan optužen za etničko čišćenje. Na internetu se pojavila snimka na kojoj vojnici odrubljuju glavu Armencu. (18+)

Azerbejdzan
45 komentara

Šokantni video koji navodno prikazuje azerbajdžanske postrojbe koje su pogubile civila postao je dostupan na internetu, a Armenija tvrdi da je to samo jedan u nizu ratnih zločina počinjenih tijekom nedavnog sukoba u Nagorno-Karabahu.

Na snimkama, koje su naširoko dijelili korisnici društvenih mreža, vidi se kako muškarci koji su odjeveni u vojničke uniforme, na tlo ruše starca, nakon čega mu režu vrat. Incident se dogodio u vrijeme kada je armenski ministar vanjskih poslova iskoristio sastanak sa svojim francuskim kolegom u glavnom gradu Erevanu, kako bi tvrdio da se u Nagorno-Karabahu odvija “etničko čišćenje”, prema izvještajima ruske novinske agencije Sputnjik. Također je upozorio da se uvjeti trenutnog prekida vatre možda neće održati, rekavši da su “pokretanjem vojne agresije na samoodređenje pokrajine, Azerbajdžan i Turska prekršili svoje međunarodne obveze. Azerbajdžan je također prekršio svoje obveze iz mirovnog procesa.”

 

U listopadu je još jedan video, koji je postao raširen na internetu, izazvao sumnje da su u sukobu počinjeni ratni zločini. Na snimci se vidi kako su dvojica Armenaca zarobljena i da su nakon toga strijeljani, dok su im ruke bile svezane na leđima. Armenske vlasti identificirale su zarobljene muškarce kao Benika Hakobjana (73) i Jurija Adamjana (25). Vijeće Europe, glavni pravni nadzornik kontinenta, potvrdilo je da će se na video gledati kao na dokaz o kršenju ljudskih prava. Međutim, sljedećeg dana najviši pravni dužnosnik Azerbajdžana objavio je da je istraga o videozapisima zaključila da su videozapisi lažni.

U isto je vrijeme armenski premijer Nikol Pašinjan rekao novinarima da su temelj sukoba duboko ukorijenjene etničke napetosti. Tvrdio je da se “Turska, koja je pružila potporu Azerbajdžanu, vratila na Južni Kavkaz stotinu godina kasnije kako bi nastavila svoju politiku genocida nad Armencima.”

Baku je također optužio Erevan za počinjenje sličnih kršenja pravnih običaja ratovanja. U studenom su Azerbajdžanci najavili da će otvoriti istragu o potencijalnim zločinima, koje su obje strane počinile tijekom žestokih borbi oko sporne pokrajine. Još jedan isječak podijeljen na društvenim mrežama prikazuje kako armenske postrojbe zarobljavaju i nakon toga odrubljuju glavu azerbejdžanskom ratnom zarobljeniku.

U studenom su obje strane najavile sporazum o prekidu vatre, nakon razgovora uz posredovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kao dio dogovora, Moskva je najavila da će na tom području rasporediti svoje postrojbe, kako bi djelovala kao prepreka između dviju strana, ali i kao tampon zona radi zaštite civila.

Stručnjaci zaduženi za provjeru činjenica izdali su upozorenja zbog brojnih šokantnih videozapisa proizašlih iz borbi u Nagorno-Karabahu, za koje tvrde da su dio tekućeg “informacijskog rata.” Jedan videozapis, koji je na Twitteru privukao više od četvrt milijuna pregleda, navodno prikazuje Irance koji gledaju kako se sukobljavaju azerbajdžanske i armenske trupe, kao da je riječ o športskom događaju. Međutim, od tada se pokazalo da je video snimljen iz vojne reprize u Rusiji 2019. godine.

ArmenijaAzerbajdžanNagorno-Karabah
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
acrobat
3 godine prije

Naslov i sadržaj teksta – niđe veze!

Šule
3 godine prije

Ruzno za vidjeti ali sto je tu cudno pa imamo isto koljace na balkanu klali u dva zadnja rata da ih ne navodim zna se ko su.

Penzija
3 godine prije

Kad krece nabijanje na kolac?

Joe
3 godine prije

Zapadni partneri?

Zvrk
3 godine prije

Ženeva, što je to?
Sad su oni opijeni pobjedom. Ali ne bi me iznenadilo da kroz nekih pet do deset godina se ovi slučajevi budu itekako propitkivali u široj javnosti, a ne kroz društvene mreže.

Zagor
3 godine prije

Pretpostavljam da “vojna repriza” ustvari znači vojna vježba.
Ima puno sličnih videa, skoro svi dijelo Azera.

Daniel Plainview
3 godine prije

ISIL/ARBiH style, oujea.

Duki
3 godine prije

Pa jeli stogodišnjica ili nije ?
Ništa čudno ,kada iza leđa imaju onog sultančinu od Erde !
Mrak su. Zapada !💪💪

Željko
3 godine prije

Sine Nermine, otprilike na svim geografskim širinama južno od Beča pa do Australije važi, NAŽALOST, pravilo “oko za oko, zub za zub” i ne dao Bog da nam veliki zakuvaju novi rat na Balkanu, siguran sam, da bi bio, nažalost, krvaviji od onoga 90-tih!

Ante
3 godine prije

Islamski antikristi, stoka sotonjarska.
Fujjjjjj

Max
3 godine prije

Takva snimka zaista postoji i ako je autentična to je ratni zločin za osudu.

Siniša
3 godine prije

Malo glumimo, šta smo mi jedni drugima radili ovo je možda i humano.

DJ Krmak
3 godine prije

Muslimani …. mirna religija, puna ljubavi prema hladnom oružju…koljaci.

bok123
3 godine prije

Rat, kada krene čišćenje nije važno koji su dečki. Od straha, stresa, napetosti postajemo svi zvijeri.

Trondhjemite
3 godine prije

Možete li mi objasniti koja je svrha objavljivanja ovakvog videa??? Odvratno je što snimka postoji, a još je odvratnije ovakvo dijeljenje po internetu.

Bojan
3 godine prije

Portalu LOGIČNO ovo ne treba razmislite malo na ovome povećavati broj posetilaca sajta ostavlja gorak ukus i pitanje zašto?
Dekapitacija nije normalni prizor i to nije za gledanje osim kod …
A koga zanima ovo može da poseti zvanicni sajt FSB-a RF pa neka se sit nagleda a posle ode da spava.

tango
3 godine prije

Cudno da se vi zapadrnjacki istiniti informatori niste tako raspisali sta je sve uradeno za nepuni 30 godina u tom karabahu od strane armena i njihovi pokrovitelja zapadrnjaka pocev od tog etnickog ciscenja pa do kulturnog istorijskog vjerskog i materijalnog bogatstsva daj ne serite vise stim dvostrukim mjerilima a ovi sto pisu o koljacima na balkanu neka pokazu svoje srebrenice bit cemo isti do tada malo,bolje kamuflirajte svoju mrznju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI