Turski vojnici prisustvovali počasnom mimohodu na azerbejdžanskoj pobjedničkoj paradi u Nagorno-Karabahu, za vrijeme koje je Erdogan uputio žestoko upozorenje Armeniji

Erdogan - Nagorno-Karabah
25 komentara

Čizme su ispolirane, medalje su prikačene, sve je bilo spremno za pobjednički mimohod glavnim gradom Azerbajdžana, koji se dogodio u četvrtak, u sklopu pobjede nad Armenijom u kratkom, ali krvavom ratu oko Nagorno-Karabaha.

Međutim, ono što će privući više međunarodne pozornosti je činjenica da se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na ceremoniji pridružio azerbejdžanskom predsjedniku Ilhamu Alievu, s kontingentom postrojbi svoje zemlje.

Turska je bila odlučni simpatizer Bakua tijekom sukoba te je nudila svoje resurse, ne bi li pomogla Azerbajdžanu u preokretanju tijeka sukoba u njihovu korist.

Azerbajdžanski dužnosnici odali su počast vojnicima zemlje, od kojih je 2.700 smrtno stradalo u borbama oko sporne provincije, kojom je prethodno upravljala pro-armenska administracija. Na mimohodu, čija je bila namjena prikazivanje vojne moći Azerbajdžana, izloženo je čak 150 raketnih bacača, proturaketnih obrambenih sustava i drugih dijelova vojne opreme.

U vatrenom govoru Erdogan je upozorio Armeniju protiv pokušavanja poništavanja rezultata nagodbe o prekidu vatre, zahvaljujući kojoj je Nagorno-Karabah stavljen pod kontrolu Bakua. Prema njemu, Armenci moraju “doći k sebi” i samo ”ako bi armenski narod nešto naučio iz ovog rata, tek tada bi moglo započeti novo razdoblje mira.”

Armenska vlada ovog je tjedna izjavila da je Azerbajdžan organizirao kampanju etničkog čišćenja u provinciji. Armenija nastavlja i tvrdi da je Osmansko carstvo 1915. godine likvidiralo oko 1,5 milijuna Armenaca dio genocida, što Turska i dalje službeno niječe. Erdoganova prisutnost vjerojatno će samo dodatno otvoriti tu povijesnu ranu. Istanbul je i ranije bio nesklon svojoj ulozi u sukobu, negirajući odgovornost za brojne strateške pobjede nad Armenijom.

Međutim, sudjelovanje u paradi u četvrtak vjerojatno će se protumačiti kao znak da Turska rat označava kao svoju pobjedu. Naselje, u kojem su prestale borbe i u kojemu su raspoređene ruske mirovne snage, nije bilo toliko popularno u Armeniji. Istodobno, u glavnom gradu Erevanu, demonstranti su se borili sa sigurnosnim snagama, dok su pokušavali provaliti u ured premijera Nikola Pašinjana za vrijeme održavanja sjednice vlade. Tisuće su izašle na ulice otkako je njegova vlada potpisala prekid vatre, koji je zagovarala Moskva.

AzerbajdžanNagorno-KarabahTayyip Recap Erdoganturska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor drugi
3 godine prije

“ Istanbul je i ranije bio nesklon svojoj ulozi..”
Valjda Ankara…

vinko
3 godine prije

Nato Turska je usla u Azerbajdžan uz presutnu podrsku Amerike i EU.
Bolje Turska nego Rusija, tako oni shvacaju.

3 godine prije zadnji put uredio vinko
ivica
3 godine prije

erdogan putin 3:0 zasada

Uno
3 godine prije

Prajd u Bakuu… Jesu li prisustvovali i Orci iz Sirije?

ad astra
3 godine prije

Ne vidim nikakav problem što su Turci bili na proslavi, a i Erdoganov govor je bio korektan. Ako živiš u nekoj državi poštuj zakone te države. Ne prolazi parola da gdje živi i jedan Armenac da je to Armenija. Takve izjave su mi odnekud poznate. I kako je završilo? Isto se dogodilo i Armencima.

Max
3 godine prije

Nema Erdogan pravo prijetiti Armeniji ni bilo kojoj drugoj zemlji. A Turska jest stajala iza operacije što u tehnici što u teroristima.

Max
3 godine prije

Nego nagodba sporazum.

Bepo
3 godine prije

Erdogan
Terorist i zločinac

Nil 1
3 godine prije

Ne bi nam ga nikad uzeli da im nisu dali bespilotne letjelice tome je svjedočio i moj snajper.

milivoje
3 godine prije

erdogan se mnogo razigrao. ima probleme sa eu oko izbeglica, sa grckom i gasom u mediteranu oko kipra, pa sirija , pa liban i najnovije nagorno karbah i podrska azerima. a u samoj turskoj sultan popusta u popularnosti i ekonomiji! ko se tako proteze na vise strana moze samo da padne!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI