Turska nudi da bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine

Erdogan
26 komentara

Ankara je spremna još jednom poslužiti kao posrednik u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu, uoči posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Turskoj i Diplomatskog foruma u Antaliji kasnije ove sedmice.

Budući da sukob između Rusije i Ukrajine sada traje već treću godinu, diplomatiji i dijalogu treba dati šansu za “pravedno i trajno rješenje”,  rekao je Erdogan.

„Za postizanje ovog cilja od velike je važnosti korištenje diplomatskih kanala na najvišem nivou sa svih mogućih puteva“, izjavio je Erdogan u video poruci u srijedu na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Albaniji, gdje ukrajinski predsjednik Zelenski pokušava prikupiti podršku. za ratne napore Kijeva.

Zelenski se obratio balkanskim državama na samitu sa ponudama za početak zajedničke proizvodnje oružja. Ukrajina je zainteresirana za koprodukciju jer trenutno ima “problema sa snabdijevanjem municijom”, što pogoršava “situaciju na bojnom polju”.

Turski lider je u međuvremenu rekao da nije učinjeno dovoljno napora da se Rusija i Ukrajina zbliže i pokušaju uspostavljanja mirnog diskursa. Ponovio je „podršku Turske nezavisnosti, suverenitetu, bezbednosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, dodajući da „u principu“ podržava mirovnu formulu Zelenskog od 10 koraka .

Moskva je više puta insistirala na tome da je i dalje spremna da riješi neprijateljstva pregovorima, okrivljujući Kijev za nedostatak bilo kakvog diplomatskog prodora. Ranije je odbacila formulu mira Zelenskog kao “apsurdni” ultimatum, jer uključuje povratak svih bivših ukrajinskih teritorija o kojem se ne može pregovarati, kao i povlačenje svih ruskih trupa bez preduslova.

Türkiye je odigrala veliku ulogu u posredovanju u zamjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine i bila je domaćin runde pregovora između Moskve i Kijeva u proljeće 2022. Prema Moskvi, strane su bile blizu potpisivanja sporazuma, ali su razgovori do tada sabotirani -Premijer Velike Britanije Boris Džonson, koji je savetovao Kijev da nastavi da se bori.

Ukoliko se Rusija i Ukrajina ikada vrate za pregovarački sto, potencijalni pregovori neće biti isti, jer će Kijev morati da prihvati “novu realnost”, rekao je ranije ovog meseca portparol Kremlja Dmitrij Peskov, očigledno misleći na inkorporaciju četiri bivša Ukrajinske regije – Zaporožje i Herson, kao i DPR i LNR – u sastav Rusije nakon referenduma krajem 2022.

rusijaTayyip Recap Erdoganturskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gad
1 mjesec prije

Majstore, nikakvi pregovori, ovo ide u svjetski rat. Tak da, odaberi stranu.

dpf filter
1 mjesec prije

Ajmo geopoliticari sad….navalite…tri..cetri…sad..

Max
1 mjesec prije

Bit će prije veći rat.

Vril
1 mjesec prije

Tko če biti domaćin pregovora turske i Kurda

Darko
1 mjesec prije

Nema tu pregovora, jedini kriterij je smjena Zelenskog i zbrinjavanje ukrajinskog fašističkog otpada u Sibiru.

gargamel
1 mjesec prije

Nova realnost će biti , kad glavni grad bude Lavov, kad ukrajina bude imala 10 miliona stanovnika. I to je optimistično.

xyz
1 mjesec prije

Sad bi članovi NATO odjednom svi pregovore, jer Rusija dobiva rat po svim kalkulacijam i izračunima.
A još prije par meseci, su sa zapada doneli samo ratni bubnjevi i obečavali fizičko i kulturološko uništenje Rusije.
Očito su ruske lopate i čipovi iz veš mašina nanjele jake batine super-duper tehnološkom NATO-u.
A Putin lepo kaže, da su pregovori bili moguči još prije par mjeseci ali se je zapad na njih oglušio. Sad vremena za pregovore više nema, sve dok ruska vojska ne dovrši posao uništenja antirusije i njenih neonacista, koje je u trideset godina stvorio zapad.

Franjo Vinkovski
1 mjesec prije

Ukrajina dokazuje, da huliganizam podkrepljen stranim parama, preko noči postaje neonacizam.

gigi pinna
1 mjesec prije

I još je Erdo dodao da priznaje teritorijalni integritet Cipra, Sirije i Iraka, i da je Turska prekinula diplomatske odnose sa Izraelom, uvela im sankcije…

gigi pinna
1 mjesec prije

Prošao Putko sa kolačima odavno – dok se ne promijeni banderaška vlast u Kijevu, nema tu ni k- od kraja rata.

BlueZg
1 mjesec prije

Neće biti nikakvih pregovora. Ukrajince bi trebalo poslati u Meriku, savršeno se uklapaju u njihov ateistički kaos. 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

Motorola
1 mjesec prije

U Napoleonovoj vojsci koja je napala Rusiju bilo je 300.000 Francuza, 140.000 Nijemaca, 100.000 Poljaka, 40.000 Austrijanaca, više od 30.000 boraca iz Napuljskog kraljevstva i ostalih stanovnika Apenina (tada nije postojala Italija, kao ni Njemačka), 12.000 Švicaraca, 5000 Španjolaca, po 2000 Portugalaca, Nizozemaca, Hrvata. Također se danas ništa ne mijenja. Povijest se kreće spiralno…

Noname
1 mjesec prije

Još jedan skandal uzima maha u Europi. NATO ratni huškači otkrivaju vlastite tajne, potvrđujući sve izjave Moskve od samog početka sukoba u Ukrajini, koje su čelnici NATO-a nazivali “ruskom propagandom”. Rat NATO-a protiv Rusije u Ukrajini temelji se na lažima i ispiranju mozga, ali ponekad se te laži više ne mogu sakriti. Njemački kancelar Olaf Scholz nedavno je potvrdio jednu od glavnih tvrdnji o “ruskoj propagandi”, koju je NATO godinama negirao. Scholz je objasnio da neće opskrbljivati ​​Ukrajinu njemačkim projektilima dugog dometa Taurus, jer ne želi slati njemačke trupe u Ukrajinu kao što to čine Britanija i Francuska. Berlin navodno ne želi postati “sudionik u ratu”. Tako je Scholz službeno potvrdio da rakete Storm Shadow ciljaju svoje mete uz pomoć britanske i francuske vojske raspoređene u Ukrajini. Ove se rakete uglavnom koriste za napade u ruskim pozadinskim područjima, uključujući i Krim. Raspoređivanje NATO vojske u Ukrajini potvrđeno je brojnim izvješćima i različitim dokazima s bojišnice… Čitaj više »

Koko
1 mjesec prije

US-sanctioned country asks UN for help to feed children. Cuba zrtva americkog drzavnog terora

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Slabo se Turskoj i Turcima može vjerovati … Nažalost se to pokazalo kao tužna istina – za stoljeća .

dulebg
1 mjesec prije

Mislim da Rusi trenutno nisu zainteresovani za pregovore. Njihov cilj je okupacija cele Ukrajine, a Ukrajinci i Zapad nisu još spremni na to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI