Pelosi stiže u Armeniju usred smrtonosnog sukoba

Nancy Pelosi
30 komentara

Nancy Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, sletjela je u subotu u Armeniju nakon nekoliko dana sukoba između armenske i azerbejdžanske vojske. Iz ureda Pelosijeve saopćeno je da će ovo putovanje promovirati prekid graničnog spora koji je dva puta izbio u sukob u posljednje dvije godine.

Pelosi je stigla u Jerevan u subotu popodne i uputila se pravo na razgovore s premijerom Nikolom Pashinyanom. S njom su bili demokratski zastupnici Frank Pallone, Anna Eshoo i Jackie Speier, od kojih su dvije posljednje armenskog porijekla.

Prema saopćenju za javnost iz njenog ureda, Pelosi će se u Jerevanu sastati s čelnicima vlade, sigurnosnim dužnosnicima i članovima civilnog društva, te će “prenijeti snažnu i stalnu podršku Sjedinjenih Država” za rješenje sukoba u Nagorno-Karabahu.

Region Nagorno-Karabaha, koji je uglavnom naseljen etničkim Armenima, pokušao je da se otcijepi od Azerbejdžana početkom 1990-ih. Baku polaže pravo na tu teritoriju kao svoju, dok Jerevan podržava svoje nastojanje za nezavisnost. Dvije zemlje vodile su 44-dnevni rat oko regiona 2020. godine, koji je okončan prekidom vatre uz posredovanje Rusije.

Borbe su ponovo izbile u utorak, jer je Armenija optužila Azerbejdžan za lansiranje artiljerijske i bespilotne udare preko svoje granice. Baku je u međuvremenu tvrdio da je samo odgovarao na “provokaciju” Jerevana. Desetine vojnika s obje strane ubijeno je u dva dana, sve dok Pashinyan nije zatražio pomoć od Organizacije dogovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), nakon čega je Azerbejdžan predložio primirje.

Pašinjan je u petak rekao da je broj armenskih poginulih u sukobima dostigao najmanje 135, dok je azerbejdžansko ministarstvo odbrane u petak saopštilo da je izgubilo 71 vojnika.

Sekretar Vijeća sigurnosti Armenije Armen Grigorij zahvalio je “međunarodnoj zajednici” što je osigurala primirje, ne precizirajući dalje o kojim zemljama je riječ. Zajedno sa Francuskom i SAD, Rusija kopredsjedava Minskom grupom posrednika, koja je decenijama vodila mirovne pregovore između Bakua i Jerevana.

SAD, a posebno Pelosijeva izborna jedinica, dom je velike armenske dijaspore, koja je pozvala Washington da podrži njihovu domovinu nakon što je izbila posljednja runda borbi.

ArmenijaAzerbejdžanNagorno-KarabahNancy PelosiSADsukob
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
1 godina prije

Ovo go…spođa donosi nesreću. Eno ga Tajvan u ruševinama……
Karma….

Otpornik
1 godina prije

Ameri žele posvađati ruse i turke preko armenije i azerbajdžana, a ova spodoba je došla tamo da zakuha.

mrdo
1 godina prije

Jel’ nosi kolače sa sobom il’ će da ih peče na licu mjesta?

eks
1 godina prije

Došla veštica da potpiruje vatru. Pašinjan je američki korisni idiot.

andrej
1 godina prije

Gdje ova Pelos sleti, tu rat počinje.

Josip
1 godina prije

Neće zlo krepati i nahraniti crve? I toj ništariji treba zavrnuti vratom..

Josip
1 godina prije

Evo prilike, sada ova nakarada može skakati po Tajvanu i izvlačiti nakon potresa ljude iz ruševina umjesto oružja koje su im namjeravali uvaliti da ginu za američke interese. Da vidimo sada kako će se Bidenova američka bagra isprsiti? Što mislite tko će sada Tajvanu pomoći?

Nekoime
1 godina prije

Hoće li Marija Zaharova doći u Dallas posredovati između Teksasa i rebublika pod upravom Demokrata glede problema imigranata?

držnedaj
1 godina prije

Ova je i pored toliko godina, još više In od famozne Gretice… jaka je piramida, jaka…

Rimtutituki
1 godina prije

Preko Pasanijana sluge da zavadi Russi i Turke,Azerbejdžan ima istu tursku zastavu,samo cudno malo sto su siiti,armenija ga popusila 2018 kad se deklarisala nato- friendly. Nece im Russi pomoc nikada

Max
1 godina prije

Potaknu sukob pa ga smiruju.

SIRIUS
1 godina prije

Sve je to igrokaz za plebove. Kao da ju Rusi il Kinezi nemogu eliminirat i riješiti je se.. neg ju tak puštaju da im dođe jamiti u susjedstvo? Kaj? Ne smiju jer bi onda bilo rata? Ha ha HA! Znate kolke se milijarde i trilioni okreću na ovim konfliktima? SVIM vladam tih zemalja je to profitabilno. Jedino populacije malih banana zemalja nahebu.

Bu!
1 godina prije

S obzirom na stil pisanja u ovom clanku, slobodno je mogao biti napisan i na cirilici.

R M
1 godina prije

Nije bas vezano sa ovom temom, ali i jeste. Gde god dodju prave s.anja. Ovde ovaj glamurozni Europride nije previse ispracen, ali juce je bio picvajz u Bgd. Naravno setnja je odrzana uprkos i policijskoj i sudskoj zabrani. Molim sus(j)ede da se ne site ovoj nasoj sramoti, jer mislim da sve exYu banana republike su u slicnim problemima. Ipak je Hill pozvao AV na raport, pa je ovaj podvio rep i pristao da odrzi. Inace odmah je posle otisao u NY, na zasedanje UN, 3 dana ranije, malo se sklonio, gistro zaboravicemo sta je uradio? A mainstream mediji javljaju: Drzava je pokazala snagu! Zastitila ove bu..ase. 6000-7000 policajaca samo na njihovu povorku od 3000-4000 ljudi(pri tom ih je bar pola uvezeno, ovi majmun turisti). A po gradu da ne racunamo koliko jos policije da pendreci ove ljude sto protestuju, a i navijace i da ih hapse. Pa valjda bi drzava… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pitanje Gorskog – Karabaha se moze rjesit ponajprije , direktnim pregovorima , zavadjenih strana . Mjesanje sa strane ce samo produbit dukob i nesdjecu ljudi tamo .

Prle
1 godina prije

Pa sta Ruski “mirovnjaci” rade dole?

dona
1 godina prije

crkotina s jednom neogom u grobu umjeato da čuva unučad ona pravi nered po svijetu

nessy
1 godina prije

Stigla je Zla Vjestica Zapada, da zamuti vodu. Podsjeca me na indijsku izreku o dvije ribe u svadji, i englezu. Rusija bi Armeniji trebala biti garant sigurnosti, ali Rusija ima vaznijih problema sada. Morski psi su namirisali krv, i sada kruze, cekaju svoj trenutak. Siguran sam da su stvarni inicijatori ovog sukoba NATO humanitarci. Pojavi se Pelosi, i nudi pomoc Armeniji, znajuci da je dio vojnog saveza sa Rusijom. Zasluzila je tecaj iz diplomacije, po mogucnosti u organizaciji Rusa. Inace, njeni ciljevi su strogo humanitarni i nesebicni, nemaju nikakve veze sa politikom i strategijom. Lesinari su procjenili da imaju sansu, a oteti Armeniju od Ruskog utjecaja, preuzeti ju, i tamo nakititi svoju vojsku, bilo bi neprocjenjivo.

nessy
1 godina prije

Ameri lesinarski kruze svijetom, podrzavaju ili izazivaju sukobe, jer, kako je rekao netko, nema boljeg biznisa do rata.

nessy
1 godina prije

Bog one dobre uzme sebi, a ova zla spodoba ce zivjeti 100 godina i trovati zrak koji dise. Njeno pogonsko gorivo je cista zloca, u esencijalnom obliku. A sto se tice nje, ne bi me iznenadilo da se uklapa u onu Q pricu, koju si spomenuo. Siguran sam da ona nema moralnih prepreka.

Nekoime
1 godina prije

Pelosi nema šanse na izborima u USA, pa sada iskače iz paštete po cijelom svijetu.

Jomla
1 godina prije

Zbogom Armenija, piši kad stigneš, jbg…

dona
1 godina prije

ameri senilnog Biden serulju i ovu babu seru od 82 gkoja piša i kaka u gaće šalju na put oko svijeta

komšija
1 godina prije

Iza svih problema su čivuti koji vladaju amerikom.Valjda je to konačno svima jasno,pa i ova pijana baba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI