fbpx

Ministri inostranih poslova Rusije i Jermenije održali konferenciju za štampu nakon razgovora u Moskvi

Ministri inostranih poslova Rusije i Jermenije

Vrhunske diplomate iz Rusije i Jermenije održale su razgovore fokusirajući se na poravnanje Nagorno-Karabaha i sprovođenje prekida vatre uz posredovanje Moskve, koji je stupio na snagu 10. novembra.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov jermenski kolega Ara Aivazijan, koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Moskvi, održali su konferenciju za novinare nakon razgovora o regionalnim pitanjima, uključujući sprovođenje prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

Ministri su se posebno pozabavili pitanjima humanitarne pomoći, obnovom infrastrukture i deblokadom transportnih koridora u regionu.

Pored nagodbe oko Nagorno-Karabaha, od vrhunskih diplomata se očekivalo da razgovaraju o bilateralnim odnosima i saradnji u okviru Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbjednosti, Evroazijske ekonomske unije i drugih multilateralnih organizacija.

Prošlog mjeseca ruski, azerbejdžanski i jermenski lideri Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su zajedničku izjavu o potpunom prekidu neprijateljstava u Nagorno-Karabahu nakon nedjelja intenzivnih borbi u regionu sa većinski jermenskim stanovništvom, koji je proglasio nezavisnost od Bakua u 1990-ih, ali je i dalje međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana.

U skladu sa izjavom, Jermenija i Azerbejdžan trebalo je da se zaustave na zauzetim položajima, određeni broj regija Karabaha prešao je pod kontrolu Bakua, stranama je određeno da razmijene zarobljenike, a skoro 2.000 pripadnika ruskih mirovnih snaga raspoređeno je duž linije kontakta i unutar Lačin koridora koji povezuje Nagorno-Karabah i Jermeniju, na najmanje pet godina.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
5 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
pantagana
Gost
pantagana
4 mjeseci prije
Gogolj
Gost
Gogolj
4 mjeseci prije
Reply to  pantagana

Veruješ u ovo? “…objavile ria novosti” što nisu stavili link? Članak je katastrofa

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Spašavaju što se spasiti dade.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
4 mjeseci prije

Dipl. O’Mate ?

Istražuj
Member
Istražuj
4 mjeseci prije

Lavrov zna da je korona – prevara.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik