fbpx

Ministri inostranih poslova Rusije i Jermenije održali konferenciju za štampu nakon razgovora u Moskvi

Ministri inostranih poslova Rusije i Jermenije

Vrhunske diplomate iz Rusije i Jermenije održale su razgovore fokusirajući se na poravnanje Nagorno-Karabaha i sprovođenje prekida vatre uz posredovanje Moskve, koji je stupio na snagu 10. novembra.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov jermenski kolega Ara Aivazijan, koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Moskvi, održali su konferenciju za novinare nakon razgovora o regionalnim pitanjima, uključujući sprovođenje prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

Ministri su se posebno pozabavili pitanjima humanitarne pomoći, obnovom infrastrukture i deblokadom transportnih koridora u regionu.

Pored nagodbe oko Nagorno-Karabaha, od vrhunskih diplomata se očekivalo da razgovaraju o bilateralnim odnosima i saradnji u okviru Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbjednosti, Evroazijske ekonomske unije i drugih multilateralnih organizacija.

Prošlog mjeseca ruski, azerbejdžanski i jermenski lideri Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su zajedničku izjavu o potpunom prekidu neprijateljstava u Nagorno-Karabahu nakon nedjelja intenzivnih borbi u regionu sa većinski jermenskim stanovništvom, koji je proglasio nezavisnost od Bakua u 1990-ih, ali je i dalje međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana.

U skladu sa izjavom, Jermenija i Azerbejdžan trebalo je da se zaustave na zauzetim položajima, određeni broj regija Karabaha prešao je pod kontrolu Bakua, stranama je određeno da razmijene zarobljenike, a skoro 2.000 pripadnika ruskih mirovnih snaga raspoređeno je duž linije kontakta i unutar Lačin koridora koji povezuje Nagorno-Karabah i Jermeniju, na najmanje pet godina.

4.5 6 votes
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
pantagana
Gost
pantagana
1 mjesec prije
Gogolj
Gost
Gogolj
1 mjesec prije
Reply to  pantagana

Veruješ u ovo? “…objavile ria novosti” što nisu stavili link? Članak je katastrofa

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Spašavaju što se spasiti dade.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

Dipl. O’Mate ?

Istražuj
Member
Istražuj
1 mjesec prije

Lavrov zna da je korona – prevara.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik