Ministri inostranih poslova Rusije i Jermenije održali konferenciju za štampu nakon razgovora u Moskvi

Ministri inostranih poslova Rusije i Jermenije
5 komentara

Vrhunske diplomate iz Rusije i Jermenije održale su razgovore fokusirajući se na poravnanje Nagorno-Karabaha i sprovođenje prekida vatre uz posredovanje Moskve, koji je stupio na snagu 10. novembra.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov jermenski kolega Ara Aivazijan, koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Moskvi, održali su konferenciju za novinare nakon razgovora o regionalnim pitanjima, uključujući sprovođenje prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

Ministri su se posebno pozabavili pitanjima humanitarne pomoći, obnovom infrastrukture i deblokadom transportnih koridora u regionu.

Pored nagodbe oko Nagorno-Karabaha, od vrhunskih diplomata se očekivalo da razgovaraju o bilateralnim odnosima i saradnji u okviru Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbjednosti, Evroazijske ekonomske unije i drugih multilateralnih organizacija.

Prošlog mjeseca ruski, azerbejdžanski i jermenski lideri Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su zajedničku izjavu o potpunom prekidu neprijateljstava u Nagorno-Karabahu nakon nedjelja intenzivnih borbi u regionu sa većinski jermenskim stanovništvom, koji je proglasio nezavisnost od Bakua u 1990-ih, ali je i dalje međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana.

U skladu sa izjavom, Jermenija i Azerbejdžan trebalo je da se zaustave na zauzetim položajima, određeni broj regija Karabaha prešao je pod kontrolu Bakua, stranama je određeno da razmijene zarobljenike, a skoro 2.000 pripadnika ruskih mirovnih snaga raspoređeno je duž linije kontakta i unutar Lačin koridora koji povezuje Nagorno-Karabah i Jermeniju, na najmanje pet godina.

JermenijaLavrovNagorno-Karabahrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pantagana
3 godine prije
3 godine prije zadnji put uredio pantagana
Max
3 godine prije

Spašavaju što se spasiti dade.

Umpah Pah
3 godine prije

Dipl. O’Mate ?

Istražuj
3 godine prije

Lavrov zna da je korona – prevara.

3 godine prije zadnji put uredio Žx
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI