fbpx

Nagorno-Karabah predlaže da službeni jezik ondje postane ruski

Ruski jezik - Nagorno-Karabakh

Predsjednik međunarodno nepriznate Republike Nagorno-Karabah podnio je prijedlog zakona kojim se ruski jezik uzdiže u status službenog jezika. Moskva se zbližila s tim područjem nakon rata, koji je izbio između Armenije i Azerbejdžana 2020. godine.

Ako se usvoji, zakon kojeg je predložio predsjednik Arayik Harutyunyan omogućit će vladin rad na ruskom jeziku i potaknut će objavljivanje svih tiskanih materijala na oba jezika. Prema predloženom zakonu, potez se temelji na “kulturnim, vojnim, ekonomskim odnosima” dviju nacija i činjenici da mnogi mještani jezik već koriste kao svoj drugi jezik.

Nagorno-Karabah je sporni teritorij, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana. Međutim, mnogi lokalni stanovnici su etnički Armenci. Od pada Sovjetskog Saveza, područje je pod nadzorom Erevana, a Baku smatra da je enklava nelegalno okupirana. U studenom 2020., šest tjedana nakon što su se dvije nacije počele boriti oko vlasništva nad Nagorno-Karabahom, Rusija je pristupila nadzoru prekida vatre između zaraćenih strana.

Kao dio sporazuma, Moskva je poslala trupe na kontaktnu liniju i oni su sada stalno stacionirani u regiji. Ranije ove godine, azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev i armenski premijer Nikol Pašinjan došli su u Moskvu kako bi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarali o ugovoru. Sastanak je završio tako što su se sve strane složile oko pridržavanja primirja te da sve uključene strane, uključujući ruske mirovne snage, trebaju ispunjavati svoje obveze.

U siječnju je Rusija s Turskom otvorila nadzorni centar u Azerbajdžanu, s ciljem osiguranja poštivanja primirja na tom području.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tihobl
Gost
tihobl
8 dana prije

Pametni ljudi. Vidjeli su dokle ih je dovelo protjerivanje ruskog i uvodjenja engleskog u Jermeniji.

Velaga
Gost
Velaga
7 dana prije
Reply to  tihobl

po čemu su Rusi bolji od Turaka? Da li bi Rusima smetalo da je u Rusiji engleski službeni jezik?

Max
Member
Max
7 dana prije

Žele time dobiti Rusku zaštitu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik