Putin i Erdogan razgovarali o napretku u primjeni sporazuma o Karabahu

Putin i Erdogan
8 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tayyip Erdogan razgovarali su telefonom o sprovođenju sporazuma o Nagorno-Karabahu, rekao je Kremlj u utorak u izjavi.

Telefonski razgovor odvijao se na inicijativu turske strane, rekao je Kremlj.

„Detaljno je i u svim aspektima razgovarano o napretku u primjeni sporazuma zabilježenih u Izjavi predsjednika Rusije, Azerbejdžana i premijera Jermenije o Nagorno-Karabahu“, kaže se u saopštenju.

Administracija turskog lidera navela je u izjavi da su predsjednici razgovarali o stvaranju centra za nadgledanje prekida vatre u regionu.

„Naš predsjednik je tokom razgovora sa Putinom rekao da je, u okviru koraka preduzetih radi obezbjeđenja rješenja krize u Karabahu i stabilnosti u regionu, neophodno da pokrenu zajednički nadzorni centar, koji će biti stvoren zajedno sa Rusijom počevši što prije “, kaže se u saopštenju.

Putin je Erdogana takođe informisao o aktivnostima ruskih mirovnjaka koji efikasno podržavaju prekid vatre u Karabahu.

“Obje strane su primijetile potrebu za dosljednom i potpunom primjenom odluka usmjerenih na obezbjeđivanje stabilnosti i uspostavljanje mirnog života u regionu”, rekao je Kremlj.

Turski lider je dodao da je “nemoguće razumjeti zašto drugi kopredsjedavajući OEBS Minsk grupe kritikuju mirovne napore”.

Ukazujući na osjetljivost Azerbejdžana na puni povratak njegove teritorije, Erdogan je naglasio da „u procesu primjene sporazuma jermenska strana ne bi trebalo da se uzdržava od odgovornosti“.

Predsjednici Rusije i Turske proglasili su prioritet humanitarnim problemima u Nagorno-Karabahu, uključujući povratak izbjeglica, očuvanje vjerskih i kulturnih znamenitosti.

Lideri su u utorak razgovarali i o borbi protiv COVID-19 i bilateralnim odnosima i trgovini.

erdoganNagorno-KarabahPutin
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ivica
3 godine prije

Erdogan radi sto hoce U siriji ne postuje granicu, zauzeo dio Sirijie , istovremeno se zalaze za podjelu Cipra , a dok u Azerbedjanu to isto pravo ne prizna krscanima nego tamo se zalaze za vojno rijesenje .U europu salje milione izbjeglica da islamizira Eu

Siniša
3 godine prije

Brate Konstantine šta se dešava s tim Zaevim!?
Kako su to jugoslavenske vlasti dijelile Bugare i Makedonce, kako su to bugarska i makedonska(!?) vojska oslobađale Makedoniju, kakva je to zajednička istorija iz koje su natali Bugari i Makedonci…o čemu priča taj neretnik!?

puki
3 godine prije

Cionist Erdo je operativac svojih burazera Sorosa i Netanajhua, pod maskom laznog “sultana i navodnog velikog muslimana
onaj tko to jos nije shvatio, ne shvata nista

tamo gdje kabalin NATO, Britanija i ostala gamad ne mogu nista, onda na scenu stupa Erdo, kao udarni operativac cio-kabale, tak je radio i u Libiji i u Siriji, obavlja prljvai püosao za svoje cio-burazere

Weteran
3 godine prije

U obostranom je interesu što slojevitija saradnja.
Aili, postoje i velike razlike !?

chosmos
3 godine prije

Možda jedan od njih nagovara ovog drugog da i on sebi i svojoj porodici obezbijedi doživotni imunitet od krivičnog gonjenja.

Max
3 godine prije

Rusi su došli tamo i diktiraju uvjete ali u suglasnosti s Turcima Zapad Iran su ispali iz igre

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI