Afganistan – Novi poligon za terorističke napade na Rusiju i Iran

Afganistan
14 komentara

Veliki broj terorista “Islamske države” se priprema napustiti Siriju i otići za Afganistan. Transfer militanata je već u tijeku, a sumnja se da u operacijama prebacivanja militanata sudjeluju strane  obavještajne službe, prije svega saudijske i američke. Rusija tvrdi da je svjesna ovog manevra i priprema se za suočavanje s novom prijetnjom.

“Teroristi takozvane “Islamske države”, ojačani iskustvom u Siriji, spremni su destabilizirati političku situaciju u Središnjoj Aziji” izjavio je Zamir Kabulov, ruski posebni izaslanik za Afganistan.

Nakon poraza u Iraku i Siriji, krajem 2017. godine, Rusija je procijenila da u Afganistanu ima oko 10 000 militanata ISIL-a iz raznih muslimanskih država, a njihov se broj već tada povećavao zbog dolaska militanata koji su bježali iz Sirije i Iraka.

Tada je Zamir Kabulov rekao kako je Moskva posebno zabrinuta zbog sve većeg uporišta militanata ISIL-a u sjevernim afganistanskim pokrajinama koje graniče s Tadžikistanom i Turkmenistanom.

“Rusija je među prvima upalila alarm zbog pojave ISIL-a u Afganistanu, a ova teroristička skupina je nedavno značajno povećala svoje snage u zemlji. Prema našim procjenama, broj militanata premašuje 10 000 i nastavlja rasti , osobito zbog novih boraca koji dolaze iz Sirije i Iraka”, rekao je Kabulov za agenciju sputnik u prosincu 2017.

Dodao je kako je uočeno da ih se prebacuje u helikopterima “bez znakova prepoznavanja”, te da se afganistanskom ogranku terorističke skupine isporučuje “zapadna vojna oprema”.

Zamir Kabulov
FOTO: Zamir Kabulov

Moskva je ovo pitanje postavila Ujedinjenim narodima i uputila priopćenje sjedištu NATO pakta, ali nikada od njih nije dobila “jasan odgovor”.

Kabulov kaže kako je situacija u afganistanskim pokrajinama Jowzjan i Sar-e-Pol od posebne važnosti, jer su lokalni stanovnici uočili alžirske i francuske borce u redovima “Islamske države”. Dodao je kako ISIL nastoji proširiti svoj utjecaj na južne regije Rusije i na zemlje ruske partnere u Središnjoj Aziji.

“Redovito molimo naše NATO partnere, koji zapravo kontroliraju zračni prostor Afganistana, da se izjasne o ovom pitanju, ali još nismo dobili nikakav razumni odgovor”, inzistirao je Kabulov.

Tada su dužnosnici NATO misije u Afganistanu, koja se većinom sastoje od američkih vojnika, optužili Moskvu za pružanje potpore i naoružavanje talibana koji su pokrenuli ofenzivu protiv afganistanske vlade koja ima potporu Sjedinjenih Država.

Afganistanski dužnosnici su odbacili mogućnost prisustva militanata “Islamske države” na svom teritoriju i da su uspostavili uporišta u zemlji.

ISIL je počeo svoje operacije u istočnom Afganistanu početkom 2015. Prema američkim vojnim procjenama, na vrhuncu je imao oko 3000 boraca.

Američki dužnosnici su tvrdili kako je u operacijama NATO snaga i lokalnih sigurnosnih snaga afganistanske vlade  značajno smanjen teritorij kojeg je ISIL držao pod kontrolom i da je likvidirana trećina boraca ove terorističke organizacije.

Međutim, prema podacima obavještajnih službi zemalja “Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti” (ODKB) kojeg je ovog tjedna citirao Zamir Kabulov, oko 2500 ISIL-a napušta Siriju i Irak i dolaze u Afganistan.

“Oni koji se sele su militanti uglavnom porijeklom iz Središnje Azije. Oni šalju ove ljude da destabiliziraju domaću političku situaciju u tom području, a ne da se bore protiv stranih trupa u Afganistanu”, rekao je izaslanik Kremlja.

Afganistan - civilne žrtve
FOTO: ilustracija, Afganistan

“ISIL ne bi mogao djelovati bez logističke potpore i naoružanja kojeg mu pružaju strane sile, zato je ruska obavještajna djelatnost pažljivo usmjerena na kretanje tih skupina i kroz naše kanale pokušavamo utvrditi namjere terorista i njihovih sponzora podrška. Međutim, nije teško pogoditi da im pomažu iste zemlje koje su režirale i podržale destabilizaciju Sirije”, za Asia Times je pod uvjetom anonimnosti izjavio ruski stručnjake.

Afganistan prolazi kroz dugo razdoblje političke i socijalne krize, te nesigurnost.  Brojni napadi su povezani s aktivnostima talibanskog pokreta i akcijama koje ISIL provodi od 2015. godine, unatoč snažnom vojnom prisustvu NATO snaga u zemlji.

Od invazije na zemlju 2001. godine, NATO još uvijek nije uspostavio punu kontrolu i sigurnost na cijelom teritoriju Afganistana i mir može jamčiti tek u malom dijelu zemlje, kao što su pokazali nedavni u Kabulu.

Pentagon tvrdi da su nedavne izjave Rusije o prijetnjama ISIL-a u Središnjoj Aziji obična “propaganda”.

“Rusija nastavlja podgrijavati globalne strahove koristeći se “Islamskom državom” u pokušaju da oslabi Sjedinjene Države i Afganistan i traži svaku priliku kako bi ubacila klin između nas i naših partnera u Središnjoj Aziji. Ove neutemeljene tvrdnje o ISIL-u koji pokušava steći uporišta u Središnjoj Aziji su čista propaganda”, rekao je pukovnik Kone Faulkner prošlog svibnja.

No, njegova izjava nije uvjerila Ruse. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Oleg Siromolotov je rekao kako militanti ISIL-a, zajedno s drugim teroristima u bijegu iz Sirije i Iraka,  jačaju svoje pozicije na sjeveru Afganistana, čineći ovo područje novim uporištem međunarodnog terorizma.

“Indikativno je s kolikim napora SAD umanjuju značaj ove opasnosti“, rekao je ruski diplomat.

ISIL se jačanjem svojih snaga u Afganistanu lako može proširiti i infiltrirati druge zemlje Središnje Azije i doći do granica Rusije, kao i Irana, gdje sigurno namjerava provoditi svoje ubojite napade. ISIL se bez sumnje želi osvetiti Rusiji i Iranu, dvjema zemljama koje sirijskoj vojsci pomogle da praktično zbriše ISIL s lica zemlje u Siriji.

Zemlje Središnje Azije su o ovom opasnom trendu bile upozorene tijekom posljednjeg summita u Aziji, kojim je predsjedao Vladimir Putin, kada ih je pozvao da ne budu nespremne za bilo kakav scenarij ove vrste.

Snage sigurnosti zemalja koje graniče s Afganistanom, od Irana do Pakistana do Turkmenistana, stalno su u pripravnosti i nitko ne vjeruje umirujućim porukama koje stižu iz američkog zapovjedništva u Afganistanu.

Na kraju je popustio i Kabul, koji je pristao na stvaranje zajedničke baze podataka o svim pripadnicima terorističkih skupina, što će učiniti s Kinom, Indijom, Iranom i Rusijom. Temelje zajedničke baze podataka će biti ona kojom raspolaže ruska Federalna služba sigurnosti (FSB), stvorena u suradnji sa zemljama Središnje Azije, članicama “Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti”.

Kina, Afganistan, Indija i Iran s Rusijom stvaraju bazu podataka o teroristima

FSBISILIslamska državaODKBOleg SiromolotovZamir Kabulov
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Uloviti i transportirati tajnim kanalima u ameriku. Ako ne postoje ne će se imati koga prebaciti!

bbbb
5 godine prije

Naši partneri prebacuju jenkiđihadratnike u Afganistan, kad čujem prve dvije rijeći……………..

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Rusi objavljuju svijetu kako i gdje se postavlja pozornica za novi performans, odakle će Bijele Kacige ponovo krenuti u svoj pohod na slijedećeg Oskara.

RoPe
5 godine prije

Ovo je sad preblizu Rusima.

Fatih
5 godine prije

I TAMO CE BITI SPRZENI!!!

Duki
5 godine prije

Znači izvezu a)oružje b)teroriste c)vojne savjetnike d)bijele kacige e)svoje leşinarske firme i to je ajviši stupanj Demokracije ??
Ma bravo a u biti :
1)Irak=Nafta
2)Libija =Isto
3)Sirija=blokada plinovoda i naftovoda
4)Iran=Sve pomalo i nafta i Hormuz
5)afganistan=valjda voda
JEDNOM RJEČJU=PLJAČKA.PLJAČKA!!

Ara
5 godine prije

Prema: http://www.ant1news.gr/news/-/article/516357/twitter-article
.
Talibani srušili C-130 Super Hercules izviđački (ili transportni..ovisi o izvoru) zrakoplov
Nije još specifirano s čime je bio pogođen.
Katastrofa se desila prilikom sljetanja na aerodrom u Jalabad, oko kojeg je zadnjih dana bilo dosta intezivnih borbi
.
Čeka se službena potvrda ili demant
.

Moreno
5 godine prije

Odakle ISIL-u novci za financiranje osvete Rusiji . . . najprij bi ISIL tribalo preimenovat u ISA – Islamic State Afganistan, osvojit dil Afganistana, oformit kalifat, ubirat poreze pa onda kupovat oružje i opremu, ranit i plaćat vojsku . . . takvi iluziju koja se nudi nemore izvest ni David Copperfield . . .

davor
5 godine prije

Nedavno sam imao priliku prisustvovati jednoj privatnoj proslavi gdje su bili jedan hrvatski general i jedan hrvatski svećenik, obojica vrlo stručni i sposobni ljudi, u kratkom razgovoru i obraćanju obojica su zadnje kratko vrijeme proveli u Afganistanu gdje je jedan radio na obuci a drugi na blagoslovima, svjesni su ratne situacije i strateškog potencijala Afganistana ali istovremeno me čudi kako isti ljudi nalaze u sebi potporu NATO paktu jer je i najvećim laicima jasno da Zapad tamo ne radi ništa dobroga, da je Sovjetski savez pao prije 28 godina i Afganistan nije više prćija za božje ratnike Brzezinskog i Bin Ladena. Jednostavno Zapad ima trajni cilj rasparčati ruski teritorij bio onaj ili ovaj sustav, komunizam kapitalizam ili monarhija, religija ili bezboštvo. To moramo imati na umu nažalost jer to nam ne spominju u udžbenicima iz povijesti a očitije je da ne može biti. Nemože se pokrštavati produhovljavati oružjem jer u… Čitaj više »

Holandez
5 godine prije

Rusi primećuju kako ih je sve više ?
Pa dajte po njima malo bombi ? Sravniti im kampove ?
Barem preventivno ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI