Rusija protjeruje još dvojicu američkih diplomata

Americka ambasada u Rusiji
3 komentara

Zaposlenici veleposlanstva optuženi su za vrbovanje tajnog doušnika u Rusiji

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je protjerivanje dvojice američkih diplomata, koji su ranije bili optuženi za vrbovanje ruskog državljanina kao povjerljivog doušnika. Američka veleposlanica Lynne Tracy pozvana je u četvrtak kako bi joj se izdala ‘demarche’ nota, oblik diplomatskog prosvjeda, u vezi s Davidom Bernsteinom i Jeffreyjem Sillinom, objavio je ruski diplomatski odjel. Moskva je proglasila aktivnosti zaposlenika veleposlanstva nespojivima s njihovim statusom. Imaju sedam dana za napuštanje zemlje, navodi se.

Krajem kolovoza ruska sigurnosna služba FSB identificirala je dvojicu Amerikanaca kao osobe od interesa za istragu. Sumnjiči ih se da su kao povjerljivog doušnika vrbovali ruskog državljanina Roberta Šonova.

Zločin za koji je muškarac optužen upisan je u ruski kazneni zakon tek prošle godine. Osoba uključena u tajnu suradnju sa stranom državom ili međunarodnom organizacijom, čije je djelovanje “usmjereno na štetu sigurnosti Rusije”, može biti kažnjena do osam godina zatvora. Šonov je uhićen u svibnju.

Washington je zanijekao bilo kakvu krivnju, a prije nekoliko tjedana glasnogovornik State Departmenta Matt Miller nazvao je ruske optužbe “posve neutemeljenima”. Opisao je optužbe protiv diplomata kao pokušaj “zastrašivanja i uznemiravanja” osoblja veleposlanstva.

Ministarstvo je izjavilo da je “nezakonita aktivnost američke diplomatske misije, uključujući miješanje u unutarnje poslove države domaćina, neprihvatljiva i da će se odlučno zaustaviti”. Moskva i Washington već godinama degradiraju svoja diplomatska predstavništva u SAD-u i Rusiji. Administracija bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame počela je zatvarati ruske konzulate nakon što je optužila Moskvu za “miješanje” u predsjedničke izbore 2016. godine. Ruska neodlučnost u pogledu protjerivanja američkih diplomata u akciji “milo za drago” u posljednjim tjednima Obaminog mandata bio je jedan od elemenata narativa “Russiagate”, koji je progonio predsjedništvo Donalda Trumpa. Moskva je izvela odmazdu u srpnju 2017.

FSBrusijaSADŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
7 mjeseci prije

Slušao sam to na radiju danas. Pitam se šta su do sada čekali? Pa amerikanci su protjerali sve ruske diplomate kada je počeo taj …….. američki rat protiv rusije do posljednjeg ukrajinca!

Max
7 mjeseci prije

Redovni potezi.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Oba – pa baš Talmudžije – gle čuda 🤔 tko bi rekao 🤔 i to sve – za početak 😎

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI