Rusija presreće još jedan teretni brod sa tragovima eksploziva

Krimski most
3 komentara

Ruska sigurnosna agencija FSB izvijestila je da je identificirala još jedno civilno plovilo koje je krenulo ka ruskoj luci za koje sumnja da je ranije umiješano u krijumčarenje oružja u Ukrajinu. Tokom inspekcije teretnog broda BMO River u srijedu otkriveni su tragovi eksploziva.

Trgovački brod je provjeren na putu od turske luke Sinop do ruskog Rostova na Donu na ruti koja prolazi kroz Kerčki moreuz i ispod strateškog Krimskog mosta. Saobraćajna veza je dva puta napadnuta u protekloj godini u, kako je Moskva opisala, ukrajinskim terorističkim napadima.

Prema FSB-u, inspektori su pronašli tragove eksploziva unutar tovarnog prostora rijeke VMO i na jednom od njegovih spasilačkih čamaca. Sumnjiva jedinjenja su identifikovana kao eksplozivni trinitrotoluen (TNT) i dinitro (DNT), koji se koristi u proizvodnji TNT-a.

FSB je ocenio da je brod “možda ranije korišćen za transport eksploziva na ukrajinsku teritoriju”, na osnovu rezultata testiranja i evidencije posete ukrajinskoj luci Reni u junu i julu. Brodu je odbijen pristup Azovskom moru i napustio je ruske teritorijalne vode, navodi se u saopštenju od četvrtka.

Ranije ove sedmice, FSB je izvijestio da je odbio još jedan brod za Rostov na Donu koji je plovio iz Turske, nakon što je pronašao tragove eksploziva. Agencija je na sličan način tvrdila da je brod možda ranije bio umiješan u krijumčarenje oružja u Ukrajinu.

U ponedjeljak prošle sedmice, Krimski most je napadnut pomorskim dronovima, koji su oštetili konstrukciju i ubili dva civila. Ukrajinski zvaničnici su skoro preuzeli odgovornost za napad, a glasnogovornik sigurnosne agencije SBU obećao je da će otkriti detalje o incidentu nakon što se sukob s Rusijom završi.

Rusija je ranije odobrila nekim civilnim brodovima siguran prolaz u Ukrajinu u okviru sporazuma o žitu u Crnom moru. Međutim, istekao je prošle sedmice, nakon što je Moskva odbila da ga obnovi nakon neuspjeha UN-a da natjera zapadne zemlje da ukinu ekonomske sankcije ruskoj trgovini hranom i đubrivom tokom prošle godine.

Ruska vojska se požalila da je Kijev zloupotrebio aranžman, koristeći bezbjedni koridor za napade dronom na Krim.

FSBrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 mjeseci prije

Pokušaj udara terorističkom metodom.

tihobl
8 mjeseci prije

Јаков Кедми о томе зашто западни инструктори нису ништа научили Оружане снаге Украјине: Ни Британци ни Французи, нико се никада није припремао или покушао да пробије слојевити одбрамбени систем. Не знају како то да ураде, никада то нису урадили. Према томе, мало је вероватно да их томе могу научити. Да, у америчкој војсци постоје одређене јединице – оклопне. Али много организованије, са професионалним војницима. Америчка оклопна дивизија вежбала је како да пробије слојевиту линију одбране. Али то никада нису урадили ни у једном рату, па ни у Другом светском рату. Боре се другачије. Дакле, нема шта да их науче. Да би се пробила слојевита одбрана Русије, потребно је бар једну дивизију бацити у борбу и после неког времена је заменити другом. Јер ће прва бити уништена у првим фазама пробоја, напредујући само један или два реда. Потребно је све више и више снага! Они то не могу. Прво, они немају… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Što je plovilo – plovilo je ! Od sada će samo što na dno što na robiju – požalujsta 😁 .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI