fbpx

Erevan se igra s vatrom – Armenija bi bez Rusije vjerojatno prestala postojati

Erevan se igra s vatrom - Armenija bi bez Rusije vjerojatno prestala postojati 1

Nakon jučerašnjeg priopćenja Ministarstva vanjskih poslova Armenije kako će zemlja ostati predana suradnji s Rusijom u okviru Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) i Euroazijske ekonomske unije, danas je i armenski ministar vanjskih poslova Zohrab Mnacakanijan na sastanku sa zamjenikom ruskog ministra obrane, generalom Aleksandrom Fominom, izrazio stav Erevana o strateški važnoj ruskoj vojnoj bazi u blizini armenskog grada Gjumri.

Mnacakanijan bazu nazvao “jednim od pozitivnih i važnih primjera suradnje dvije zemlje u vojnoj sferi”, izvještava Tass .

Ruski i armenski dužnosnici su razgovarali o međunarodnoj i regionalnoj sigurnosti. Armenski ministar Mnacakanijan je istaknuo važnost jačanja Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) i kako će njegova zemlja “nastaviti sve svoje aktivnost u organizaciji”.

Podsjetimo, nakon uhićenja u Armeniji glavnog tajnika ove sigurnosne organizacije je nastao veliki problem oko provedba paketa vojnih ugovora s Rusijom, prema kojima Erevan od Rusije treba dobiti kredite u iznosu od 100 milijuna dolara.

Izjava armenskog ministra dolazi nakon upozorenja Moskve, koja je, iritirana odlukama armenske vlade, poručila kako može ići na praktičnu razinu, prijeteći raskidom prethodno dogovorenih isporuka oružja i vojne opreme. To je sovjetsko i rusko oružje, koje je okosnica oružanih snaga Armenije, a Erevan ga od Rusije dobiva po povlaštenim uvjetima. Zašto je Moskva razmišljala o takvim teškim mjerama i kako bi Erevan mogao preživjeti bez ruskog oružja?

Iako malo popraćen u medijima, raskol između Moskve i Erevana nakon uhićenja glavnog tajnika ODKB-a, generala Jurija Hačaturova, postajao je sve ozbiljniji. Prema izvorima Kommersanta, ruske državne strukture su pod “veliki znak pitanja” doveli provedbu drugog paketa ugovora pod kojim bi Erevan trebao dobiti zajam od 100 milijuna dolara.

U okviru prvog paketa ugovora, Moskva je Erevanu 2016. godine dodijelila 200 milijuna dolara. Drugi ugovor podrazumijeva isporuku malog oružja, inženjerske u komunikacijske opreme i vozila za prijevoz osoblja. Bili bi “suspendirani” i planovi prethodnog rukovodstva Armenije za stjecanjem druge divizije taktičkog sustava “Iskander-E” i borbenih zrakoplova Su-30SM.

uhoj - SU-30
FOTO: SU-30

Kao što smo ranije izvijestili, nove vlasti u Erevanu su krajem srpnja uhitile glavnog tajnika Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODBK) Jurija Kačaturova, koji je optužen za “rušenje ustavnog poretka” i uhićen zbog nasilnog rastjerivanja prosvjeda oporbe 1. ožujka 2008. godine. On je u to vrijeme zapovijedao garnizonom u Erevanu. Hačaturov je uz jamčevinu ubrzo pušten na slobodu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio kako nove armenske vlasti koriste sud za obračun s bivšim dužnosnicima, iako su obećale da to neće činiti. Ministarstvo vanjskih poslova Armenije je brzo odgovorilo kako uhićenja nemaju nikakve veze s vanjskom politikom Armenije i da su svi uhićeni u okviru borbe protiv korupcije i kriminala, te da se u nijednom slučaju ne može govoriti o političkom procesu. No, čini se da Moskva nije uvjerena u iskrenost nove vlade, što se vidi iz stavljanja pod “veliki znak pitanja” provedbu drugog paketa vojnih ugovora o kojima ovisi opstanak Armenije.

Osim toga, jučer je četvrtak je glasnogovornik armenske vlade, Arman Jegojan, izjavio kako Erevan planira zadržati mjesto glavnog tajnika ODKB-a.

“Rotirajuće predsjedništvo pripada Armeniji do 2020. godine”, rekao je Jegojan i naglasio kako je istraga slučaja “1. ožujka” unutarnja stvar Armenije i nema političke ili međunarodne implikacije, te kako će Erevan učiniti sve da situacija s glavnim tajnikom ne utječe na učinkovitost saveza ODKB.

No, izvor Kommersanta u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova je izrazio sumnju da će zemlje vojnog sporazuma pristati da novi glavni tajnik bude iz Armenije, obzirom na situaciju oko Hačaturova. Pitanje mogućeg imenovanja bit će odlučeno najkasnije 8. studenoga, kada će se sastati najviše tijelo saveza, Kolektivno sigurnosno vijeće ODKB. Prema ruskom listu, trenutna situacija sugerira da se neće pribjeći automatskom odobravanju novog kandidata iz Armenije. Ako novi tajnik ne bude iz Armenije, na mjesto glavnog tajnika, po redoslijedu abecedne rotacije, dolazi Bjelorusija i  Minsk će imati pravo kandidiranja novog glavnog tajnika Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti.

Zamjenik ravnatelja ruskog Instituta za političke i vojne analize, Aleksandar Hramčihin, izrazio je mišljenje “da, ako Rusija ozbiljno odluči raskinuti vojne ugovore s Armenijom, takva reakcija ne bi bila sasvim primjerena”.

Iskander 9T250
FOTO: Iskander 9T250

“Situacija glavnim tajnikom ODKB je slučaj Armenije. Ako je to njezin predstavnik, onda je na njoj koga treba kandidirati. Štoviše, ODKB je kolektivna organizacija koja uključuje pet zemalja, a ne dvije. Stoga je odgovor Rusije, ako je to doista istina, da obustavi opskrbu Erevana oružjem, potpuno neadekvatna”, rekao je Aleksandar Hramčihin.

Međutim, direktor Instituta za političke studije Sergej Markov je rekao: “Naravno, bilo koja zemlja članica ODKB ima suvereno pravo da povuče svog kandidata s mjesta glavnog tajnika i da predloži drugog i drugog. No, problem je u tome što je Hačaturov general vojske Armenije, koja je u proteklih 25 godina usko povezana s Rusijom i gdje na ruske snage sigurnosti gledaju kao na svoje.”

“Zamislite da je norveška policija uhapsila glavnog tajnika NATO-a. Kakva bi bila reakcija američke vlade?“, pita se Markov.

“Gotovo sam siguran da je cijela situacija s glavnim tajnikom ODKB dogovorena je s američkim obavještajnim službama. Zato mislim da u Kremlju ne samo da vidimo porast iritiranosti, nego i razumijevanje da je armensko vodstvo u tajnom dijalogu s neprijateljima Rusije, kroz obavještajne službe NATO zemalja, najvjerojatnije Sjedinjenih Država”, dodao je Sergej Markov.

Nije tajna da je Pašnijanov dolazak na vlast financirala armenska dijaspora u Sjedinjenim Državama. Stoga vodstvo Armenije provodi ne samo antiruske akcije, već akcije, koje su prema tajnom planu, usklađene s neprijateljima Rusije. A dati oružje nekoj zemlji koja bi sutra to oružje mogla okrenuti protiv nas, bi bila politička pogreška”, naglasio je Markov.

“Pašinjan može ponuditi kandidata da obnaša dužnost glavnog tajnika ODKB-a osobu koja je agent američkih službi. Bez sumnje će se otvoriti pitanje političkih stavova osobe koju će Pašinjan kandidirati”, zaključio je politolog.

Ipak, Markov je istaknuo kako, osim iritacije u Kremlju, još nije bilo stvarnog pritiska na Armeniju.

Možemo se pretpostaviti da ovaj članak o isporuci oružja može biti lagani pritisak kroz medije. Danas zamjenik ruskog ministra obrane, general Aleksandar Fomin, rekao kako vijesti o raskidu vojnih ugovora s Armenijom “nisu vjerodostojne”. Zanimljivo je da general Fomin nije oštro odbacio ove tvrdnje, nego se koristio blažom retorikom.

Međutim, što bi se dogodili da se prijetnja smanjenja opskrbe ruskim oružjem Armenije ostvari? Član Savjetodavnog odbora vojno-industrijskog povjerenstva Rusije, glavni urednik časopisa Arsenal domovine, Viktor Murahovski, kaže kako su ruska i sovjetska oružja temelje sustava naoružanja Armenije.

“Ako se Rusija iznenada povuče iz ugovora, to će biti nesposobna vojska. Ako prestane daljnja ruska podrška u obliku isporuka oružja i, što je još važnije, streljiva i projektila za ta oružja, kroz relativno kratko vrijeme ćemo imati vrlo ružnu situaciju”, rekao je Murahovski.

Viktor Murahovski je podsjetio da se isporuke ruskog naoružanja Armeniji provode po internim cijenama koje je odredio Državni obrambeni ured. Te su cijene su mnogo manje od uobičajenih izvoznih cijena.

MiG-29 Su-30
FOTO: Ilustracija, MiG-29 i Su-30

“Često se ove isporuke uglavnom provode na račun ruskih kredita dodijeljenih Armeniji”, rekao je Murahovski, dodajući kako ne vidi zemlje koje su zainteresirane za kreditiranje vlasti u Erevanu za kupnju oružja potrebnog armenskoj vojsci.

Prema njegovim riječima, “ako pogledate mogućnosti Armenije da razvije svoje oružane snage, opremi ih modernim modelima izvan okvira suradnje s Rusijom, one su beznačajne”.

Pretpostavka da bi Armenija mogla pronaći alternativu ruskom oružju i prebaciti se na dobavljače iz drugih zemalja Murahovski zove fikcijom.

“Armenija nije toliko bogata za kupnju oružanih sustava po svjetskim tržišnim cijenama. Erevan ih može imati samo kroz vojno-tehničku suradnju s Rusijom”, kazao je vojni stručnjak.

Aleksandar Hramčihin s Instituta za političke i vojne analize je također napomenuo da bi obustava ruskih isporuka bila veliki udarac za Erevan i to bi se odmah bi se odrazilo na obrambene sposobnosti zemlje. Međutim, po njegovom mišljenju, iako bi se Armencima bilo teško prilagoditi drugim oružjima, ako na kraju budu prisiljeni na to, oni će se morati prilagoditi.

Dodao je kako je u posljednje vrijeme Armenija kupila vrlo malo oružja od Rusije. Erevan je kupio uglavnom ruske sustave “Iskander-E” i “Smerč”.

Ruski vojni stručnjak Konstantin Makijenko podsjeća da su Armeniji jednom prilikom isporučeni vrlo snažni višecijevni raketni sustavi iz Kine.

“Ipak, Rusija je i dalje najveći dobavljač oružja i vojne opreme Armenije i prestanak ruskih izvora, ako se dogodi, bio bi jak udarac, ako ne i katastrofa za vojsku i međunarodnu sigurnost Armenije”, rekao Makijenko.

Osim toga, on je naglasio kako Armenija ima ograničene resurse i pronaći izvoznike koji su spremni za isporuke oružja po jednako povoljnim uvjetima će biti vrlo teško, bolje rečeno, nemoguće”, zaključio je Aleksandar Hramčihin.

Stoga je vrlo teško uspoređivati Armeniju s Ukrajinom. Ako se ukrajinsko vodstvo i Petro Porošenko poigravaju s ekonomijom zemlje i životnim standardom Ukrajinaca, Pašinjan je u puno težoj situaciji, jer na kocku stavlja opstanak Armenije. U to kontekstu se može promatrati poruka koju su ruske vlasti kroz članak u Kommersantu neslužbeno uputile Erevanu.

Moskva oštro reagirala na poteze Erevana – Armenija obećava predanost savezu s Rusijom

U Armeniji uhićen glavni tajnik “proruskog” sigurnosnog saveza ODKB

ANALIZA: “Revolucija” u Armeniji – Napad na EEU i osovinu Moskva-Erevan-Teheran

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
42 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije

Ovo sto peta kolona radi ako odu u krajnost moze jako lose vrlo brzo da se zavrsi po Jermeniju a narocito po Nagorno Karabah ili Arcah kako ga zovu Jermeni.
https://youtu.be/-PL-GsZvhck

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Riddick

ma već se dva dana zaredom ispričavaju i zovu Rusiju kako sve to nema veze s vanjskom politikom i pravosuđe samo radi svoj posao. Itd itd… srušiće njega Armenci sami, jer se uopće ne bavi ekonomijom, kako je obećao, samo lovi vještice i političke protivnike. Šta je napravio do sada?… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
3 godine prije

Laki Ukajinci uživaju u ”slobodi i demokraciji” isto ka i mi, još nisu ekspoldirali ni Ukrajinci ni mi, pa zašto bi Armenci . . . evo Hrvatska gradi LNG, kupuje avione 35 godin stare po većoj cijeni od novih . . .

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno,narod nikada ne treba podcijeniti ali isto tako skloni smo precjenjivanju istog a za to vrijeme umiremo u tišini i mi i Ukrajinci a to žele i neki Jermeni.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Riddick

Babiću možete vi i bolje jer ste, namjerno ili slučajno, zaboravili da armenska i ukrajinska vojska održavaju zajedničke vježbe u Gruziji sa NATO!!?? Dalje, odlaze od Rusa i Armenci, nakon Crnogoraca, Makedonaca, Ukrajinaca, Moldavaca, tko je sljedeći u nizu ne znam! Zapad nije sjajan ali što Rusija i Kina nude,… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Željko

…svašta…a šta bi ti rusija išta nudila…pa nije ovo socijalizam SSSRa….eto ukrajina koliko čujem imala je od tranzita plina godišnje 3 MILIJARDE dolara ni luk jela ni luk mirisala…nakon sjevernog toka 2 dobit će 500 000 $ a i to je upitno…a armenija neka ide na zapad nek joj je… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Željko

o čemu ti pričaš…okačiti cijenu na svoje saveznike..pa hebote zar nije do prije neki dan ona indijka u UN prijetila svima pa i svojim saveznicima da će ih zapisati u knjižicu ako glasaju suprotno od njihovih želja…koji si ti lik da ne povjeruješ..pa i sad amerika prijeti svom savezniku turskoj… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  igi

Misliš indijanka?

Jurica
Gost
Jurica
3 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Dobro je napisao, indijskog je porijekla

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Željko

Pa što ne pišeš kad si tako pun znanja kojeg ne bi podijelio s nama.

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  Željko

A ovi u Natu toliko dobro zive,da im svi mogu pozavidjeti,do haha.Sve uzimaju nista ne daju,osim dugova i osim praznih prica.Zemlje varsavskog pakta prelaskom u Nato imaju sve badava.Daj se spametaj,sas vidjet kako ce standard ici gore,mos mislit,svi smo totalnom *urcu.

maskirani
Gost
maskirani
3 godine prije

Svi političari, oficiri koji imaju veze sa Rusijom će završiti u zatvoru, biće likvidirani ili će se kriti do kraja života.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Neshvatljivo je da ovi nisu svjesni da bez Rusije Azerbejdžan bi Jermeniju pojeo ..ili možda jesu?!?

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Strahovjti nemar FSB-a. Pasinjan je izdajnik, i americki igrac. Cilj mu je da od Armenije napravi Ukrajinu. Gubitak NKarabaha i ekonomski kolaps ne znace mu nista, kao ni njegovoj ekipi, a narod je glup kao i svugdje. Uskoro ce uci u Nato partnerstvo za mir i slicne sheme, organizirat proturuske… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Ivo

Dobro,i meni se u prvi mah čini tako ali sačekajmo,uvjeren sam da Rusi i taj FSB neće dozvoliti još jedan Ukrajinski scenario na svojoj kapiji,bez obzira na što je sve spremna ova bitanga koju si naveo.Ako Rusima majdan nije poslužio kao nauk neka im bude ,neka ih guze ..evo već… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Kakva detaljna objasnjenja. Zavrnuti dotok novca i izazvati ekonomski kolaps, nakon toga promptno uletiti sa anti-rezimskim pucem ala Majdan, pozatvarati Pasinjana i ekipu i zavrsiti pricu. Objasnjenja zatraziti od Pasinjana naknadno, kad vec bude u zatvoru. Onda moze da objasnjava sve na miru. Sve drugo vodi u ukro scenarij s… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo apsolutno si u pravu.

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Ivo

…samo strpljivo…bez obzira na sve ja koliko vidim rusija igra pametno…možemo mi govoriti ovo ili ono i robovati emocijama , ali do jučer je crnomorski nosač aviona bio u ukrajinskim rukama;na početku intervencije u siriji svi su bili skeptični o mogućnostima SAA i slavila se svaka pobjeda oko štanda za… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  igi

Ovdje nitko nije tvoj brat ni burazer, strucnjace. Smanji dozivljaje.

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Ivo

A ko laze da ke u pitanju propust…pa bas na intervenviju Rusije nije doslo donkurslisa u Jermeniji i ovi su se mirno povukli,ovaj se malo zaigrao ali sve ce to leci na svoje.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Ivo

A što ako je FSB-u to isto bio cilj? Ne zaboravimo da se godinama nastoji ostvariti obojena revolucija u Armeniji. I kako je sad odjednom, ovog proljeća buknulo sve i smijenila se vlast. Hajde razmisli, ko fol predsjednik postaje premijer i onda odjednom buknu prosvjedi i smijeni se vlast. Kao… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  Ivo

I sta? Nista ,eno ti Ukrajine Nato i savjetnici igraju ko indijanci oko vatre,a narod bjezi glavom bez obzira,nece ni u vojsku.

Tom
Gost
Tom
3 godine prije

Armenija nije pouzdan saveznik

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
3 godine prije

Armenija nije u poziciji da bira. Azerbejdžan s jedne i Rusija s druge strane, determiniraju njihovu poziciju. Svaka realna politika će se povoditi za zadanim okolnostima. Ne znam koliki je utjecaj armenske dijaspore, ali svaki pokušaj repozicioniranja prema Zapadu uzrokovati će mnogo, mnogo problema Armencima. Da bi na kraju sve… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije

@Dalton:
Genijalno napisano!
Skidam slapu!

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Ovaj je samo živopisan. Jači je bio onaj šahist iz Kalmikije koji tvrdi da je ugostio svemirca u svom moskovskom stanu.

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

fsb se ponasa kao kgb pred raspad sovjetskog saveza . mnogi ce clanovi za ovakve propuste dobiti velike svote na bankovnim racunima .

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
3 godine prije
Reply to  17 novembar

Neki nikako da nauce da su Rusi sahisti. Svatko im plati na kraju sa masnim kamatama. Slucaj Ukrajina, Sirija, Turska.. Zar vi stvarno mislite da zemlja sa tri milijuna stanovnika velicine pola Hrvatske koja skoro granici sa njima nije pod paskom FSB-a? I da nije namjerno prepusteno od Rusa da… Pročitaj više »

H'ghar
Gost
H'ghar
3 godine prije

Amerima i NATO-u je sve jedno kako će Armenija “završitit” dokle god štete ruskim interesima i ODKBu. Armenija ovih dvs tjedna učestvuje u vojnim vježbama” u Gruziji! https://www.advance.hr/vijesti/na-10-obljetnicu-rata-s-rusijom-pocinju-vojne-vjezbe-u-gruziji-u-kojima-sudjeluju-americka-vojska-te-druge-nato-clanice-ali-i-ukrajina-i-armenija/ Da se igram proricanja: rusi će pustiti da se Armenija zaplete u vojni sukob (Nagorni Karabah itd) i time bude beskorisna i… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
3 godine prije

…pa neka stave… ngorno karabah nije u armeniji.

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije

Nastave li ovako Nagorno Karabah ce se odvojiti od Jermenije.

Mucke
Gost
Mucke
3 godine prije

Jedna od engleskih mudrosti,koja u ovom slucaju itekako stoji(originalno je opisivala balkan):”Sve ove male narode treba drzati prikovane za pod sa cizmom na vratu,jer prvo sto im padne na pamet kad dobiju slobodu je da tlace manje ili slabije od sebe”.

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  Mucke

A Englezi ne tlace manje, nikako.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

dobro burte, pomalo. Sjeti se Daraae. I ostaloga.

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Sto, i oni su na najboljem putu da popapaju svasta, bas kao i Ukrajuna?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik