150 turskih vojnih lidera koordiniraju azerbejdžanskim operacijama u Karabahu

Turske snage
22 komentara

Rasplamsavanje borbi u otcepljenom regionu Južnog Kavkaza Nagorno-Karabahu tokom subote je ušlo u šesti dan, u sukobima je prouzrokovana smrt više desetina civila i neslužbeno čak nekoliko hiljada vojnika sa obe strane.

Desetine „visokih“ turskih vojnih lidera koordiniraju azerbejdžanskim operacijama u Nagorno-Karabahu, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

“Prema informacijama koje pruža naša vojska, pored jedinica azerbejdžanske vojske, sirijskih plaćenika i terorista, u napade su uključene i turske specijalne snage. Prema našim informacijama, oko 150 turskih visoko pozicioniranih vojnih lica zapoveda vojnim operacijama iz unutrašnjosti komandnih mesta Azerbejdžanske vojske “, rekao je Pašinjan u televizijskom obraćanju u subotu.

„Prošlo je nedelju dana otkako je jermenski narod u Artsah-u (jermenski naziv za nepriznatu republiku Nagorno-Karabah) počeo da se odupire azerbejdžansko-turskoj terorističkoj ofanzivi, čija su veličina i razmere bez presedana“, dodao je premijer, sugerišući da ni u jednom nedavnom sukobu 21. veka nije bilo razmeštaja toliko vojske i tehnike.

“Koriste se stotine tenkova i borbenih vozila pešadije, hiljade granata i projektila, desetine aviona, stotine bespilotnih letelica i desetine hiljada vojnika. Oni napadaju Artahovu odbrambenu vojsku celom dužinom linije. Svi ovi napadi praćeni su avijacijom i artiljerijom “, rekao je Pašinjan.

Jermenski lider je sugerisao da uprkos razmerama svoje kampanje, Azerbejdžan do sada nije uspeo da ostvari pobedu. “Naša vojska i dobrovoljci pokazuju primere junaštva i nepokolebljivosti. Stotine komada neprijateljske tehnike, desetine letelica i helikoptera, stotine dronova je uništeno. Gubici u ljudstvu premašuju nekoliko hiljada”, rekao je on.

Jerevan je više puta optuživao tursku vojsku za koordinaciju azerbejdžanske ofanzive u Nagorno-Karabahu i za slanje proturskih džihadističkih milicija iz Sirije i Libije u region.

U petak je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao Baku da nastavi svoje operacije u regionu pod kontrolom Jermenije do njihovog pobedonosnog zaključka i obećao da će Turska nastaviti da podržava „prijateljski i bratski Azerbejdžan na sve moguće načine“.

Najnovija eskalacija u tri decenije starom sukobu

Sukobi u regionu Nagorno-Karabah izbili su u nedelju rano ujutro, pri čemu je svaka strana optužila drugu za podsticanje neprijateljstava.

Sukob je prvi put počeo pre više od tri decenije, 1988. godine, kada su radikalni nacionalistički osećaji i u Jermeniji i u Azerbejdžanu, oslobođeni sovjetskim reformama Perestrojkom i Glasnosti, podstakli vlasti u većinskom etnički jermenskom autonomnom regionu Nagorno-Karabah u sastavu Azerbejdžanske Sovjetske Republike da pokušaju da se otcepe i pridruže samoj Jermeniji.

Baku je pokušao da to spreči, a krajem 1991. ukinuo je autonomni status regiona. Između 1992. i 1994., jermenske i azerbejdžanske snage vodile su rat za taj region, u sukobu je poginulo čak 42.000 vojnika, milicajaca i civila, a raseljeno je preko milion Jermena i Azerbejdžanaca, kako u Nagorno-Karabahu, tako i u drugim zemljama. područja obe države.

Nagorno-KarabahNikol Pašinjan
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
3 godine prije

Stvarni manipulatori su skriveni daleko iznad Erdoganovih generala i Pašinjana koji je više od svojih predhodnika naklonjen zapadu čitaj podložan silama tame što bi lako moglo doprinjeti nestanku Armenaca s Nagorno Karabaha i smanjenjem njihovog broja u Armeniji. Besmislena je i povijesna i sadašnja racionalizacija događanja kad su kako kroz povijest tako i sadašnjost djelovale i djeluju nevidljive sile kojima upravljaju skriveni manipulatori.

Antiglobalist
3 godine prije

Pašinjan bi mogao skupo stajati Armence.Njih jedino mogu zaštitit Rusi,a Pašinjan se okrenuo Zapadu.Nažalost,primjer Ukrajine koja životari na rubu bankrota,nije bio dovoljan.
Ipak,siguran sam da Rusi pomažu Armence u Nagorno Karabahu,unatoč Pašinjanu.

Angela
3 godine prije

Turska smatra azerbejdzan turskom teritorijom, i danas na toj teritoriji nema vise ni jednog Jermena, sve su ih proterali i pobili.Turska je izvrsila nezapamcen genocid nad Jermenima od 1894.-1923.god. ubili su 1,5 miliona Jermena. Strasna zlodela su cinili nad tim pravoslavnim narodom, da je prosle godine, katolicki papa Francis rekao da je to “prvi genocid u 20 veku”. Ove godine je rekao, da se protivi poricanju tog strasnog genocida. Francuska, Grcka i mnoge drzave kaznjavaju one koji poricu taj zlocin.Turska naravno porice i kaznjava u njihovoj drzavi ko i pomene da su oni genocidna nacija i da su izvrsili taj krvavi zlocin. Zato vlada strasna mrznja izmedju Jermena i Azerbejdzana.

Ante
3 godine prije

Armenski političari su zaboravili da su Ameri kojima su se naklonili saveznici sa Turskom. Koja je odgovorna za ono što se dogodili Armencima za vrijeme prvog svjetskog rata. To je ono kada su političari pohlepni, pa opet na pragu ima ponavljanje povijesti.

Angela
3 godine prije

I Jermenija i Azerbejdzan su dobro naoruzane i dugo su se pripremale za rat. Azerbejdzan je bogat naftom i gasom i njhov vojni budzet iznosi oko $2,5 miliona petro-dolara, dok Jermenija ima pet puta manji vojn i budzet, ali to ne znaci da su slabije naoruzani. Naprotiv! Vojni analiticari smatraju da Azerbejdzan jos vojno kaska za Jermenijom. Ni jedna strana ne oskudeva u oruzju sto je veoma zabrinjavajuce.

Tek---
3 godine prije

Zasto State Department, Merkel, Stoltenberg sutu?

Z.A.
3 godine prije

I Rusija i Turska (po meni a ostali ne moraju to podrzati i prihvatiti ovo je samo moje misljenje) i u ovom sukobu oko Nagornog Karabaha su saveznici i u saveznistvu . Cak sam i misljenja da i Iran u svemu ucestvuje i duboko je upleten u ova dogadjanja na strani Rusije i Turske . Ne vjerujem da ce Rusija a i ujedno i Iran dopustiti da se razvrgne i ugrozi Kaspijski dogovor . Ovdje vidim Armeniju kao stradalnika radi njihovog premijera Pasinjina koji ocito je okrenut zapadu . Sukob ce sigurno stati uz mnogo nepotrebnih ljudskih zrtava izazvanih losom politikom odredjenih politicara koji pokusavaju radi svojih benefita a i tudjih interesa i pitaj boga kakvih obecanja voditi politiku mimo svojih do jucerasnjih saveznika . Ovdje masa komentatora a posebno onih vjerski i nacionalno obojenih vide sukob koji bi mogao nastati izmedju Rusije i Turske u vezi Nagorni Karabah .… Čitaj više »

pantagana
3 godine prije

Nije to nista, sahista Putin zna so radi.

Max
3 godine prije

Azeri imaju Tursku potporu u dplomatskom obavijetajnom tehničkom Gomila Oružja iz Turske Pa ne iskljččujem ni planersku pomoć. A vijesti o tisućama poginulih su ratna propaganda. Poginulih ima ali ne toliko.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI