fbpx

”Rusija želi spasiti Armeniju”! Azerbajdžanski predsjednik izjavio kako Erevan treba biti zahvalan Putinu zbog toga što im je uskočio u pomoć.

Putin - Jermenija

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev pozvao je armenskog premijera Nikola Pašinjana na iskazivanje zahvalnosti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog toga što je spasio njegovu zemlju. Prema Alijevu, Putin je spasio Armeniju, koja “100 % ovisi o Rusiji”.

„Kad nam je Pašinjan dao ultimatum, kada je uvrijedio osjećaje Azerbajdžana, zaslužio je da je zbog toga bude kažnjen. I mi smo ga kaznili”, izjavio jeAlijev za moskovski dnevnik RBK. “Trebao bi zahvaliti Putinu na činjenici da je Rusija još jednom spasila Armeniju”.

U subotu je Rusija pomogla u postizanju prekida vatre između Bakua i Erevana. U dva dana od moskovske sjednice, koja se održala na Putinov zahtjev, čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, obje države međusobno su se optuživale za kršenje sporazuma. Uz to, postoje izvještaji o tome da su naseljena područja s obje strane crte razgraničenja bila granatirana.

Prema Alijevu, “100 % ovisnost” Armenije o Rusiji znači da Moskva ima snažan utjecaj na Erevan, objašnjavajući kako je on više puta tražio od Rusije da uvjeri armensku stranu u potrebu “okončanja okupacije” Nagorno-Karabaha. Zasad se čini da Moskva nije spremna poduzeti taj korak.

U dva tjedna otkako su započele borbe, Putin je više puta zatražio prekid vatre na tom području. Iako Rusija djeluje kao posrednik u armensko-azerbejdžanskom sukobu, Moskva je službeno u savezu s Erevanom kao dijelom Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) i bila bi dužna pomoći Armeniji ako bi njezin, međunarodno priznati teritorij bio napadnut.

Nagorno-Karabah je 1991. proglasio neovisnost od Azerbajdžana. 29 godina kasnije, 27. rujna 2020., na tom su području ponovno zabilježeni sukobi ratnih razmjera. Obje strane, Baku i Erevan vjeruju da imaju legalno pravo na to područje, koje je međunarodno priznato kao dio Azerbajdžana, ali je prvenstveno naseljeno etničkim Armencima. Baku smatra da je enklavu ilegalno okupirala Armenija i izjavio je da joj je cilj povratiti punu kontrolu nad svojim teritorijem.

4 12
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Waldau
Gost
Waldau
17 dana prije

Odlična pomoć Rusa. spasili Armeniju i izgubili Karabah.
Nema do direktora svemira.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
16 dana prije

Sve to što se događa na Bliskom istoku, sada na kavkazu, u Belorusiji je ipak previše za Rusiju i nadilazi njenu moć. Tu je još Kirgistan, uskoro su izbori u Kazahstanu i ne zna se što će se izroditi i dali će biti i tamo potrebna pomoć Rusije? Kina na sve to zadovoljno trlja ruke i polako se sprema, da osvoji donedavno rusko dvorište. Na delu su već kreditni aranžmani koje provodi Kina u tom delu sveta, vežući tako većinu tih država na sebe. Rusija je zauzzeta savladavanjem KOVID krize, koja se je razmahala kod njih, dok Kina nema više problema s tim jer je iskorenila Kovid. i mnogo njih veruje, da će Kina da pretvori Rusiju u nekakvog drugorazrednog mlađeg partnera, da ne kažem u korisnu budalu, za postignuće vlastitih ciljeva!

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
16 dana prije

Negdje ćete vidjeti u mom komentaru šta sam rekao za Kineze,oni se drže po strani u svakom sukobu,gledaju da kroz ekonomski uticaj i kredite ostvare zavisnost mnogih zemalja i kroz taj “soft power” ostvare zacrtani,ali nisu ni Ameri ni Rusi ludi da dozvole Kini da toliko ojača da bi mogla bilo gdje nametati svoju volju.Kina zavisi od Americkog tržišta i Ruskih energenata i vojne tehnologije,koju ne mogu prekopirati a sami nemaju kapaciteta da je naprave,tako da je u interesu i Rusije i Amerike da tako ostane i naći će se trilateralno rešenje koje će odgovarati svima.Nijedna od ove 3 zemlje neće moći da bude “hegemon” kao što je Amerika bila i toga su svi svjesni.Nastojace u budućnosti svaka zemlja da izvuče što više može a svaka ima svoje adute.Stvorice se novi svjetski poredak gdje će svako zagrabiti koliko bude mogao.

Yisco
Gost
Yisco
16 dana prije

Čitajuči ovaj komentar, stekao sam dojam da ovaj nešto zna o vanjskoj politici dok nisam naišao na “..Rusija je zauzzeta savladavanjem KOVID krize,” OMG.

dulebg
Gost
dulebg
17 dana prije

Uh, šta sam ih napuco: sve bradom i zubima po pesnici !!

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije

Jesu azeri nalupali se jermena dronovima i avijacijom, ali onda su usetali u minska polja i pripremljene zamke, pa su nagulili nizbrdo.

Komentator
Gost
Komentator
16 dana prije

Drugim riječima rečeno, ti kad se kockaš izgubiš, a kad se pobiješ, dobiješ!?

eks
Gost
eks
17 dana prije

Turci su prebacili iz Sirije oko 1.000 plaćenih džihadista u Azerbejdžan i upućuju ih u borbu protiv Jermena. Prema današnjim informacijama, danas su ruski avioni raketirali kampove-logore i baze tih džihadista . Logično bi trebao dati više informacija o tome.

eks
Gost
eks
17 dana prije

Minus na informaciju ? Taj mora biti neki džihadista.

SULE
Gost
SULE
17 dana prije

Ruse nitko nedozivljava a pogotovo Turci oni imaju iskustva iz Sirije i znaju Ruse kao kukavice i pregovarače nema Jermeniji pomoci-bit će kako Turci narede Azerima a to je udri do posljednjeg Jermenca

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije

Mokri snovi neootomanski. Prosli put su azeri izgubili 6 opstina. Sad su opet udarili na visoravan, izginuli i povukli se. I pristali na primirje prije nego sto jermeni krenu u kontranapad i uzmu im jos koju opstinu.
Pusti Erdogana sto laprda da se jermeni moraju povuci iz Karabaha, njega ne vrijedi uzimati za ozbiljno kao ni njegovog jarana Vucica, azerima nije bio cilj okupacija Karabaha vec povratak 6 opstina.

Dalmatinac
Gost
Dalmatinac
12 dana prije

past će ti tvoji armenski separatisti koliko god ti imao mokrih snova o velikoj armeniji kao što imaš mokre snove o velikoj srbiji sa republikom srpskom pa ništa ..neće im ni rusija vječno dupe spašavat a ni međunarodno pravo im nije na strani da komadaju međunarodno priznatu državu i uzimaju sebi komad samo zato jer su u njemu večina..

Max
Member
Famed Member
Max
17 dana prije

Spasio je on i mnoge Azere.. Mnogo ih je izginulo a poginulo bi još više bez primirja.

Konstantin
Gost
Konstantin
17 dana prije

I najgore “primirje” je uvek bolji izbor od “najboljeg” rata.
Nadam se da ce i jedni i drugi izvuci pouku od ovog nestetnog njihovog rata gde je poginulo na stotine (mozda i hiljade) mladih zivota i na jednoj i na drugoj strani.

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije

Erdogan je azere navukao obecanjima da ce sve zavrsiti za 3 dana, da ce dronovi ocistiti jermensku vojsku i da ce azeri lagano usetati na visoravan. Umjesto toga otkrili su da postoji slojevita odbrana visoravni i dozivjeli su jos jednu pusionu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
17 dana prije

Razmišljanje vojnika Švejka :

DOMOVINO !
MOJ ŽIVOT PRIPADA TEBI,
A PROPADA MENI !

Marko9
Gost
Marko9
17 dana prije

Spasio je Putin / Rusija obe strane.
Rat je losa stvar za svakog.
Iza ovog rata je bila NATO – Turska.
Netko bi trebao ici u Haag iz Turske.

Janez
Gost
Janez
17 dana prije

Dobro im je reko ..putin je armencima.spasio separatisticko dupe

Makedonac
Gost
Makedonac
17 dana prije

Pašinjan je poput Guajdo, Tihanovskaja, s razlikom da to dvoje nisu uspeli u puču. Bolji primer je sa Žanin Anjes- hunta iz Bolivije.Narod kao narod, žao mi je i Armenaca i Azerbajdžanaca, a i samih nas Makedonca, Hrvata, Srba, slože nam nekakvu huntu, bez razlike dali je sa pučem ili moze i da su izbori, i opet su nepošteni, nedemokratski, totalitarni.Sami zbor “Demokratija” iz drevne Grčke bukvalno označava slobodni ljudi sa robovima, ako ga priložimo danas bi značio slobodna Elita i ostalo robovi. Većinstvo najamnih radnika ne može da napravi i finansira partiju i pobedi. Mnogo retko se to dešavalo, i ako se desi za 5-10 godina ta međunarodna elita ga likvidira. Svi smo u istom loncu i nas vare kao žaba na bavni oganj, to je neka psihologija, i kod ljude i kod stoke, žaba se ne oseti da iskoči iz lonca, i se svari. Slično je i kod elite, nije svugde korupcija, ucena i vrbovanje, deo je kao i ostali narod, ne razmišlja trezveno, pohlepa, u svaki slučaj nije za dobro.Pašinjan nije znao da je negova uloga rat, ili nemački, švedski političari da je njihov glavni cilj da njihovi narodi budu zamenjeni sa drugim narodima, ili deo naše uloge iz Jugoslavije, da mi budemo deportirani i deo onih koji zamenjuju stare zapadno evropske narode. Jedna ot silnih i delimično suverena država je Rusija, zato tamo rade sa većom dinamikom da je preuzmu na 100%. Putin se našao u čudo, opkolili su ga ot svugde, marionetnih država, sada je kulminacija, ili ce napraviti NWO ili če im sve propasti. Svugde gde mogu pale ratove, krize, nakraj svi onako poželimo, pa dajte jedan svijet, jedan narod, jedna globalna vlast, nema potrebe od vojske, mir veganstvo, LGBT…

Konstantin
Gost
Konstantin
17 dana prije

Zemljace ….u Bosni su nekada davno coveku koji pametno zbori govorili mu: svaka ti dala!
Ili sto bi rekli Dalmatinci: pravo u sridu!
Pozdrav iz okupiranog Skoplja (& Makedonija razbira se)! ;o)

Beogard
Gost
Beogard
17 dana prije

Sama slika gore odgovara “Ajde?!” na ovu genijalnu izjavu azerbajdžanskog predsednika.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
17 dana prije

E baš je ovaj Alijev otkrio Ameriku. Zamislite Rusija podržava kršćansku Armeniju u sukobu s muslimanskim Azerbejdžanom koji i nije prava država nego turska ispostava koja glumi državu.

A koliko se ja sjećam prijašnjih prilično čestih sukoba Armenije i Azerbejdžana zbog Gorskog Karabaha, to je redovno završavalo tako da su Armenci pošteno isprašili Turke, pardon Azere iako su nekoliko puta malobrojniji. I Azeri su bili ti koji su često spašavani prekidima vatre. Uostalom ni sada se Alijev ne bi usudio ni prdnuti prema Armeniji da ga sultan nije vojno podržao i pomagao

Bajro
Gost
Bajro
17 dana prije

Lijepo je vidjed kako su ovi pravoslavci iz regiona “objektivni”
ZA Kosovo vrijede jedna pravila a za Azerbejdžan druga

Konstantin
Gost
Konstantin
16 dana prije

Bajro … ne budi subjektivan & cinican u tvom komentaru.
Ako si dobro citao i druge komentare ovde ti “tvoji pravoslavci” se broje na prstima. Imas i pripadnika drugih veroispovesti koji podrzavaju Ermeniju, ALI je vecina nas (pripadnika svih konfesija) uglavnom NEUTRALNI i ne podrzavaju niti RAT niti bilo ciju stranu vec i kritikuju i jedne i druge.
Mene licno kao “pravoslavca” je dobro “osvestila” SIRIJSKA nesreca od 2011 – 2020 gde su se krvnicki ubijali pripadnici islamske konfesije.
Ko u tom (Sirijskom) krvoprolicu nije progledao, nece NIKADA!
Zelim ti sve najbolje. Pozdrav iz Skoplja. ;o)

Kometa
Gost
Kometa
16 dana prije

Tako i vi podržavate kosovsku nezavisnost a nezavisnost Republike Srpske ne, podržavate odcepljenje Sandžaka a Hrvati da odu iz B&H ne, podržavate nezavisnost Palestine a Kurdistana ne, podržavate nezavistan Severni Kipar a Nagorno Karabah ne itd…

pantagana
Gost
pantagana
16 dana prije
tihobl
Gost
tihobl
16 dana prije

Pogledaj odgovor na ove napade dronova i kako je polupana Gandza, drugi grad po velicini (imas snimke drona). Putin je spaasio Baku da ga ne polupaju u zadnji momenat.

Konstantin
Gost
Konstantin
16 dana prije

Tihobl …. dzaba trosis vreme na likove kao “pantagana”. Sav dosadasnji uspeh Azerbejdanske vojske je zahvaljujuci otvorenoj TR pomoci njima sa primenom / upotrebom dronova & naoruzanih bespilotnih letelica (i naravno odredjenih TR spec. jedinica).
Prosto neverovatno … kakva replika u N. Karabahu kao u Idlibskom sukobu kada su Turci zbog osvete devastirali SAA sa istom taktikom.
Nemogu da ukapiram da Jermeni skoro i da ne primenjuju maskiranje svojih polozaja, oklopnih sredstava, pesadija im se grupira (jos i na otvoreno) kao da su na zurci, i da nemaju adekvatan odgovor na ovakve napade.
Ali, sto se tice pesadijske borbe & brdsko-planinskog ratovanja, cak i sa ovakvim udarima mora se prinati da su Jermeni doista dobri borci.
U nekoliko navrata su solidno razlupali Azersku vojsku. Bio je nedavno i snimak gde Jermeni tvrde da su razlupali upravo dzhiadlije u N. Karabahu.

pantagana
Gost
pantagana
16 dana prije

ahahaaa, da NATO udje u moskvu vi bi pisali da sahista iz kremlja zna sta radi.
Zamislite drzavu u kojoj amerikanci imaju baze i pakt o odbrani a napada ih neka pacov drzava ko azerbajdzan. Te drzave vec odavno nebi vise bilo na karti.

Konstantin
Gost
Konstantin
16 dana prije

Pantagana … evo pokusavam da razmisljam kao ti, i vec zamisljam upravo tu drzavu (USRA) danas:
– sukobi u svim vecim gradovima,
– naoruzani do zuba i jedni i drugi,
– oficijalna policija ne sme ni nos da proviri,
– jedan predsednik (Trumpeta) izigrava cirkuzant kao pokojni “pijani” Jelcinj, a drugi (izgubljeni Joe) izgubljen u vremenu i prostoru,
– ekonomija u slobodnom padu,
– ima saveznike samo na papiru,
…. hoces da ti navedem primere i za Englesku, Francusku, Nemacku, Tursku, Kina … ???
Ili ti vise odgovara da ti navedem za ove nase ex YU banana “drzave”????
E svasta ckapi rodi a usta izgovori. Ccccc

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
36
0
()
x