Pašinjan dobio izbore u Armeniji – Putin i saveznici zemlje mu još nisu čestitali

Nikol Pašinjan - romantičar
27 komentara

Nakon pobjede njegove koalicije “Moj korak” na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Armeniji, ruski predsjednik Vladimir Putin još uvijek nije čestitao v.d. premijeru Nikolu Pašinjanu na pobjedi. Situacija je nejasna, posebice nakon izjave Pašinjana da je Armenija dio Ugovora o kolektivnoj sigurnosti s Rusijom (ODKB) i ne namjerava ući u NATO.

“Armenija je u ODKB i ne želi u NATO, već će zadržati odnose s Ugovorom o kolektivnoj sigurnosti. Imamo odnose s NATO savezom i zajedno smo u mirovnim misijama, uključujući Kosovo i Afganistan. Nastavit ćemo tu suradnju, ali ne težimo ulasku u NATO”, izjavio je premijer Armenije Nikol Pašinjan na velikoj konferenciji za novinare u Erevanu 10 prosinca.

Podsjetio je kako je zemlja članica Ugovora o kolektivnoj sigurnosti, zajedno s Rusijom, Bjelorusijom, Kazahstanom, Kirgistanom i Tadžikistanom.

Samo nekoliko dana ranije je na prijevremenim parlamentarnim izborima njegova koalicija “Moj korak” dobila 70,45% glasova, Prosperitetna Armenija oligarha Gadžika Carukjana je dobila 8,37%, a liberali Prosvijetljene Armenije 6,37% glasova. Sada su samo ove tri stranke zastupljene u parlamentu zemlje, a tradicionalno najjača republikanska stranka s 4,7% dobivenih glasova nije prešla ni izborni prag.

Putinova šutnja

Vladimir Putin - izjava
FOTO: Vladimir Putin

Šutnja ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji osobno ili putem svog osoblja čestita gotovo svim izbornim pobjednicima u svijetu, zaintrigirala je armenske medije.

U vezi te šutnje se oglasila službena predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, koja je dala zanimljivu izjavu, piše armenski informacijski analitički centar VERELQ.

Odgovarajući na pitanje novinara armenskog portala Tert “zašto Putin nije čestitao Pašinjanu”, Marija Zaharova je rekla: “Čini mi se da je to isto kao moliti vašeg supruga da prizna da vas voli, iako je to već više puta priznao”.

Ipak, nakon prethodnih parlamentarnih izbora u Armeniji, koji su održani 2. travnja 2017., koje je dobila bivša vladajuća Republikanska stranka Armenije na čelu s bivšim predsjednikom Seržom Sargsjanom , čelnik ruske države mu je odmah nakon potvrde rezultata čestitao na izbornoj pobjedi.

Međutim, osim Vladimira Putina Nikolu Pašinjanu još nisu čestitali ni čelnici Bjelorusije, Kazahstana i Kirgistana, od kojih prva dvojica imaju posebnu težinu, kako u Ugovoru o kolektivnoj sigurnosti, tako i Euroazijskoj ekonomskoj uniji. Kasno prekjučer je Pašinjanu čestitao samo glavni tajnik ODBK saveza Valerij Semerikov.

“Zapad nije šutio”, piše armenski informacijski analitički centar VERELQ.

Nikol Pašinjan je primio čestitke njemačke kancelarke Angele Merkel , glasnogovornice visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku  Maje Kocijančić i povjerenika Europske komisije za proširenje i politike europskog susjedstva Johannesa Hahna.

ErevanJerevankosovoNATOODKB
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zax
5 godine prije

Ovi armenci su zesce budale. Ovise o rusima. Kome nije jasno neka pogleda zemljopisnu kartu. Sumnjam da ce ih zapad braniti kada Azeri uz ruski blagoslov i tursku pomoc krenu vracati nagorno karabah

Tupko Glupko
5 godine prije

Pasinjanu ne cestitaju da Ameri ne bi dobili dojam ciji je zapravo igrac. Kupuje se vrijeme, sto znaci da se u Armeniji nesto krupno sprema u skoro vrijeme, i to u korist OKDB-a.

Pokušaj3puta
5 godine prije

Tek redakcije radi… Maja Kocijančič.

Tupko Glupko
5 godine prije

Fascinira me koliko malo komentara ima kada su tekstovi o Iraku, Armeniji, Gruziji, Pakistanu iako su te drzave geostrateski izuzetno bitne Rusiji i Iranu (posredno i Kini) u stvaranju njihovog bloka kontra Amerima.

korisnik_postoji
5 godine prije

Jedino što brani azere da graniče sa turskom je ruska vojska. Armencima u domovini bi se gluposti njihovih politikanata mogle gadno odbiti o glavu.

bbbb
5 godine prije

Odlazi i Armenija sa ovim ciobojsom…….

Alex
5 godine prije

Jedna mi stvar nije jasna … zašto je tadašnja vlast, nakon nekoliko većih demonstracija, predala premijerko mjesto ovom liku bez većeg otpora.

fenix
5 godine prije

Neznam koliko je tocno ali Kurdi u Siriji traze od SAA da ih zastiti od Turskog napada dok sa druge strane optuzuju Rusiju da radi protiv njih. Oni izgleda zaboravljaju da im nije Rusija saveznik vec Amerika pa neka ih Amerika i zastiti. Potvrdjeno je da su se Amerikanci povukli sa 6 osmatrackih tocaka i da Turska masovno gomila snage 15 000 terorista i jedna specijalna brigada Turske vojske(neznam koliko brigada broji vojnika u turskoj vojsci). Neki mediji navode da se mnoge Kurdske glavesine bjeze iz manbija.

Mikojan
5 godine prije

Zašto saveznici nisu čestitali !? Vrlo jednostavan odgovor, najvjerojatnije znaju nešto što ostali ne znaju ili samo nagađaju. Mogu mu uputiti čestitke povodm ulaska u novu godinu, tako, reda radi.

Rabotnik
5 godine prije

Pašinjan:
Koalicija “Moj Korak”
Izgled “Tuđa Brada”
Ne zna čoek čemu da se nada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI