Europski intelektualci pozivaju na spas EU od raspada i otpor silama zla na čelu s Kremljom

EU evropa brexit protest
123 komentara

Kako prenosi The Guardian, skupina slavnih povjesničara, pisaca i dobitnika Nobelove nagrade je izdala upozorenje o “novoj prijetnji” s kojom se suočava moderna Europa. U svom obraćanju pozivaju na zaštitu liberalnih vrijednosti kontinenta od nadolazećeg vala “populističkih” i “nacionalističkih” pokreta.

“U pozadini nadolazećeg Brexita i jačanja nacionalističkih osjećaja, liberalne vrijednosti u Europi su suočene s prijetnjom bez presedana od ’30-ih godina prošlog stoljeća “, upozorava 30 “vodećih  intelektualaca” iz različitih dijelova svijeta, piše The Guardian.

Nacrt manifesta je napisao je poznati francuski filozof, ratni huškač i propagandist “Obojenih revolucija” Bernard-Henri Levy. Među potpisnicima su američka novinarka Anne Applebaum, britanski pisci Ian McEwan i Salman Rushdie, povjesničar Simon Schama dobitnici Nobelove nagrade Svjetlana Aleksijevič, Herta Müller, Orhan Pamuk i Elfriede Jelinek.

Njihova poruka glasi: “Moramo podupirati ideju koju utjelovljuje Europa, inače će je pred našim očima preplaviti valovi populizma. Kao odgovor na napad nacionalizama i identiteta, moramo ponovno otkriti duh političke aktivnosti ili prihvatiti činjenicu da će nas neprijateljstvo i mržnja zarobiti i progutati.”

Europa je odbačena od Britanije i SAD-a i sve ranjivija na akcije majstora iz Kremlja

Skupina tvrdi da se nakon pobjede nad fašizmom i pada Berlinskog zida na kontinentu odvija nova borba za civilizaciju. Prema njima, pobjeda “razarača”, odnosno populističkih pokreta, na izborima za Europski parlament pretvorit će se u “sramotu za one koji još vjeruju u baštinu Erazma Roterdamskog, Dantea, Goethea i Comeniusa, zanemarivanje intelekta i kulture uz eksplozivan rast ksenofobije i antisemitizma”. Jednom riječju to  će biti “katastrofa”.

Sama i odbačena od strane dva najveća saveznika, Velike Britanije i Sjedinjenih Država, koji su je u prošlom stoljeću dvaput spasili od samoubojstva, ranjiva na sve otvorenije manipulacije majstora Kremlja, Europa kao ideja, kao i volja i reprezentacija, raspada se pred našim očima”, žale se autori i potpisnici manifesta.

U međuvremenu, unatoč svojim greškama, pogrešnim proračunima i “periodičnoj manifestaciji kukavičluka”, Europa je i dalje “drugi dom za svakog slobodnog muškarca i ženu na planeti”.

No, ne treba očekivati da će se kontinent ujediniti, naglašavaju potpisnici. Prema njima, proeuropski narod “nema izbora”.

“Proeuropljani više nemaju izbora. Moramo zvučati uzbunjujuće protiv palitelja duše i duha od Pariza do Rima, sa sjedištima u Barceloni, Budimpešti, Dresdenu, Beču ili Varšavi, koji su započeli opasnu igru s našim slobodama”, tvrde autori.

Većina stručnjaka predviđa da će na predstojećim izborima za EU, na kojima Velika Britanija neće sudjelovati, narasti podrška populističkim, nacionalističkim ili antiimigrantskim strankama. Mnoge od njih već su pobijedile na nacionalnim izborima, dok tradicionalno dominantni europski centristi gube svoje prijašnje pozicije, citirajući manifest piše The Guardian.

“Bez ideje o Europi slobode, prava žena, demokracije i egalitarizma je teško braniti se u ovom dijelu svijeta. Povijesni uspjeh Europe olakšao je obranu tih ideja i vrijednosti, koje su od presudne važnosti za čovječanstvo diljem svijeta”, rekao je Orhan Pamuk.

“Bez tih vrijednosti će ostati Europa turizma i biznisa, a to nije Europa. Europa nije samo geografski pojam, nego te ideje, a one su sada pod napadom”, rekao Pamuk.

Potpisnici ovog manifesta su Vassilis Alexakis, Svjetlana Aleksijevič, Anne Applebaum, Jens Christian Grøndahl, David Grossman, Agnès Heller, Elfriede Jelinek, Ismaïl Kadaré, György Konrád, Milan Kundera, Bernard-Henri Lévy, António Lobo Antunes, Claudio Magris, Ian McEwan, Herta Müller, Ljudmila Evgenevna Ulickaja, Orhan Pamuk, Rob Riemen, Salman Rushdie, Fernando Savater, Roberto Saviano, Eugenio Scalfari, Simon Schama, Peter Schneider, Abdulah Sidran, Leïla Slimani, Colm Tóibín, Mario Vargas Llosa, Adam Michnik i Adam Zagajewski.

The Guardian

 

BrexitmanifestObojena revolucija
Pretplatiti se
Obavijesti o
123 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Jest…
Pazite. Demokratija je poginula u teškim mukama..
Sada se izabranici trebaju oduprjeti masi, koju su namjerno poglupili, jer odjednom ta masa više ne sluša komande. Hahahahaha…

Šok
5 godine prije

ovi gore se zalažu za ideje koje ne postoje ili su postojale davno pa su propale.
evropa nije stanju ponuditi ništa novoga oko čega bi se svi okupili, bezlični birokrati uništavaju sve čega se dotaknu i to je dobro jer će na kraju uništiti i uniju

Pravko
5 godine prije

Sa padom unije dolazi RAT,ako vam je to super OK.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Intelektualci se ofucali. Kao i sve drugo uostalom.
Još je Otto von Bismarck, a nakon njega Willy Brandt sa svojom Ostpolitik, definirao da je Europa od Atlantika do Urala.
To isto je govorio i Charles de Gaulle.
Kad smo već kod de Gaullea, poznata je njegova misao: ”Kako možete vladati zemljom u kojoj postoji dve stotine četrdeset i šest vrsta sireva?” Pa nek Macron razmišlja.
P.S.
Malo pažljivije pogledajte današnje vođe.
Čini se da oni samo igraju neku ulogu, a da uopće ne nastoje nešto biti. Možda je izuzetak Putin……i još netko?

eu kolonija
5 godine prije

sve sama tipična “europska” imena iz drugog migracijskog vala:)

Adriana
5 godine prije

Ovi likovi nose nekakvu ideju ideala Europe u svojim tikvama i uopće ih nije briga za stvarno stanje na terenu. S obzirom da im …. mediji daju beskonačne prilike za zastupanje ideoloških i vrijednosnih magli i izmaglica, njihovom trućanju i lupetanju glava malko izdignutih iz gnojnice nema kraja. Miomirisi gnojnice čak djeluju ne samo omamljujuće, već i poticajno. Za neke bezobzirnije i miris friško štampanog papira djeluje još poticajnije.
Otpor silama zla je ovaj put okrenut krivo. One istočne nije briga za sve ovo lupetanje, ali bi rado da ih se pusti na miru, bez stalnih pokušaja penetracije i rušenja. One zapadne, Atlantističke, ne kane ništa i nikoga ostaviti na miru, to im je jedini razlog življenja i preživljavanja.

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

Prijeti “.. zanemarivanje intelekta i kulture ..”, dakle kazu to ti intelektualci koji su si ugradili žetonjeru!

shumadinac
5 godine prije

Tako se to radi – ovo su pravi majstori (ne potpisnici nego oni koji su manifest napisali) i od njih treba učiti. Toliko ima toga da ne mogu da zapamtim već moram više puta da čitam. Kao prvo, glavni udar je na emocije što je temelj svake manipulacije. Ulazak u činjenice uvek ostavlja prostor za diskusiju što obavezno treba izbeći. Zato u prvi plan staviti opšteprihvaćene vrednosti i ličnosti da se čitalac-slušalac oseća prijatno (da razume šta mu se saopštava). Upozoravaju na ksenofobiju i nacionalizam a apeluju na slobodu i prijateljstvo – ko da ih ne podrži, ko može da kaže bilo šta protiv vrednosti koje su nam opravdano usađivane decenijama. Posle uvoda koji proizvodi osnovni utisak uvodi se i antisemitizam, takođe opravdano (svaka generalizacija, napad na cele grupe zbog porekla ili orijentacije je za razumnog čoveka nedopustiva) ali tu već vidimo jedan od ciljeva manifesta – maskiranje zlodela izraelskog… Čitaj više »

Kažun
5 godine prije

Osim u naslovu članka,nigdje nije imenovana Rusija.Zamolba autoru članka gosp. L.R. zašto u naslovu stoji
” Europski intelektualci pozivaju na spas EU od raspada i otpor silama zla na čelu s Kremljom ”
Koliko ja vidim ni u original tekstu nisu spominjani Kremlj i Moskva?

Laki Topalović
5 godine prije

Šta je ovo, majko moja. Soros protiv Xi Jinpinga i Kine, ovi liberalni talibani protiv Kremlja i Rusije, kao da im Putin piše sulude zakone koji izluđuju ljude i narode? No comment

Mujo
5 godine prije

Rusija i kina dvije kapitalisticke tvorevine bez prava.

Lurker
5 godine prije

Sve su dobro napisati osim sto ne razumiju tko je stvarna prijetnja slobodi i Europi, ne rastu desne stranke zbog vremenskih uvjeta…

Laki Topalović
5 godine prije

Usput, “europski intelektualci” – Rušdi – Iranac, Pamuk – Turčin, ajd i to je Evorpa. Ona Svjetlana iz Bjelorusije, a ova smrdulja iz Rusije , dolje Ljudmila Evgenevna Ulickaja, a viđe našega Abdulaha Sidrana, i on potpiso, kukavac crni…

Tom
5 godine prije

Ma ko je taj bernard henry levi

Kanncer
5 godine prije

Ha, ha – liberalne vrijednosti, 1% posjeduje više od 99 % svega na zemaljskoj kugli – bljak….

Ana
5 godine prije

Bjezite ljudi evo Mashe i Medvjeda!! Pojesti ce nas!!! Aaaaaa!!!

GanicusPrvi
5 godine prije

Iskreno zelim im svako dobro koje su oni donijeli drugima.A te liberalne vrijednosti koje promovisu ne postoje cak ni u zivotinjskom carstvu i one imaju vise morala.Nije ovo toliko pokret protiv EU koliko je zelja da se sacuva tradicionalni normalni stil zivota.

Kumaj im bem
5 godine prije

Ćaća ( Seros) plaća sinove da doma smrde, a vani drek nose

Dub Miroslav
5 godine prije

Nema goreg od “intelektualaca” i nobelovaca kad daju mišljenje o nečem. Imaš ljude koji bi trebali biti obrazovani i shvatiti koliko ne znaju o pojedinoj temi, a oni se povode za svojim osjećajima i daju mišljenje potkrepljujući ga svojim autoritetom. Imati mišljenje je potreba ljudskog bića. I ja imam mišljenje o padu ruskog bombardera no sasvim je neozbiljno od mene da očekujem da se svijet ravna po njemu. Niti sam inžinjer aeronautike, ni pilot, ni strojarski inžinjer, ni elektroničar niti informatičar. Koliko moj stav realan i vrijedan, a moram ga imati, to mi je u prirodi no zadržat ću ga za sebe.

Alen
5 godine prije

Evropa se jednostavno ugusila od liberalnih vrijednosti..To smrdi na kilometre.Fakat moras biti kvalitetno opranog mozga da prihvatis te vrijednosti.. Tradicija je da se brze promjene obicno okupaju krvlju..Tesko da tako nece biti i ovaj put , posebno sto je to samo mali dio sveukupnih promjena koje potresaju planet brzinom brzom sto mozemo da shvatimo.. Na strazi pored prizrena..

Bruno
5 godine prije

Kvazi intelektualci opće prakse. Zgubidani, propalice, paraziti na trošku poreznih obveznika. Neka zatraže azil u Saudijskoj Arabiji.

Sardelino
5 godine prije

Poštena inteligencija.

maliboro
5 godine prije

Evropa ne može opstati bez svog jednog velikog dijela. Dok je god jedan dio evrope u svađi sa drugim dijelom evrope za račun amerikanaca za evropu nema svijetle budućnosti.

Bruno
5 godine prije

Kako je ono rekao Dwight Eisenhower : ” intelektualac je čovjek koji koristi više riječi nego što je potrebno da objasni nešto što sam ne razumije.”
Nitko od ovih “intelektualaca” nije radio ništa u životu, nije fizičar, matematičar, inženjer… Svi su iz društvenih kvazi – znanosti gdje se puno priča, a ništa ne kaže, gdje se na tuđi trošak mlati prazna slama. Tko njih pita za mišljenje, da oni nekome objašnjavaju svijet?
Onaj tko ih plaća.

nekoime
5 godine prije

Udruga europskih intelektualaca “Paul Joseph Goebbels” upozorava na ozbiljnu opasnost od Rusije i poziva na jedino moguće rješenje – Drang nach Osten. Zvuči poznato?

dr drug
5 godine prije

Cibi mi se da su ovi intelektualci, kako ja volim reci “plemickog tipa”… lord, grof, vojvoda itd dobiju neki naziv titulu i povlastice sto idu s timi zive na racun naroda tako danas mnogi postaju intelektualci, umjetnici magistri dpmr dr drpm i sta ti ja znam sta, i na kojekakve nacine

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Prodane duse poltroni Europski intelektualci sumnjivog intelekta i niskoga IQ pozivaju na spas KORUMPIRANE EU od raspada i otpor silama NAPRETKA na čelu s Kremljom. Evropska klasa onih koji casno zive od svoga rada ne treba takvu EU, HITNE PROMJENE SU NUZNE, inace ce vise drzava slijediti put Velike Britanije.

Sasa S
5 godine prije

EU je odlicna stvar ali pravac u kom sada ide nije dobar..ogromna birokratija ne vidi malog coveka,nece da vidi i resava unutrasnje probleme i tera svoju politiku bez vidjenja da se stvari u svetu menjaju i umesto da se tome prilagodjava ona tera kontru po cenu samounistenja.Zaboravili su zakon dijalektike da se sve menja, krece, razvija i unapredjuje.

EU dismr
5 godine prije

Elfriede Jelinek, a Žuži Jelinek ništa, a ?

ad astra
5 godine prije

Najbolji mi e komentar “odbačena od UK i US”. To može napisati samo loš novinar jer u politici se taj pojam sasvim drugačije shvaća. A još bolje mi je ako izdvojim UK, državu čiji GDP tvori 80% uslužna djelatnost, 19% industrija i nešto malo poljoprivreda. Oni su nekoga odbacili. Igrom slučaja imam neke prijatelje u Londonu. Ono što oni pričaju je prilično pesimistično što se tiče budučnosti poslovanja u UK. Osobno mislim da je Brexit velika greška bahatih britanskih političara i da će skupo koštati Britaniju. Ako nekoga interesira, mogu to elaborirati. A što se tiče US, to je druga priča.Evropske države su se u posljednjih 30-tak godina prilično loše odnosili prema US. Sad im Trump vraća. No međutim, to nije kraj priče. Europa i US nikada neće prekinuti dobre odnose. Oni jedni druge trebaju i odnosi će se voditi krivuljom sinusoide, malo gore malo dolje, s tim da ulazak… Čitaj više »

Ivi.tz
5 godine prije

Dobiće oni spas. miloni su spremni na proljeće da krenu ka evropici…a i neka će.sve se vraća,sve se plaća.

Ivo
5 godine prije

Intelektualne prostitutke odrađuju svoj posao i potpisuju se pod tekstove koje im spremaju gazde banksteri. Levy je ortodoksni cionista i prljavi ratni zločinac, ovih nekoliko pisaca ionako ništa ne razumije; realno gledano u svom bližem okruženju mogu izdvojiti 30 ljudi sa daleko većim intelektualnim kapacitetima od ovih prodanih duša. Intelektualci? Ni blizu, za taj naslov potrebno je puno više od ovoga što tih 30 plaćenih jezika nude.

Fatih
5 godine prije

CAR IGRA SIMULTANKU.
PAMTI SVOJE POTEZE I PREDVIDJA POTEZE 30-TAK IGRACA ZA STOLOVIMA.
MATOVI CE BITI BRUTALNI,BRUTALNI KAO DJOKOVIC U MELBURNU………….?????????

spartak
5 godine prije

Pametnije bi im bilo da piše dobre romane kao i dosad.

davor
5 godine prije

Europa ujedinjena bez Britanije, sa Rusijom, to bi bio blagoslov i fundament dugoročnog mira i blagostanja.

davor
5 godine prije

Ne postoji država koja je Europi i svijetu učinila više zla od Britanije.

davor
5 godine prije

Takva arogancija govoriti da su Europu angloamerikanci spasili od samoubojstva je znak velike slabosti, kad je i najpovršnijem povjesničaru vidljivo da je europski kontinent uvijek korišten kao topovsko meso za osvajanje ruskih teritorija i promociju Heartland teorije, oca geopolitike Halforda Mackindera.

davor
5 godine prije

Levy je poznat na Zapadu kao najMossadističkiji filozof na svijetu.

Rotor
5 godine prije

Jasno je meni da EU intelektualci brane svoje privilegije i stečene pozicije ali, ipak, zašto ne razmislit o kataklizmičnoj eventualiji zvanoj rat? Ko s kim, ko protiv koga, u kojem bi se ‘kolu’ našle državice bivše Juge, kakve bi bile posljedice, da li bi taj eventualni rat bio razorniji od prethodnih, koliko bi trajao i slično? Ako će rata već biti, kako neki komentatori tvrde, onda ne bi bilo loše početi sa laganom pripremom, barem na psihičkom planu. Time se nema šta izgubit, nego samo dobit.

Pietro
5 godine prije

Intelektualac je spodoba koja rabi vise rijeci nego sto je potrebno, da bi rekla vise nego sto zna.

Vile
5 godine prije

Otpor silama zla koje nas ugnjetavaju jeftinijim racunima za plin.

Bumbum
5 godine prije

Prava zena??? Uvozom 2 miliona ilegalaca koji siluju i ponizavaju zene i pri tom su zasticeni od bilo kojih zakona? Fuj

Ivo Lola
5 godine prije

Grupa “slavnih” povjesničara iz bečko-berlinsko-vatikanske škole i grupa korumpiranih uhljeba parama od Nobelovih i inih drugih nagrada za pisanje hvalospjeva o globalističko-liberalnom divljem kapitalizmu. Jaka ekipa, nema što. Autentični i vjerodostojni lažovi!!!

Ime amatera
5 godine prije

Levy se naložio na pare. Ruske pare i šeta ove budaletine liberalne po ulicama. Radite u firme ne se sa parama igrati Levy Levy. Radi u firmama i zaradi ne kakiti.
Parade, 33 spola, dekadencija, razbijanje obitelji, prava koala i ostale kvazi brige za zbunjozu zbunjenih …..demokracija hihihi na djelu u Parizu

Mare marić
5 godine prije

Danas mi, t.zv. mali ljudi,/ to se samo tako kaže/ jako loše živimo i nikada nam nije bilo gore u svakom pogledu. Sada nam se nude neke druge opcije-politike, koje bi trebale donijeti i promjene. Te neke nove politike dižu se iz pepela ljudi im širom EU, a i Svijeta, daju glasove, jer žele pomoći sami sebi, jer se traže korijenite promjene.

tuf
5 godine prije

Rezultat Soroševih 18 milijardi dolara uloženih u plaćenike.

alan ford
5 godine prije

11 od ovih 30 potpisnika su pripadnici izabranog naroda: Bernard Henri-Levy, Agnes Heller, Anne Applebaum, Ljudmila Ulickaja, Giorgy Konrad, Simon Schama, David Grossman, Antonio Lobo Antunes, Roberto Saviano, Adam Michnik, Elfriede Jelinek…. sve jasno

Henri-Levy, poznati hazarski mutikaša, Sorosev osobni prijatelj.
Anne Applebaum– poznata ratoborna, antiruska ultracionistica, umrežena u globalističku elitu, redovito pišre za cionističke listiće New York Timres i Washington Post, članca grupe Bilderberg, supruga bivšeg poljskog ministra za vanjske poslove Radoslawa Sikorskog
Giorgy Konrad- mađarski hazar, stalno serucka protiv Orbana i Putina
Adam Michnik, poljski hazar, glavni urednik novina “Gazeta Wybrosza” glavnog uporišta soroščadi u Poljskoj, koje stalno pljuju po Putinu, Orbanu, i poljskoj vladajućoj desno-konzervativnoj stranci PIS .

alan ford
5 godine prije

i tko je još u ovom smiješnom društvancu? Eugenio Scalfari– talijanska masoncuga, glavni urednik “La Republica” i prijatelj jezuitskog muljatora Bergoglija- pape Franje njemačka književnica Herta Mueller, podrijetlom od njemačke manjine iz Rumunjske, poznata po svojim antiruskim stavovima i izjavama protiv Putina, gadura ružna ko lopov. Svetlana Aleksijevič- bjelorusko-ukrajinska književnica, gadura prozapadne i procionističke orjentacije, više puta je kritizirala Putina i bjeloruskog predsjednika Lukašenka. Na Zapadu je slave kao navodno veliku književnicu i “hrabru kritičarku” “Putinovig režima” i obasipaju je nagradama Ian McEwan- škotski pisac, kritičar islama, podržavatelj Izraela , fanatični ateist, globalist, protivnik brexita. Salman Rushdie- anglo-cionistički seronja i propagandist, ateist i globalist, umrežen sa zapadnom elitom, koji 30 godina glumi nekakvog jadnog ugroženog disidenta. Da su ga iranske mule stvarno htjele ukokati, davno bi ga u tih 30 godina, ukokali. Orhan Pamuk, također ljubimac zapadnih medija i protivnik Erdogana, zašto se Sidran našao ovom društvu nije mi jasno.… Čitaj više »

Bruno
5 godine prije

Kako bih ja ove kvazi – intelektualce, zgubidane i parazite natjerao na pošteni rad. Kad bi oni morali poštenim radom na tržištu zarađivati za kruh kao i svi normalni ljudi bili bi kruha gladni. Da im država prestane isplaćivati socijalnu pomoć za njihov “intelektualni rad” vjerojatno bi umrli od gladi. Vidjeli biste onda koliko su sposobni ovi “stručnjaci” opće prakse.

Hrvoje Radonić
5 godine prije

SOROŠĆAD.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI